Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
GUE / GUE: Τα Νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE- NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GUE / GUE: Τα Νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE- NGL)

Ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία

Τον τερματισμό της επιχειρούμενης από την Τουρκία εθνοκάθαρσης του κουρδικού και χριστιανικού πληθυσμού στην κατεχόμενη Βόρεια Συρία ζήτησαν 39 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες, με επιστολή τους προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Την επιστολή συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ε.Ε. να διατηρήσει "ενιαία στάση που θα περιλαμβάνει ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, οικονομικές κυρώσεις και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον μελών της τουρκικής κυβέρνησης".

"Αν και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έληξε επισήμως τον Ιούλιο του 2018, στην πράξη συνεχίζει να επικρατεί ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία", επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι "επιδιώκει να καταστρέψει ολοκληρωτικά το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) - το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ήττα του Προέδρου Ερντογάν, τόσο στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015 όσο και στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019".

Όπως υπενθυμίζεται στην επιστολή, στις 9 Οκτωβρίου 2019 η Τουρκία ξεκίνησε μια ακόμη εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Κατά τη διάρκεια των επιδρομών του 2018 και του 2019, περίπου 350.000 Κούρδοι και Χριστιανοί - Ασσύριοι, Σύροι και Αρμένιοι- εκτοπίστηκαν και ζουν σήμερα κάτω από τρομερές συνθήκες σε στρατόπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αφορά άμεσα και πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι "έχουν πέσει θύματα πολιτικής καταστολής".

"Δελτίο" συνεργιών

* Επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας υπέγραψαν 30 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες) για να καταδικάσουν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας και καταστολής στην Ελλάδα - σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσαν πρόσφατα στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, μετά και τις εικόνες βίαιης καταστολής κατά την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

* Επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,και την επίτροπο αρμόδια για θέματα Πολιτισμού Μαρίγια Γκάμπριελ έστειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να αποσπάσει τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.

* Με κοινή ερώτηση τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να μάθουν από την Κομισιόν με ποια κριτήρια θα γίνει η κατανομή της χρηματοδότησης στις 41 ανθρακικές περιφέρειες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

* Μέσα στην εβδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, χαιρέτισε την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει παράνομους και τους περιβαλλοντικούς όρους δυο ακόμη λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αυτή τη φορά στη Φλώρινα, μιας υφιστάμενης (Μελίτη Ι) και μιας υπό κατασκευή (Μελίτη ΙΙ), ύστερα από αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace Ελλάς και Clientearth.

* Την ίδια ώρα, 20 ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο διεμήνυαν στην Κομισιόν πως "χωρίς μια ριζική αλλαγή του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος ανάπτυξης δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη". Κάλεσαν δε για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Ταμείου Μετασχηματισμού" προς μια δίκαιη μετάβαση και την αντικατάσταση του "Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" από ένα "Πράσινο Σύμφωνο Βιωσιμότητας".

* Ανοιχτή επιστολή αλληλεγγύης και στήριξης προς τους Αριστερούς βουλευτές στη Χιλή, που διώκονται από το καθεστώς Πινέρα, συνυπέγραψε ο Δημ. Παπαδημούλης.

* Όπως επίσης συνυπέγραψε και επιστολή ενάντια στην ποινικοποίηση της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης στην Πολωνία.

* Οι Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου κάλεσαν, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβ. Ντούκε να προωθήσει την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την έμφυλη ισότητα. Ταυτόχρονα, του ζήτησαν να προαγάγει την προστασία ιθαγενών και αυτόχθονων πληθυσμών από την ένοπλη βία παράνομων ομάδων.

Νέος πρόεδρος στο ΚΕΑ

Με σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά», ολοκληρώθηκε, στα μέσα Δεκεμβρίου, το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη Μπεναλμαδένα της Μάλαγα στην Ισπανία. Νέος πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Χάιντζ Μπιρνμπάουμ («Η Αριστερά», Die Linke, Γερμανία), με 66,7% υπέρ. Διαδέχεται με τον τρόπο αυτό τον Γκρέγκορ Γκίζι, εμβληματικό ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς. Σε θέση αντιπροέδρου εξελέγη η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Π.Γ. του ΚΕΑ. Στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΕΑ επανεξελέγησαν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Στουκογεώργος και η Όλγα Αθανίτη, μέλη της Κ.Ε. του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL