Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Διαδηλωτές με δυνατή φωνή και κοφτερά δόντια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδηλωτές με δυνατή φωνή και κοφτερά δόντια

Ο Ρεφενές έχει ως παράσημα τα σκάγια αστυνομικών

Από τον Λουκάνικο της Πλατείας Συντάγματος έως τον Μαυρούλη και τον Ξανθούλη της Πλατείας Αξιοπρέπειας του Σαντιάγκο, τον Πέπε της Κονθεπθιόν και τον Ρεφενέ της Αντοφαγκάστα, σε κάθε πλατεία αγανακτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο υπάρχει πάντα και ένας αδέσποτος τετράποδος φίλος των διαδηλωτών που διεκδικεί μαζί τους στην πρώτη γραμμή δικαιώματα και ελευθερίες, για να γίνει στόχος και θύμα της αγριότητας και της βίας των ένστολων φρουρών της τάξης και της ασφάλειας.

Μαχαιριές, επιθέσεις με αντλίες και σκάγια διασποράς συμπληρώνουν τα δακρυγόνα που δέχθηκαν οι τετράποδοι φίλοι των διαδηλωτών αποδεικνύοντας ότι στη Χιλή η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα δεν κάνει κανενός είδους διάκριση.

Με τα πλούσια λογοπαίγνια και την πλαστικότητα των ισπανικών η «οικογένεια» των σκύλων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στη Χιλή πήρε το «επίθετο» Ματαπάκος από τον πρώτο σκύλο που εμφανίστηκε στις φοιτητικές διαδηλώσεις του 2011 - 3013, τον «Νέγκρο - Μαυρούλη που σκοτώνει αστυνομικούς». Όπως ο δικός μας Λουκάνικος, έτσι και οι μακρινοί σύντροφοί του στη Λατινική Αμερική προσπαθούν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές και γαυγίζουν απλώς εναντίον των αστυνομικών, χωρίς να επιτεθούν ποτέ σε κανέναν.

Στη Χιλή τα άγρια θηρία δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι οι τετράποδοι φίλοι των διαδηλωτών, αλλά οι Καραμπινέρος, που έχουν τυφλώσει πάνω από 300 ανθρώπους, έχουν βασανίσει και βιάσει δεκάδες άλλους, ενώ κρατούν στις φυλακές περίπου 10.000 άτομα.

Από τον θρύλο του Μαυρούλη...

Στη Χιλή υπάρχουν, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 255.000 σκυλιά «χωρίς αφεντικό», όπως αποκαλούνται τα αδέσποτα στις λατινογενείς γλώσσες. Δεκάδες από αυτά τα σκυλιά βρέθηκαν από τον Οκτώβριο στην πρώτη γραμμή των μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα ακολουθώντας το παράδειγμα του ήρωα των διαδηλώσεων «Μαυρούλη που σκοτώνει αστυνομικούς», του αδέσποτου σκύλου που σύχναζε στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο και μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή των φοιτητικών διαδηλώσεων της περιόδου 2011 - 2013.

Ο Μαυρούλης πάντως άφησε εποχή στη Χιλή και όχι μόνο, αφού το αμερικανικό πολιτιστικό περιοδικό "Hyperallegoric" τον είχε ανακηρύξει παγκόσμιο σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά δεν κατάφερε να γίνει εξώφυλλο του "Time", όπως ο Λουκάνικος. Ο Μαυρούλης έφυγε τον Αύγουστο του 2017 περιτριγυρισμένος από τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε. Αυτοί οι άνθρωποι του έφτιαξαν μάλιστα και ένα άγαλμα, το οποίο τοποθέτησαν σε ένα πάρκο του Σαντιάγκο. Με το νέο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του Πινιέρα αναβίωσαν μνήμες και πάθη του παρελθόντος και ορισμένοι σκέφθηκαν να εκδικηθούν τον Αράπη καταστρέφοντας το άγαλμά του τον Νοέμβριο του 2019

«Τα σκυλιά προέρχονται από τους λύκους και ταυτίζονται με την αγέλη τους. Το μεγάλο δέσιμο των αδέσποτων σκύλων με τους φοιτητές που τους φροντίζουν τους κάνουν να αισθάνονται μέλος της νέας αυτής 'αγέλης' των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να συμμερίζονται τις κινήσεις τους και να προσπαθούν να υπερασπίσουν τη νέα 'αγέλη' από τις επιθέσεις της αστυνομίας» υπογράμμισε η κτηνίατρος Βαλέρια Καμπέγιο της ΜΚΟ Ένωση Φίλων των Ζώων.

...στον «Ξανθούλη με την κουκούλα»

Η Πλατεία Αξιοπρέπειας όμως βρήκε έναν άξιο διάδοχο του Μαυρούλη, τον «Ξανθούλη με την κουκούλα», μιας και για την αστυνομία όποιος συμμετέχει στις διαδηλώσεις είναι... κουκουλοφόρος. Ο Ξανθούλης λοιπόν μετατράπηκε στον νέο θρύλο της λαϊκής αντίσταση στο Σαντιάγκο από τη στιγμή που δέχθηκε άγρια επίθεση από αντλία νερού.

Η ομάδα των φοιτητών της Κτηνιατρικής του Μεγάλου Πανεπιστημίου του Σαντιάγκο VetSOS φρόντισε τις πληγές του Ξανθούλη, που μεταξύ ξύλου, δακρυγόνων και αντλιών έφθασε να έχει δυσανάλογα άκρα, προβλήματα στον ένα πνεύμονα και την καρδιά. Οι φίλοι του Ξανθούλη του άνοιξαν έναν λογαριασμό στο Instagram, με σχεδόν 50.000 οπαδούς, για να μπορούν όλοι να παρακολουθούν την υγεία του και κυρίως τις περιπέτειές του.

Πέπε Ματαπάκος: Ο μαχαιρωμένος ήρωας της Κονθεπθιόν

Ο Πέπε Ματαπάκος μετατράπηκε σε σύμβολο των αγώνων στη μεγάλη πόλη της Κονθεπθιόν, γιατί αντιμετωπίζει με γενναιότητα την αστυνομία, τα δακρυγόνα και το ξύλο. Ο Πέπε φαίνεται ότι έχει «μόνιμη» κατοικία στα πεζοδρόμια της οδού Ονγκόλμο, αλλά αυτό δεν απαγορεύει στον άστεγο Πέπε να έχει τον δικό του λογαριασμό στο Instagram και μάλιστα με 12.000 οπαδούς. Μετά από κάθε διαμαρτυρία ο Πέπε επιστρέφει στην οδό Ονγκόλμο, όπου δέχεται τροφή και φροντίδα από τους φίλους και τις φίλες του συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη διαδήλωση.

Ο ακτιβιστής Πέπε αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, χάρις στα δακρυγόνα του Πινιέρα, ενώ στις 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, ένα πραγματικά άγριο... δίποδο τον μαχαίρωσε. Οι φίλοι του της Ταξιαρχίας Πρώτης Γραμμής μετέφεραν αμέσως τον Πέπε σε μια κτηνιατρική κλινική, όπου χειρουργήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Εντύπωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Χιλής η δήλωση του φίλου του Αντρέα ότι για την υγεία του Πέπε ενδιαφέρθηκε και ένας καραμπινέρος.

Ο μαραθωνοδρόμος Ρεφενές της Αντοφαγκάστα

Η Αντοφαγκάστα έχει τον δικό της τετράποδο ήρωα, που σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά θα τον λέγαμε Ρεφενές. Στην Αντοφαγκάστα οι Καραμπινέρος εφαρμόζουν μια άγρια καταστολή, και μάλιστα χωρίς διακρίσεις. Έτσι κάποιος από τα σώματα της τάξης και της ασφάλειας σήκωσε στις 2 Ιανουαρίου το κοντόκανο τουφέκι του και πυροβόλησε με σκάγια διασποράς τον Ρεφενέ.

Ο πληγωμένος Ρεφενές δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει για να τον περιθάλψει. Τότε οι φίλοι του πραγματοποίησαν μια ψευτο-διαδήλωση προς το κτηνιατρείο σίγουροι ότι ο Ρεφενές θα τους ακολουθούσε παρά τους πόνους μέχρι τον πόρτα του... χειρουργείου. «Για όσους μας ρωτούν, ο Ρεφενές είναι καλά και αναρρώνει από την εγχείρηση. Ατελείωτα ευχαριστώ στον κόσμο της Αντοφαγκάστα, την καλή του θέληση και την πονηριά για τον φέρει στο ιατρείο» έγραψαν οι φίλοι του Ρεφενέ στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην Αντοφαγκάστα έγινε την επόμενη ημέρα μια νέα διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα: «Δεν είμαστε όλοι, λείπει ο Ρεφενές» με στόχο να καταγγείλει τους Καραμπινέρος γιατί χρησιμοποίησαν σκάγια διασποράς εναντίον του πιο διάσημου σκύλου της πόλης, που είχε εκλεγεί από τους πολίτες της ως η εξέχουσα προσωπικότητα του 2019.

Ο Ρεφενές είναι μάλιστα και δρομέας... μεγάλων αποστάσεων, αφού εμφανίζεται τακτικά και στα παραθαλάσσια θέρετρα που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, με πολλούς φίλους του να αναρτούν φωτογραφίες από τις μαραθώνιες αυτές πορείες του.

Ο θρυλικός "Νέγκρο -που σκοτώνει αστυνομικούς" είναι στη Χιλή κάτι σαν τον δικό μας Λουκάνικο

Ο "Ξανθούλης με την κουκούλα"

Ο Ρεφενές έχει ως παράσημα τα σκάγια αστυνομικών

Ο ακτιβιστής Πέπε επιτίθεται σε αύρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL