Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Ισπανία: Φρένο σε διαφήμιση και εθισμό στον τζόγο on line
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Φρένο σε διαφήμιση και εθισμό στον τζόγο on line

Ο υπουργός Κατανάλωσης και συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν θα καταθέσει διάταγμα για να φρενάρει τη διαφήμιση του ηλεκτρονικού τζόγου και των στοιχημάτων σε μια τεράστια βιομηχανία που κινεί κάθε έτος περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, με τα στοιχήματα για αθλητικές εκδηλώσεις να φτάνουν στο 40% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με την αρχή ελέγχου των τυχερών παιχνιδιών, ο συνολικός τζίρος του τομέα στα στοιχήματα on line έφτασε στα 17,32 δισ. ευρώ το 2019, με τα αθλητικά στοιχήματα on line να αποτελούν το εν τρίτο του τζίρου, φτάνοντας στα 6,96 δισ. ευρω, ενώ ο συνολικός τζίρος σε στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια ξεπέρασε τα 46 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τις δαπάνες των ισπανικών νοικοκυριών για να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο ρεύμα και το αέριο. Κατά μέσο όρο ο κάθε Ισπανός δαπάνησε 384 ευρώ σε στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια το 2017 και η κάθε Ισπανίδα 134 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Το διάταγμα που θα καταθέσει ο Γκαρθόν θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η διαφήμιση για στοιχήματα on line σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς θα μεταδίδεται από τη 01.00 το πρωί έως τις 05.00 το πρωί, περιορίζοντας σημαντικά όχι μόνο τις ώρες, αλλά και την πρόσβαση της τεράστιας πλειοψηφίας του κοινού σε διαφημιστικά μηνύματα υπέρ του τζόγου on line. Οι διαφημίσεις στον τομέα του τζόγου on line έφτασαν τα 124 εκατ. το πρώτο εννεάμηνο του 2019, ενώ είχαν διαμορφωθεί στα 179 εκατ. το 2018 και στα 103 εκατ. το 2017.

Ο υπουργός της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει τον διάλογο με τους παράγοντες του τομέα, καθιστώντας σαφές ότι ο νέος νόμος θα αφορά και τις δημόσιες εταιρείες στοιχημάτων, τους κολοσσούς Loterias del Estado και Once. Στόχος του Γκαρθόν είναι να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις των στοιχημάτων και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, να προστατεύσει τους ανήλικους και να περιορίσει τον κίνδυνο να μετατραπούν τα ηλεκτρονικά στοιχήματα και ο ηλεκτρονικός τζόγος σε «πρόβλημα της δημόσιας υγείας». Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς δεν έχει κρύψει την αντίληψή της ότι θα πρέπει να εξισωθεί η διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων με αυτήν για τα προϊόντα καπνού, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει να ξεκινήσει πραγματικό πόλεμο με μια τεράστια και ελάχιστα διαφανή βιομηχανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL