Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ρώμη: Στοπ στα ντίζελ, ελεύθερα τα καυσόξυλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρώμη: Στοπ στα ντίζελ, ελεύθερα τα καυσόξυλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στη βοσνιακή πόλη Τούζλα για το πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των αυτοκινήτων diesel μέχρι την κατηγορία Euro 6, απαγορεύοντας την κυκλοφορία τους στο κέντρο της Ρώμης για ένα οκτάωρο για το τριήμερο που θα ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, προσπαθώντας υποκριτικά να απαντήσει στο τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς να αντιμετωπίζει την τεράστια μόλυνση από την καύση ξύλων και πέλετ. Η διάταξη προβλέπει επίσης ότι οι καυστήρες των κτηρίων θα πρέπει να ρυθμιστούν για να προσφέρουν θέρμανση από 17οC έως 18oC, αναλόγως της κατασκευής τους.

Τα υψηλά επίπεδα της μόλυνσης του αέρα, παρά την απαγόρευση της Ράτζι, απέδειξαν την κοντόφθαλμη πολιτική με την οποία τόσο ο δήμος της Ρώμης όσο και γενικότερα οι οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Ιταλία και όχι μόνο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μόλυνσης και γενικότερα της κλιματικής κρίσης. Η δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα απαγορευτεί η κίνηση όλων των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, με εξαίρεση τα υβριδικά, αυτά που κινούνται με αέριο, βιοκαύσιμα, και τα δίχρονα δίκυκλα, βαφτίζοντας «Οικολογική Εβδομάδα» το ύστατο μέτρο για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Στον λόφο του Καπιτωλίου, όπου εδρεύει η δημοτική αρχή, όλοι γνωρίζουν ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να απαγορεύσει την κίνηση αυτοκινήτων με την εκτίναξη των ρύπων σε υψηλά επίπεδα. Μόνο που, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 700 χιλιάδες αυτοκίνητα παρέμειναν παρκαρισμένα, συνεχίζει να αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Την ίδια στιγμή, το 60% των λεωφορείων του δήμου και όλα τα αυτοκίνητα της Δημοτικής Αστυνομίας κινούνται με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα ο δήμος να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες ρύπανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέρτζιο Κόστα, μιλώντας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της πλούσιας Βορείου Ιταλία, η μόλυνση στην Ιταλία προκαλεί 80 με 90 χιλιάδες θανάτους κατ’ έτος.

Αυτό που προσπαθούν να αποκρύψουν οι αρχές είναι ότι το 90% της μόλυνσης τον χειμώνα προέρχεται από την καύση ξύλων, πέλετ και άλλων ρυπογόνων καυσίμων, όπως έδειξε η έρευνα της Life PrepAir, καθιστώντας σαφές ότι για τους άρχοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τις εκάστοτε κυβερνήσεις η στοχοποίηση του αυτοκινήτου αποτελεί ένα εύκολο εξιλαστήριο θύμα, που προσφέρει καλά κέρδη στις βιομηχανίες και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων με την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και των πωλήσεων των μεταχειρισμένων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις τοποθετήσεις καυστήρων αερίου για τη θέρμανση των κτηρίων, που παραμένουν όμως σβησμένοι, γιατί η κερδοσκοπική άνοδος της τιμής του αερίου αποτρέπει τη χρήση του από τους διαχειριστές κοινοχρήστων.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο για την Προστασία και την Περιβαλλοντολογική Έρευνα (Ispra) και τα Περιφερειακά Γραφεία για το Περιβάλλον (Arpa) συμφωνούν ότι η καύση ξύλων και υποκατάστατων ξυλείας ευθύνεται για το 64% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαδηλώσεις σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Σερβία

Από την άλλη πλευρά της Αδριατικής η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, γιατί οι δύο ηλεκτρικοί σταθμοί που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στο Ούγκζεβικ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ο Kostolac B στη Σερβία παράγουν το εν τέταρτον των ρύπων που παράγει η καύση ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, του κάρβουνου, κοκ και παραγώγων του, σύμφωνα με την έκθεση των ΜΚΟ Heal, Can Europe και Cee Bankwatch Network, με αποτέλεσμα τα δυτικά Βαλκάνια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μόλυνσης από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί το Σαράγεβο αναδεικνύεται τακτικά στην πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο και οι πολίτες τους, όπως και άλλων πόλεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κυκλοφορούν με μάσκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αποτελούσε την πέμπτη χώρα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο το 2016, μετά την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, και τη δεύτερη το 2017, μετά τη Βόρειο Κορέα. Η μόλυνση του αέρα στα δυτικά Βαλκάνια εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από 1.200 θανάτους κάθε χρόνο. Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν την Τετάρτη φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στην πόλη Τούσλα ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στοπ... στις αερομεταφορές για την αριστερή δήμαρχο της Βαρκελώνης

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που δίνει μια σκληρή μάχη εναντίον της κλιματικής κρίσης και των Airbnb και υπέρ της εφικτής ανάπτυξης, αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις των αιρετών και του προσωπικού του δήμου με αεροπλάνο έως τα 1.000 χιλιόμετρα, με την προϋπόθεση ότι το τρένο δεν θα κάνει περισσότερες από επτά ώρες, ακυρώνοντας στην πράξη της μετακινήσεις με αεροπλάνο προς και από τη... γειτονική Μαδρίτη. Για την Κολάου, η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει το παράδειγμα της στήριξης των μεταφορών με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι η Ισπανία έφτασε σε εξάγει τεχνολογία και ηλεκτροκίνητα τρένα και αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές στην κατασκευή τρένων μεγάλων ταχυτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν την Τρίτη επενδύσεις 86 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ρυπογόνων οδικών μεταφορών, των αυτοκινητοδρόμων και των αερομεταφορών, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να συμμετέχει με 62 δισ. και τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους με 24 δισ. για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL