Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Παραίτηση Ντι Μάιο από τη θέση «αρχηγού» του Κ5Α ενόψει των εκλογών στην Μπολόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραίτηση Ντι Μάιο από τη θέση «αρχηγού» του Κ5Α ενόψει των εκλογών στην Μπολόνια

O Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτήθηκε χθες από πολιτικός αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α), για να παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ενώ, με φόντο τη συνδιάσκεψη του κόμματος την άνοιξη, τα ηνία του «κινήματος» πέρασαν στον γερουσιαστή Βίτο Κρίμι, τον 48χρονο υφυπουργό Εσωτερικών και μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Κ5Α. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι σέβεται τις αποφάσεις του Ντι Μάιο και τόνισε αισιόδοξος ότι η απομάκρυνση του Ντι Μάιο από την ηγεσία του Κ5Α δεν απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Η παραίτηση του Ντι Μάιο ήταν η τελευταία προς στιγμήν πράξη από το συνεχιζόμενο δράμα της κατάρρευσης του Κ5Α, που μετά την εκτίναξή του στο σχεδόν 33% των εκλογών της 4ης Μαρτίου του 2018 υποχώρησε στο 17% στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου του 2019, ενώ την Κυριακή, στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια, εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει με άξονα το 5% από το 13% των ευρωεκλογών.

Η παραίτηση αποτέλεσε στο τέλος μια υποχρεωτική πράξη, μετά την εξέγερση των γερουσιαστών του «κινήματος», που ζητούσαν την προηγούμενη εβδομάδα τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του και τον διαχωρισμό των θεσμικών και των κομματικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών του. Το Κ5Α έχει χάσει ήδη 14 από τους 133 βουλευτές, 8 από τους 68 γερουσιαστές και 2 από τους 14 ευρωβουλευτές του, οι περισσότεροι από τους οποίους εκδιώχθηκαν στην κυριολεξία γιατί αμφισβήτησαν τον Ντι Μάιο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Ρουσό, με την οποία ο πατέρας – αφέντης του Κ5Α Μπέπε Γκρίλο και ο Καζαλέτζιο έλεγχαν τις ψηφοφορίες στο «κίνημα».

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ντι Μάιο παραιτήθηκε για να μην επωμιστεί το βράδυ της Κυριακής την αναμενόμενη ήττα του Κ5Α στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια και μάλιστα τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την επανεκλογή του κεντροαριστερού προέδρου της τοπικής κυβέρνησης με ποσοστά που κυμαίνονται μέσα στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους.

Ο Ντι Μάιο θα παραμείνει πάντως υπουργός Εξωτερικών, παρά την τεράστια ανεπάρκεια που του χρεώνουν εχθροί και φίλοι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική. Στην πράξη, η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ασκείται περισσότερο από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με αυτούς συναφών υπουργείων, κυρίως του υπουργείου Αμύνης, παρά από την καθαρά πολιτική ηγεσία του υπουργείου ή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της. Δεδομένου ότι ο Ντι Μάιο θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα ηνία του Κ5Α στην προσεχή συνδιάσκεψη του «κινήματος», είναι λογικό να συνεχιστεί η απουσία του από τη διεθνή σκηνή και κυρίως από κρίσιμες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, όπου αντικαθίσταται από αξιωματούχους καριέρας του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL