Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Εκλογές σε Εμίλια Ρομάνια: / Εκλογές σε Εμίλια Ρομάνια: Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο στην «κόκκινη» καρδιά της Ιταλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές σε Εμίλια Ρομάνια: / Εκλογές σε Εμίλια Ρομάνια: Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο στην «κόκκινη» καρδιά της Ιταλίας

Η προοδευτική και δημοκρατική Εμίλια Ρομάνια, η καρδιά της πρώην «κόκκινης» Ιταλίας, θα πρέπει να δώσει αύριο μια μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να κλείσει τον δρόμο της ρατσιστικής, ξενοφοβικής και φασιστικής Λέγκας και των συμμάχων της, που φιλοδοξεί να αποκτήσει τον έλεγχο της τοπικής περιφερειακής αρχής.

Οι «Σαρδέλες» κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές των πλατειών και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο τέρας του φασισμού, που προσωποποιείται από τον Σαλβίνι, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αντίθετα ο Σαλβίνι προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε ακραίες μισαλλόδοξες ρατσιστικές προβοκάτσιες εναντίον μεταναστών και διοργάνωσε λαϊκιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον υποτιθέμενων διακινητών ναρκωτικών που του είχαν υποδείξει κάποιες... μαμάδες.

Η δημοκρατική κοινωνία της Εμίλια Ρομάνια έχει κινητοποιηθεί για την επανεκλογή του προέδρου της περιφέρειας Μπονατσίνι και για να αποτρέψει την εκλογή της ακροδεξιάς Μποργκοντζόνι, την υποψηφιότητα της οποίας στο πλάι του ρατσιστή Σαλβίνι καταδίκασε δημοσίως και ο πατέρας της.

Ο Σαλβίνι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Κόντε και να κερδίσει τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές στις δημοκρατικές και προοδευτικές περιφέρειες της Φλωρεντίας, της Αγκόνα και του Μπάρι.

Η παραίτηση του Ντι Μάιο από την ηγεσία του Κ5Α δημιούργησε τριγμούς τόσο στο κόμμα του όσο και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενισχύοντας περαιτέρω τη νευρικότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέχρι την τελευταία ψήφο στην Εμίλια Ρομάνια

Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση στις 10 Ιανουαρίου έδωσε στον κεντροαριστερό Μπονατσίνι 44%, στην ακροδεξιά Μποργκοντζόνι 43% και στον Μπενίνι του Κ5Α 7,5%, ενώ τρία άλλα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς έφθασαν μόλις στο 5,5%. Οι πλέον θετικές κρυφές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδωσαν στον Μπονατσίνι έως το 46,5% και στην Μπορζοντζόνι έως το 43,5%, μια διαφορά που πλησιάζει στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ ο υποψήφιος του Κ5Α Μπενίνι υποχωρούσε στο 6,5%.

Στην Εμίλια Ρομάνια ψηφίζουν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια πολίτες και η συμμετοχή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας, που θα διεξαχθούν επίσης αύριο, θεωρείται δεδομένη η νίκη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Η τελευταία δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο του SWG για το κανάλι La7 έδωσε στις 20 Ιανουαρίου 33,2% στη Λέγκα, 10,9% στους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας, ενώ μαζί με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το προσωπικό κόμμα του Τότι οι δεξιές δυνάμεις ξεπερνούν οριακά το 50%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ίδια δημοσκόπηση έδωσε 18% στο Δημοκρατικό Κόμμα, 4,5% στη Ζωντανή Ιταλία του Ρέντζι, 5,2% στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι και Δράση και 15,5% στο Κ5Α, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να περιορίζεται στο 42,2%

Ο Αλ. Τσίπρας στηρίζει τον Μπονατσίνι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του προοδευτικού υποψηφίου Μπονατσίνι στην ιστορικά «κόκκινη» περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια και σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα την εποχή της «στρατηγικής της έντασης», εκτιμώντας ότι σε όλη την Ευρώπη οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν με αίσθηση ιστορικής ευθύνης τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

«Η στήριξη μιας προοδευτικής υποψηφιότητας για τη νίκη εναντίον του μετώπου της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της λιτότητας είναι καθήκον για κάθε Ευρωπαίο, αριστερό και δημοκρατικό πολίτη», σημειώνει ο Α. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι «για αυτό στηρίζω τον Στέφανο Μπονατσίνι στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «κανένας προοδευτικός και δημοκρατικός Ευρωπαίος πολίτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος στην άνοδο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Οι καιροί απαιτούν πιο ευρείες συγκλίσεις και συμμαχίες για να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά στις σκοτεινές ημέρες του 20ού αιώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL