Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κίνα: Με τον φόβο μιας μεγάλης επιδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα: Με τον φόβο μιας μεγάλης επιδημίας

Ο εφιάλτης της φoνικής επιδημίας SARS (σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου) του 2002-2004 επιστρέφει στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας καθώς ένας νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα θέτοντας τις υγειονομικές αρχές των χωρών της περιοχής σε ύψιστο συναγερμό. Πρόκειται για μια ακόμη δυνητική απειλή για την παγκόσμια υγεία καθώς η μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση των ασιατικών αστικών κέντρων, οι μαζικές ταξιδιωτικές μετακινήσεις και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού ενδέχεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε οποιαδήποτε περιορισμένης ή μεγάλης κλίμακας επιδημία.

Για την ώρα, η εξάπλωση του ιού σε περιοχές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, τροφοδοτεί την ανησυχία για την πιθανότητα ξεσπάσματος μεγάλης επιδημίας καθώς μάλιστα εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται να ταξιδέψουν ενόψει των εορτασμών για την έλευση του σεληνιακού νέου έτους και την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Η ανησυχία εντείνεται μετά και την τελευταία, εν είδει προειδοποίησης, διαπίστωση των επιστημόνων ότι ο επικίνδυνος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών έχουν ασθενήσει και θεωρούνται τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που προέρχονται από γνωστή πηγή μόλυνσης.

Οι κινεζικές αρχές κατέγραψαν 139 νέες περιπτώσεις μολύνσεων το Σαββατοκύριακο, τριπλασιάζοντας σε 217 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τότε που ταυτοποιήθηκε, τον περασμένο μήνα, στην κεντρική πόλη Γουχάν το στέλεχος του κορονοϊού που ευθύνεται για τη θεωρούμενη «μυστηριώδη ασθένεια».

Χθες, οι κινεζικές αρχές ανέφεραν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και την επαρχία Γκουαντόνγκ στον Νότο, αυξάνοντας τους φόβους για έναν μεγάλο εν δυνάμει κίνδυνο δημόσιας υγείας ενόψει των διακοπών της Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να ταξιδέψουν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι (!) στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ως υπεύθυνο για τη λοίμωξη του αναπνευστικού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν το στέλεχος κάποιου κορονοϊού. Η μόλυνση οδήγησε σε κρούσματα ιογενούς πνευμονίας, κάποια από τα οποία ήταν θανατηφόρα, ωστόσο πολλές πτυχές της ασθένειας παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής. Αν και η «αφετηρία» της μόλυνσης έχει εντοπιστεί σε κάποια υπαίθρια αγορά, επιστήμονες και αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει με ποιον τρόπο ο ιός εξαπλώθηκε.

Ο 2019-nCoV, όπως έχει ονομαστεί, θεωρείται νέο στέλεχος κορονοϊού που δεν είχε ανιχνευθεί μέχρι πρότινος στον άνθρωπο. Οι κορονοϊοί απαρτίζουν μιαν ευρεία οικογένεια ιών, ωστόσο μόνον έξι (και με τον νέο, επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτογενής πηγή της μόλυνσης εντοπίζεται σε κάποιο ζώο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι έχει υπάρξει και κάποιας μορφής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα της λοίμωξης εστιάζονται στο αναπνευστικό και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Συνίσταται η αποφυγή της επαφής με ζώα χωρίς προστατευτικά μέτρα όπως και η κατανάλωση κρέατος και αυγών, αλλά και η επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα εκτός Κίνας, δύο στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία και ένα στη Νότια Κορέα. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν ασθενείς που προέρχονται ή είχαν επισκεφθεί τη Γουχάν. Στη Νότια Κορέα, το κέντρο ελέχγου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε ότι μια 35χρονη Κινέζα που ταξίδεψε από τη Γουχάν εμφάνισε πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύται σε ειδικό θάλαμο νοσοκομείου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά προς το παρόν περιορισμούς στα ταξίδια ή το εμπόριο, πάντως παρέχει τη δέουσα καθοδήγηση στις χώρες που προετοιμάζονται για πιθανή επιδημία. Στα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και του Τόκιο οι επιβάτες που προέρχονται από τη Γουχάν «σαρώνονται» με θερμικές κάμερες, ενώ παρόμοια μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο.

Τα νέα κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό και οι πιθανές επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας, που εκτός των άλλων θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά και την οικονομία σε μια εποχή αστάθειας και απρόβλεπτων εξελίξεων, προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Προέδρου Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος έδωσε εντολή να καταβληθούν "αποφασιστικές προσπάθειες" προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου. Ο Σι τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών πρέπει να αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα" των αρμόδιων αρχών.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι η Κίνα παρέχει "έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τη νόσο" και "συνεργάζεται με όλα τα μέρη για την αντιμετώπιση του ιού". Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προτρέπουν τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αν και απαιτείται στενή παρακολούθηση, η εξάπλωση του ιού είναι για την ώρα "αποτρέψιμη και ελεγχόμενη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL