Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Πρώτο βήμα υποχώρησης από την κυβέρνηση Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο βήμα υποχώρησης από την κυβέρνηση Μακρόν

Ως καθαρά "διακοσμητικού χαρακτήρα" κρίνουν τα γαλλικά συνδικάτα τις τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εξήγγειλε μέσα στο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ. Διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιχειρεί απλώς να κερδίσει χρόνο μέχρι την άνοιξη ποντάροντας στην κόπωση των απεργών από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Την ώρα που οι δρόμοι των γαλλικών πόλεων πλημμύριζαν για ακόμη μία φορά το Σάββατο από διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης, ο Φιλίπ έδινε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις στην οποία εμφανιζόταν διατεθειμένος να επανεξετάσει την εφαρμογή του πιο επίμαχου μέτρου, την άτυπη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο Φιλίπ σημείωνε ωστόσο επίσης στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν "μέχρι τον Απρίλιο" στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027. Διαφορετικά, προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός, η παράταση των ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη "θα επανέλθει".

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη έστω και συμβολική υποχώρηση και ένδειξη διαλλακτικότητας από μια κυβέρνηση που μέχρι τώρα επαναλάμβανε μονότονα πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε μια μεταρρύθμιση που ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να θεωρεί εμβληματική.

Αποδεικνύεται όμως και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, αφού την ίδια αποφασιστικότητα δείχνουν και τα συνδικάτα, ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι κατά το παρελθόν η αποτυχία αντίστοιχων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών έπειτα από συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις κλόνισαν κυβερνήσεις όπως εκείνη του Ζακ Σιράκ πριν από δυόμιση δεκαετίες.

Στο πρώτο σχόλιό του για τις προτάσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις, σχολίασε ότι η υπόσχεση για "προσωρινή" απόσυρση του μέτρου που δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους να εργάζονται ως τα 64 αποτελεί απλώς "οφθαλμαπάτη" και σημείωσε ότι η επιστολή Φιλίπ δεν "αλλάζει την αντίθεση" των συνδικάτων στη μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του, το "κεντρώο" CFDT που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του Μακρόν, αλλά στη συνέχεια είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου ηλικίας σημειώνοντας ότι "παραβιάζεται μια κόκκινη γραμμή", έσπευσε να χαιρετίσει τις προτάσεις Φιλίπ και τη "βούληση της κυβέρνησης να αναζητήσει συμβιβασμό".

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν και πάλι σε πορείες κατά της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο σύστημα που, σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα, θα οδηγήσει σε περισσότερα χρόνια δουλειάς και μικρότερες συντάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL