Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Σε έκτακτη κλιματική κρίση κήρυξε την Ισπανία ο Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε έκτακτη κλιματική κρίση κήρυξε την Ισπανία ο Σάντσεθ

«Η Ισπανία αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης κλιματικής κρίσης» προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης για θέματα Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα μετά το τέλος της τρίτης τακτικής συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ θα φέρει μέσα σε εκατό ημέρες στη Βουλή ένα σχέδιο δράσης τριάντα στόχων, που θα συμπεριλαμβάνουν φορολογικά μέτρα και στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, για να υπάρξει μια «κλιματική δικαιοσύνη», «υπευθυνότητα» και «θέληση να εγγυηθούμε το μέλλον», όπως τόνισε η Ριμπέρα. Η κυβέρνηση επέσπευσε χθες την αύξηση των αποδοχών από 2% έως 2,3% για 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου.

Η νέα κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς θα καταθέσει τον «Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή» στοχεύοντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές, μια ουδέτερη αγροτική παραγωγή και ένα φορολογικό σύστημα που θα στοχεύει στην αποδέσμευση από τους... ρύπους. Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές η νέα κυβέρνηση στοχεύει στην εκπομπή μηδενικών ρύπων του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα έως το 2050 και την υιοθέτηση «υποχρεωτικής» ζώνης χαμηλών ρύπων στις πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους.

Για να πετύχει τους στόχους της η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών διαμέσου μιας Εθνοσυνέλευσης Πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή και τη δημιουργία μιας «δίκαιης και περιβαλλοντολογικής βιομηχανικής παραγωγής» διαμέσου «Συμβάσεων για Δίκαιη Μετάβαση» στη βιώσιμη οικονομία.

«Θα συνεχίσουμε να υιοθετούμε μέτρα βιώσιμης οικονομικής πολιτικής στην κατανάλωση, τις μεταφορές, την κατασκευή κατοικιών, τη διεθνή συνεργασία, την Παιδεία και την Υγεία» τόνισε η Ριμπέρα, προειδοποιώντας ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν θα υπάρξει καμία νέα οικονομική βοήθεια και στήριξη για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο διευκρίνισε ότι το ντοκουμέντο δημοσιονομικής πολιτικής «Η Φορολογία του 21ου αιώνα» θα προβλέπει την πράσινη φορολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL