Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το θρίλερ συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θρίλερ συνεχίζεται

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει ώρα με την ώρα η υπόθεση της συντριβής του ουκρανικού Boeing 737 στην Τεχεράνη τα ξημερώματα της Τετάρτης, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 176 επιβάτες του, τέσσερις ώρες αφότου οι ιρανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το σενάριο της κατά λάθος κατάρριψης από βλήμα της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας έχει επισκιάσει για την ώρα εκείνο της μηχανικής βλάβης, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση το βράδυ της Πέμπτης ενός ερασιτεχνικού βίντεο που κατά πληροφορίες τραβήχτηκε στην Τεχεράνη και δείχνει ένα φωτεινό ίχνος να διαγράφει σύντομη πορεία στον σκοτεινό ουρανό πριν προκαλέσει μια ισχυρότατη και εκτυφλωτική έκρηξη. Κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για τον πύραυλο που έπληξε το ουκρανικό αεροσκάφος.

Την εκδοχή της κατάρριψης υιοθέτησαν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό -που σχολίασε το γεγονός καθώς τα 63 από τα 176 θύματα της τραγωδίας ήταν Καναδοί πολίτες- συμφωνώντας πάντως ότι δεν επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια εκ μέρους του Ιράν. Ο Τριντό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί ακατάπαυστα μέχρι να λάμψει η αλήθεια και να κλείσει η υπόθεση με διαφάνεια, απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης.

Πάντως, διαφορετική στάση υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας πως το σενάριο της κατάρριψης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά επί του παρόντος "δεν επιβεβαιώνεται". Ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Προεδρίας δήλωσε ότι ο Ζελένσκι συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, οι οποίοι του παρέδωσαν «σημαντικά στοιχεία» σε σχέση με τη συντριβή, τα οποία εξετάζονται ήδη από Ουκρανούς ειδικούς.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλούνται οι "New York Times", οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν «υψηλού επιπέδου εμπιστευτικές πληροφορίες» που δείχνουν ότι η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα εκτόξευσε δύο πυραύλους αέρος - εδάφους κατά του ουκρανικού αεροσκάφους. Άλλα δημοσιεύματα επικαλούνται δορυφορικά δεδομένα που δείχνουν εκτοξεύσεις δύο πυραύλων λίγα λεπτά μετά την απογείωση του μοιραίου Boeing.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανώς εκτοξεύθηκαν κατά λάθος. Το θερμικό αποτύπωμα του αεροσκάφους όπως το κατέγραψαν αμερικανικοί δορυφόροι δείχνει ότι φλεγόταν πριν συντριβεί. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τα ερασιτεχνικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.

"Ψυχολογικός πόλεμος"

Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται την εκδοχή της κατάρριψης αποδίδοντας τα σχετικά σενάρια στον «ψυχολογικό πόλεμο» των ΗΠΑ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο ψυχολογικός πόλεμος της αμερικανικής κυβέρνησης και εκείνων που τον στηρίζουν εν γνώσει ή εν αγνοία τους προσβάλλει το πένθος των οικογενειών που έχασαν τους οικείους τους» δήλωσε σχετικά ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπίι.

Πάντως, σε αντίθεση με τις αρχικές ανακοινώσεις περί αποκλεισμού Αμερικανών εμπειρογνωμόνων από τις έρευνες, η κυβέρνηση της Τεχεράνης γνωστοποίησε χθες ότι έχει προσκαλέσει και ειδικούς της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας στην Τεχεράνη για να συνδράμουν τις ιρανικές αρμόδιες αρχές. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν στις έρευνες. Η Γαλλία επιβεβαίωσε ήδη την αποστολή ερευνητή της στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου επρόκειτο να «ανοίξουν» χθες για να ανακτηθούν τα δεδομένα τους, ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά στο ποιος θα τα εξέταζε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε με χθεσινή παρέμβασή της «ανεξάρτητη και αξιόπιστη» έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνει το έργο των χωρών που έχασαν πολίτες τους στο δυστύχημα της Τετάρτης. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας του Ιράν μετά την τραγωδία του Airbus της Iran Air το 1988, το οποίο ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε κατά λάθος πάνω από τον Περσικό Κόλπο σκοτώνοντας και τους 290 επιβάτες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL