Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δέκα πόλεις και είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέκα πόλεις και είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε δέκα πόλεις της Κίνας έχουν μπει σε καραντίνα το τελευταίο 24ωρο, καθώς οι αρχές πασχίζουν να ελέγξουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που φέρνει στη μνήμη την οδυνηρή εμπειρία του 2002 με την παγκόσμια επιδημία του ιού SARS. Βέβαια, η προσπάθεια αυτή είναι μια μάχη με τον χρόνο. Ο έλεγχος της επιδημίας θα πρέπει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να αποφευχθούν τόσο η αύξηση των κρουσμάτων όσο και η δυσαρέσκεια μεταξύ του πληθυσμού για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή.

Πρακτικά μόνο μερικές χώρες, και κυρίως οι ΗΠΑ, είναι σε θέση να επιβάλουν τέτοια μέτρα, τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Αν χρειαστεί πάντως να παραταθούν, αυτό μπορεί να «εντείνει τη δυσαρέσκεια και την οργή» μεταξύ των πολιτών, εκτιμά ο Άνταμ Κάμραντ - Σκοτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ειδικός στην υγειονομική ασφάλεια. Προφανώς το Πεκίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και γι’ αυτό έχει εντατικοποιήσει την επιχείρηση περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Την Πέμπτη οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γουχάν, της πόλης που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας και όπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα εμπορικά και επιβατικά ποταμόπλοια στον Γιαγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας, ο οποίος διασχίζει και τη Γουχάν, έχουν λάβει εντολή να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους.

Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν επίσης κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε άλλες εννέα γειτονικές της. Συνολικά, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα άνευ προηγουμένου αυτά μέτρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Γκάο Φου, «αν η εξάπλωση του ιού στην Γουχάν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να μην υπάρξουν νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας».

Με καθυστέρηση τα μέτρα

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι θα ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μέτρα μάλλον ελήφθησαν πολύ αργά. Η εστία της μόλυνσης είναι ένα γεωγραφικό, εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι κι αυτό φαίνεται πως διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος ανιχνεύθηκε μόλις τον Δεκέμβριο και έκτοτε εξαπλώθηκε, με επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε επτά χώρες. Μεγάλος αριθμός κατοίκων της Γουχάν την είχαν ήδη εγκαταλείψει καθώς πλησίαζε η περίοδος των διακοπών για το κινεζικό νέο έτος. Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς και αυτό επίσης διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε με τη σειρά του ότι τα κρούσματα στην Κίνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το BBC, κάθε ασθενής που έχει μολυνθεί από τον ιό μολύνει κατά μέσο όρο (στατιστικά) από 1,4 ές 2,5 άλλους ανθρώπους. Είναι γνωστό ότι οποιοσδήποτε αριθμός μετάδοσης πάνω από τη μονάδα σημαίνει ότι ο ιός είναι αυτοσυντηρούμενος. Αν και τα στοιχεία βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις, θέτουν τη βιωσιμότητα του ιού στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνη του SARS.

Υπάρχουν ωστόσο δύο κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα: Πόσοι έχουν μολυνθεί και πότε θεωρείται κανείς ότι έχει μολυνθεί, καθώς μόνον στο 25% των αναφερόμενων περιπτώσεων εκδηλώνονται σοβαρά συμπτώματα.

Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι λιγότερο επικίνδυνος από εκείνον του SARS. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν ή εκείνα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα είναι μεταδοτικά στον ίδιο βαθμό, είναι ξεκάθαρο πως θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Ο νέος ιός μολύνει τους πνεύμονες, έτσι ο βήχας και τα φτέρνισμα είναι μια πιθανή οδός μετάδοσης. Είναι επίσης σημαντικό για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν εάν ορισμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα στον ιό απ’ ό,τι άλλα ή πιο πιθανό να τον μεταδώσουν. Είναι επίσης άγνωστο μέχρι στιγμής, πότε ο ιός είναι μεταδοτικός. Πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ή όταν γίνουν σοβαρά;

Μπορεί να φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 40 σε περισσότερα από 500 σε λιγότερο από μία εβδομάδα, όμως αυτό είναι παραπλανητικό, λένε οι ειδικοί. Τα περισσότερα από τα "νέα" κρούσματα είχαν ήδη υπάρξει αλλά εντοπίστηκαν μόλις οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα επιτήρησης. Όπως αναφέρουν επιστημονικές πηγές στο BBC, υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο ΠΟΥ πάντως, που αποφάσισε προχθές να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγουν βέβαια συμπεράσματα όσον αφορά την επικινδυνότητα του ιού. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τάρικ Γιασάρεβιτς, θα εξεταστούν θεραπείες και εμβόλια κατά του ιού του MERS, ο οποίος εμφανίστηκε το 2015 στη Μέση Ανατολή με θεωρούμενη πηγή προέλευσης τις καμήλες, για πιθανή χρήση κατά του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL