Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Μπαρνιέ και Φον Ντερ Λάιεν: Συμφωνία μόνο με τον σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαρνιέ και Φον Ντερ Λάιεν: Συμφωνία μόνο με τον σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε.

«Το Λονδίνο ανακάλυψε ότι έχει μυς που δεν χρησιμοποιούσε εδώ και δεκαετίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει ο ‘Σούπερμαν’ των ελεύθερων συναλλαγών. Θα βγάλει τα γυαλιά που φορούσε ο Κλαρκ Κεντ, θα πάει στον τηλεφωνικό θάλαμο και θα βγει με τον μανδύα του, όπως ο σούπερ πρωταθλητής» και «θα έχει το δικαίωμα, όπως όλοι λαοί της Γης, να αγοράζει και να πουλάει μαζί τους» τόνισε από το Γκρίνουιτς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζοντας ότι «δεν θέλω να ακολουθήσω» τα σχέδια των Βρυξελλών και ότι μετά τις 25 Φεβρουαρίου θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία «ολόκληρης της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γιβραλτάρ» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόνσον μάλιστα απείλησε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν να υπογράψουν με το Λονδίνο μια συμφωνία ανάλογη μ’ αυτή που έχουν υπογράψει με τον Καναδά ή την Αυστραλία.

Ο Βρετανός “Σούπερμαν” προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την πολιτική για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», εκτιμώντας ότι «θα αποκαταστήσουμε την πλήρη κυριαρχία μας στα σύνορά μας, στη μετανάστευση, στον ανταγωνισμό, στους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις, την τροφοδοσία, την προστασία των δεδομένων». Ο Τζόνσον προειδοποίησε επίσης ότι «είμαστε ξεκάθαροι. Η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στη συμφωνία και τη μη συμφωνία”. “Έχουμε [ήδη] συμφωνία» συμπλήρωσε.

Οι συναλλαγματικές αγορές απάντησαν στον Βρετανό “Σούπερμαν” με την πτώση της στερλίνας κατά 1,56% έναντι του δολαρίου και κατά 1,34% έναντι του ευρώ, ενώ το Εργατικό Κόμμα προειδοποίησε ότι «η ιδεολογία του Τζόνσον ανέτρεψε την κοινή λογική». Μια διαπίστωση που φαίνεται να επιβεβαιώνεται, δεδομένου ότι ο Τζόνσον θεωρεί ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται αναγκαστικά μια συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής».

Η απάντηση από την άλλη πλευρά της Μάγχης ήταν σε χαμηλότερους τόνους, αλλά το ίδιο κατηγορηματική. «Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μια πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία (...), που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη των δασμών και των ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μια πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ε.Ε. προς εταίρους της» τόνισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιώντας το Λονδίνο ότι το επίμαχο θέμα της αλιείας εγκυμονεί «κινδύνους σοβαρότερης ρήξης» και πως «η διευθέτηση της αλιείας είναι αδιαχώριστη από την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποίησε τον Τζόνσον ότι το επίπεδο πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εξαρτάται από το επίπεδο ευθυγράμμισης με τους κοινοτικούς κανόνες.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, όμως δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό σύμφωνα με το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης. Ο δράστης της επίθεσης, που τραυμάτισε με μαχαίρι δύο άτομα, σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ προηγούμενα είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους, είχε μοιραστεί ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα στο Διαδίκτυο και είχε παροτρύνει την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL