Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Πρεμιέρα Brexit για το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρεμιέρα Brexit για το 2020

Στην πραγματικότητα του Brexit με όρους νέας «μάχης» επανέρχεται η Ε.Ε. μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο. Στην πρώτη αυτή επαφή μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Τζόνσον και τη σίγουρη πλέον έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα οι δύο πλευρές έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για μια συμφωνία στα πρότυπα της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό αφήνει περιθώριο διαπραγματεύσεων μόλις 11 μηνών, την ώρα που με τον Καναδά οι συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερο από επτά χρόνια.

Επιπλέον ο Τζόνσον δήλωσε ότι «κάθε μελλοντική εταιρική σχέση δεν πρέπει να συνεπάγεται ευθυγράμμιση» με τους κανόνες και τα πρότυπα της Ε.Ε. ή να υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκφράσει τη στάση της Ε.Ε., λέγοντας ότι θα είναι «αδύνατον» να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία πριν από την προθεσμία του τέλους του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται θα συνοδεύεται από έναν «συμβιβασμό».

Η ίδια, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του London School of Economics, επισήμανε ότι η όποια μελλοντική σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε βασικούς τομείς, όπως το περιβάλλον, η αγορά εργασίας, η φορολογία και οι κανόνες κρατικής βοήθειας.

«Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε μια νέα εταιρική σχέση με μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις και μηδενικό ντάμπινγκ» τόνισε η Φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες προμηνύονται. Ο Τζόνσον δεν παρέλειψε να επισημάνει κάποιες επιπλέον κόκκινες γραμμές. Όπως είπε στην επικεφαλής της Επιτροπής, η Βρετανία θα διατηρήσει τον έλεγχο των υδάτων αλιείας και του συστήματος μετανάστευσης. Επανέλαβε, παράλληλα, την υπόσχεση ότι η χώρα θα διατηρήσει «υψηλά πρότυπα» για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την καλή μεταχείριση των ζώων, τη γεωργία και το περιβάλλον, παρ’ όλο που αρνείται να ευθυγραμμιστεί με την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL