Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Μισθολογική δικαιοσύνη; Όχι για τους Βρετανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Μισθολογική δικαιοσύνη; Όχι για τους Βρετανούς

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του κάλεσε τους Βρετανούς να γιορτάσουν για όσα «καλά» φέρνει το Brexit... Έχει προβλέψει μάλιστα πως μετά το ευρωδιαζύγιο της Βρετανίας θα υπάρξει και έκρηξη των γεννήσεων στη χώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας αριστοτέχνης του πολιτικού σόου και γι’ αυτό η πραγματικότητα δεν τον αφορά.

Η ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθεί να σερβίρει για τη διχασμένη και διαχρονικά ταξικά διαιρεμένη χώρα του απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Ευτυχώς υπάρχουν οι στατιστικές που το επιβεβαιώνουν. Κάποιες απ’ τις τελευταίες είναι σοκαριστικές -αν όχι εξοργιστικές- ακόμη και για τους ψύχραιμους Βρετανούς.

Οι τακτικές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των μεγάλων εταιρειών της Βρετανίας τις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες του νέου έτους είναι ήδη ίσες με τον μέσο ετήσιο μισθό των υπαλλήλων τους!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δύο κέντρων ερευνών, του High Pay Centre και του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), ο γενικός διευθυντής ενός από τους μεγαλύτερους εισηγμένους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ομίλους που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE-100 λαμβάνει κατά μέσον όρο αμοιβή 117 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό των υπαλλήλων του!

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη των εξοργιστικών μισθολογικών ανισοτήτων στη Βρετανία του Brexit. Τη χώρα όπου κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να επιβάλει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει τις βρετανικού τύπου πρίζες (με τους πλακέ ακροδέκτες) με τις ευρωπαϊκές "σούκο"...

Με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία, ένας μισθωτός στη Βρετανία κέρδισε το 2018 από τη δουλειά του κατά μέσον όρο 29.559 λίρες (34.752 ευρώ). Δηλαδή όσα έβγαλε σε τρεις ημέρες ένας διευθυντής ομίλου που αμείβεται με 3,46 εκατομμύρια λίρες ετησίως!

Στην έκθεσή τους τα δύο ερευνητικά κέντρα εκτιμούν ότι το ζήτημα των υπερυψηλών εισοδημάτων θα είναι ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του 2020. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι βρετανικές εταιρείες οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους θα είναι υποχρεωμένες να αποκαλύψουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ του γενικού διευθυντή τους και του μέσου μισθού των υπαλλήλων τους.

«Η δημοσιοποίηση των αριθμών δεν είναι παρά η αρχή. Πρέπει οι εταιρείες να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν το πολύ υψηλό επίπεδο των μισθών των διευθυντικών στελεχών τους» τονίζει ο Πίτερ Τσιζ, γενικός διευθυντής του CIPD. Για τον Λουκ Χίλντγιαρντ, διευθυντή του High Pay Centre, οι τεράστιες μισθολογικές διαφορές στη Βρετανία την καθιστούν τη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 6,2% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών φθάνοντας τις 8,72 λίρες την ώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνθρωποι του Τζόνσον δεν αποπειράθηκαν καν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα ευρήματα των στατιστικών. Μάλιστα, η υπουργός Επιχειρηματικότητας Άντρεα Λίντσομ χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις παραπάνω έρευνες. «Οι αριθμοί είναι λίγο καλύτεροι από παλιά (...) αλλά η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, ιδίως σε περιπτώσεις που οι διευθυντές αποζημιώθηκαν ακόμη και αν εξαπάτησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL