Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Βομβαρδισμένος θριαμβευτής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βομβαρδισμένος θριαμβευτής...

Για μερικές ώρες ολόκληρος ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του. Μια πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης δεν αποτελεί κάτι συνηθισμένο και όλοι περίμεναν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσε η πληγωμένη υπερδύναμη.

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ έλυσε τον "γρίφο" εκπλήσσοντας για μια ακόμη φορά όσους πιστεύουν ότι διαθέτει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή και ότι η δολοφονία Σουλεϊμανί αποτελούσε απλώς το πρώτο βήμα μιας κλιμάκωσης που θα κατέληγε σε πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τον βομβαρδισμό αμερικανικής επικράτειας -όπως μπορούν να θεωρηθούν οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό. "Δεν υπήρξαν απώλειες" διαβεβαίωσε συμπληρώνοντας έτσι την αρχική του εκτίμηση στο Twitter, μετά την ιρανική επίθεση τα ξημερώματα με 20 βαλλιστικούς πυραύλους κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. "Όλα πήγαν καλά" ήταν το λακωνικό σχόλιό του.

Ο Πρόεδρος της βομβαρδισμένης υπερδύναμης προσπάθησε στη συνέχεια του διαγγέλματος να δικαιολογήσει τους πρόσφατους χειρισμούς του σημειώνοντας ότι το Ιράν φαίνεται τώρα "να υποχωρεί". Την εικόνα νίκης συμπλήρωνε ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη πετύχει τον βασικό τους στόχο -κάτι σαν προκαταβολικά αντίποινα για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση- με τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, του χειρότερου, όπως τον χαρακτήρισε, τρομοκράτη στον πλανήτη.

Το διάγγελμα Τραμπ ολοκληρώθηκε με μια ακόμη προαναγγελία οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης και μια προσπάθεια να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τους ανταγωνιστές και συμμάχους που επιμένουν να υπερασπίζονται τη διεθνή συμφωνία του 2013 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επανέλαβε ότι θεωρεί τη συμφωνία αυτή επιζήμια και "νεκρή" και απηύθυνε έκκληση προς Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα να επεξεργαστούν ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης που θα διασφαλίζει ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Ιράν: "Ολοκληρώθηκαν" οι επιθέσεις

Το κλίμα εκτόνωσης επιβεβαίωνε και η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η απάντηση στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανικό drone ουσιαστικά δόθηκε με την πυραυλική επίθεση κατά των δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

"Το Ιράν έλαβε και ολοκλήρωσε τα αναλογικά μέτρα αυτοάμυνας" σχολίασε ο υπουργός Τζαβάντ Ζαρίφ, δίνοντας μάλιστα τη διευκρίνιση ότι η χώρα του "δεν επιδιώκει την κλιμάκωση ή τον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάθε επιθετική ενέργεια".

Τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί εκδηλώθηκαν με την εκτόξευση περισσότερων από 20 βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Άσαντ στα δυτικά της Βαγδάτης και της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Την εκτίμηση ότι δεν υπήρξαν νεκροί επιβεβαίωσαν και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ και πηγές της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Βαγδάτη ανέφεραν ότι "δεν καταγράφηκαν απώλειες" από τις επιθέσεις.

Ακόμη και πριν από το διάγγελμα Τραμπ, που πραγματοποιήθηκε αρκετές ώρες μετά την επίθεση, αξιωματούχοι του Πενταγώνου άφηναν να διαρρεύσει προς τον Τύπο ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε από τους ιρανικούς πυραύλους. Η Αυστραλία, η Βρετανία, η Δανία, η Πολωνία και η Σουηδία, χώρες που διαθέτουν επίσης δυνάμεις στις δύο αμερικανικές βάσεις, διέψευδαν επίσης ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

Η μοναδική πηγή που αντέκρουε αυτές τις εκτιμήσεις ήταν το ιρανικό πρακτορείο Fars, που, θέλοντας πιθανώς να ικανοποιήσει την επιθυμία πολλών Ιρανών για εκδίκηση, υποστήριξε ότι "τουλάχιστον 80 Αμερικανοί στρατιώτες" έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις.

Σκόπιμη αστοχία;

Εντελώς διαφορετική ήταν η εκδοχή της ισραηλινής εφημερίδας “Ha'aretz” που σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ, που επεκαλείτο αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας, ότι το Ιράν "απέφυγε σκόπιμα να προκαλέσει απώλειες" για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Ανάλογες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει και μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που οι ΗΠΑ και η Γαλλία εξαπέλυσαν τον Απρίλιο του 2018 κατά εγκαταστάσεων του συριακού στρατού. Με βάση τις πληροφορίες εκείνες, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει προκαταβολικά τη Μόσχα για τους στόχους με αποτέλεσμα η Ρωσία να προειδοποιήσει εγκαίρως τον συριακό στρατό.

Όσο οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται μόνο ως "πυροτεχνήματα πολυτελείας", για τα οποία, βεβαίως, πληρώνουν οι λαοί, η παγκόσμια ειρήνη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές. Είναι ωστόσο αδιανόητο να περιμένει κανείς ότι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται σε επίπεδο βαλλιστικών πυραύλων δεν θα καταλήξει αναπόφευκτα σε κάποιο "ατύχημα" που θα προκαλέσει αυτόματες αντιδράσεις και θα παρασύρει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περιπέτεια.

Πεδίο της αντιπαράθεσης το Ιράκ

Και βέβαια ακόμη και μια προσωρινή εκτόνωση δεν αναμένεται να οδηγήσει στο τέλος της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ιράν για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επόμενη πράξη θα παιχτεί στο Ιράκ, όπου η Τεχεράνη εντείνει ήδη τις πιέσεις της με στόχο την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Την επιδίωξη αυτή δεν έκρυψαν και οι χθεσινοί πολεμοχαρείς πανηγυρισμοί για τον βομβαρδισμό των αμερικανικών βάσεων. Για "χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ" έκανε λόγο ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ. "Η τελική μας απάντηση στη δολοφονία (σ.σ.: του στρατηγού Καρέμ Σουλεϊμανί) θα είναι να πετάξουμε τις αμερικανικές δυνάμεις έξω από την περιοχή" έγραψε στο Twitter και ο συνήθως μετριοπαθής Πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Από την πλευρά της η χώρα που ήδη αποτελεί το πεδίο μάχης της αντιπαράθεσης, το πολύπαθο Ιράκ, συνέχισε και χθες να απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Η Βαγδάτη “θα συνεχίσει τις έντονες προσπάθειές της να αποτρέψει την κλιμάκωση" σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

Ο Μαχντί κατήγγειλε παράλληλα την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ που συνιστούν οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, κάτι που είχε κάνει και αμέσως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Σημείωσε πάντως ότι αυτή τη φορά ο επιτιθέμενος ενημέρωσε προκαταβολικά την κυβέρνησή του για το χτύπημα διαβεβαιώνοντας ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν απώλειες Ιρακινών στρατιωτών ή αμάχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL