Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς κόντρα στον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς κόντρα στον Μακρόν

Δεν θα τα βγάλει εύκολα πέρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την κοινωνική αμφισβήτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί να προωθήσει και η οποία αγγίζει σχεδόν όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η μεγάλη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αλλά και η υποστήριξή τους από τους πολίτες.

Παρά τις περί του αντιθέτου φήμες των τελευταίων ημερών, περί υποχώρησης της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, ενώ οι κινητοποιήσεις, που έκλεισαν 40 ημέρες, καλά κρατούν. Το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει η ηλικία συνταξιοδότησης. Μια συμβολική όσο και κρίσιμη διαφορά, πάνω στην οποία «χτίζονται» οι στρατηγικές των δύο πλευρών.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι το όριο της ηλικίας στα 64 χρόνια απορρίπτεται από το 64% των Γάλλων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τη συντηρητική εφημερίδα “Le Figaro”. Η ευρεία απόρριψη του μέτρου - φάρου της μεταρρύθμισης «δίνει φτερά» στους απεργούς προσφέροντάς τους κοινωνικά ερείσματα. Την ίδια στιγμή οι πρωτοχρονιάτικες ευχές Μακρόν, που επέμεινε πεισματικά στη μεταρρύθμιση που προωθεί, προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις...

Έτσι ο γενικός γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου, του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε λίγο πριν από την τελευταία μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης ότι «μεταξύ της επικοινωνίας της κυβέρνησης ‘συζητάμε, όλα είναι ανοικτά’, και της πραγματικότητας υπάρχουν πολλά που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη βούληση της κυβέρνησης να συζητήσει, να πάρει υπόψη τις απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Να σημειωθεί ότι οι απεργοί δεν έκαναν πίσω ακόμη και την περίοδο των διακοπών, παρά τις εκκλήσεις διαφόρων προελεύσεων για... ‘εκεχειρία’. Παράλληλα, και αυτό είναι επίσης ενδεικτικό της δυναμικής των κινητοποιήσεων, πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, πέρα από εκείνους του μετρό και των σιδηροδρόμων, μετέχουν στην απεργία διευρύνοντας τη διαμαρτυρία.

Απέναντί τους η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ μοιάζει να μην έχει καταλήξει στη στρατηγική της: Πραγματική διαπραγμάτευση ή επικοινωνιακές κινήσεις; «Ή ακούει ή κυβερνά ενάντια στον λαό, αυτό είναι το διακύβευμα» τόνισε ο Μαρτινέζ επισημαίνοντας ότι σήμερα συγκρούονται δύο προγράμματα για την κοινωνία: «το ατομικιστικό της κυβέρνησης και το αλληλέγγυο σχέδιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές ηγέτες που θεωρούν ότι η σύγκρουση, εν τέλει, θα έχει την κατάληξη ενός αγώνα μποξ (που τόσο αρέσει στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ): νοκ άουτ ή εγκατάλειψη του αντιπάλου στον τελευταίο γύρο. «Έχουμε τη στήριξη, είναι ευρεία και θα υπάρχει και αύριο» τονίζει ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Εργατική Δύναμη Ύβ Βεριέ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει: «κάθε μέρα είναι κρίσιμη, γιατί το διακύβευμα είναι κρίσιμο».

Πολλά πάντως θα κριθούν από την έκβαση της διαδικασίας «συνεννόησης» της κυβέρνησης με τα λεγόμενα «μεταρρυθμιστικά» συνδικάτα. Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά μέτρων, όχι όμως το κρίσιμο, αυτό της ηλικίας συνταξιοδότησης, παρότι διάφορα επιμέρους θέματα παραπέμπουν σε αυτό. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το όριο των 64 ετών θα αποφέρει 3 δις. το 2022 και 12 δις. το 2027...

Πάντως την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις, προχωράνε, έστω και δειλά, οι διεργασίες που φέρνουν στο ίδιο μήκος κύματος τα κόμματα της -μέχρι πρότινος κατακερματισμένης- Αριστεράς. Την περασμένη Τετάρτη στο Σεν Σεντ Ντενί, ύστερα από πρόσκληση της βουλευτή της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτέν, συναντήθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΓ, των Πρασίνων, του κινήματος Génération.s.

Αντικείμενο: Η υπέρβαση των παραδοσιακών διαφωνιών έτσι ώστε η ενότητα των κινητοποιήσεων να πάρει τη μορφή τεκμηριωμένων αντιπροτάσεων σε θεσμικό επίπεδο... Άλλος ένας πονοκέφαλος ενόψει για τον Μακρόν σε μια χρονιά δημοτικών εκλογών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL