Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τεχνοκράτης, νεοφιλελεύθερος, εκατομμυριούχος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεχνοκράτης, νεοφιλελεύθερος, εκατομμυριούχος...

Πριν προλάβει καν να συμπληρωθεί εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πρότεινε ως διάδοχο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία, η ρωσική Δούμα ενέκρινε την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν. Μέσα στο ίδιο σύντομο διάστημα, αντιπολίτευση και ανεξάρτητα ΜΜΕ αποκάλυπταν ότι, ως γνήσιος εκπρόσωπος της ρωσικής ολιγαρχίας, ο νέος ευνοούμενος του Ρώσου Προέδρου κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά την ακίνητη περιουσία του στα χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

"Υπηρετούσε τον λαό τα 20 από τα τελευταία 22 χρόνια. Πώς γίνεται να είναι τόσο πλούσιος; " διερωτήθηκε δημοσίως ο ακτιβιστής του Ίντερνετ και ιδιαίτερα προβεβλημένος στις χώρες της Δύσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αναφερόταν στις αποκαλύψεις του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt, που λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει ότι οι κρατικές αρχές επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να κρατήσουν μυστική την αγορά δύο πανάκριβων διαμερισμάτων στο κέντρο της Μόσχας από τον Μισούστιν. Το Proekt υπολόγισε την αξία τους σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ομάδες ερευνητών που συνδέονται με τον Ναβάλνι υποστήριξαν παράλληλα ότι η σύζυγος του Μισούστιν κέρδισε 790 εκατομμύρια ρούβλια την τελευταία δεκαετία με βάση τις φορολογικές της δηλώσεις. Ο τομέας των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων παραμένει άγνωστος ενώ καμία εταιρεία δεν είναι καταχωρημένη στο όνομά της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος που την τελευταία δεκαετία διηύθυνε τις ρωσικές φορολογικές αρχές έπαιρνε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου συγκεντρώνοντας 383 ψήφους υπέρ σε σύνολο 424 βουλευτών. Μόλις 42 βουλευτές ψήφισαν παρών, ενώ δεν υπήρξε αρνητική ψήφος. Ο ίδιος εξέφρασε την κατάπληξή του για την αναπάντεχη, όπως είπε, επιλογή του Ρώσου Προέδρου σημειώνοντας ότι "δεν έκλεισε μάτι όλη νύχτα" μετά την ανακοίνωση.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο Μισούστιν υποσχέθηκε "να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου", να επιταχύνει το έργο της κυβέρνησής του που σχετίζεται με τις δημόσιες επενδύσεις, να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και να δομήσει ένα σταθερό σύστημα συνεργασίας με τις περιφέρειες της Ρωσίας.

Το ίδιο μονότονο νεοφιλελεύθερο τροπάρι συνόδευσε και τις υποσχέσεις του για την "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει "να είναι στοχευμένη" και να απευθύνεται σε συγκεκριμένα νοικοκυριά και οικογένειες που έχουν ανάγκη και να μην βασίζεται σε "αυτοματοποιημένη κατανομή επιδομάτων". Προαναγγέλλοντας μάλιστα εμμέσως νέες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες τόνισε ότι "είναι θλιβερό να βλέπει κανείς πώς ξοδεύονται" πολλά από τα επιδόματα αυτά, καθώς δεν δίνονται "στοχευμένα".

Ο Μισούστιν είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καθώς, όπως είπε, αυτή συνιστά τη βάση της κοινωνικής πολιτικής, αφού χωρίς υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης η κοινωνική ανάπτυξη της χώρας θα βαλτώσει.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Μισούστιν θα παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση και θα συναντηθεί με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, την οποία θέσπισε με άλλο διάταγμα.

Από την επικαιρότητα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο ίδιος ο Πούτιν, που από τη χθεσινή κιόλας μέρα έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τις φιλόδοξες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα.

"Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει Προεδρική Δημοκρατία" τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει σημαντικές εξουσίες όπως η δυνατότητά του να απομακρύνει κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η πλήρης μετάβαση σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα, "σε ένα κράτος πολυεθνικό, με πολλές θρησκείες, πολύπλοκη οργάνωση και τεράστια έκταση", θα συνιστούσε "πολύ σοβαρή δοκιμασία", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL