Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μήνυμα Ε.Ε. για Ιράν: / Μήνυμα Ε.Ε. για Ιράν: Κατάπαυση πυρός και εκκίνηση διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Ε.Ε. για Ιράν: / Μήνυμα Ε.Ε. για Ιράν: Κατάπαυση πυρός και εκκίνηση διαλόγου

Έκκληση προς όλες τις πλευρές, αλλά πρωτίστως στην Τεχεράνη για κατάπαυση πυρός και έναρξη διαλόγου απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια της προχθεσινής εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο» τόνισε το πρωί η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε κοινές της δηλώσεις με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ λίγη ώρα προτού αναχωρήσει η ίδια για το Λονδίνο, όπου συζήτησε την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες. Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης» σχολίασε ο Μπορέλ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ιράν στο Ιράκ πλήττοντας τον συνασπισμό κατά του ISIS. «Η Γαλλία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς τους συμμάχους και τους εταίρους της στον συνασπισμό, καθώς και την προσήλωσή της στην κυριαρχία και την ασφάλεια του Ιράκ» είπε, επισημαίνοντας πως η «αποκλιμάκωση» αποτελεί «προτεραιότητα περισσότερο από ποτέ». «Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει. Η Γαλλία, από την πλευρά της, παραμένει αποφασισμένη να εργαστεί για να μετριάσει τις εντάσεις» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «απώλειες και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων», καταδικάζοντας «την επίθεση στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών δυνάμεων». «Καλούμε το Ιράν να μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις» είπε σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε την άποψη ότι είναι στο χέρι των Ιρανών «πρωτίστως» να μην «προκαλέσουν επιπρόσθετη κλιμάκωση», εξηγώντας ότι η «έκκληση» απευθύνεται κυρίως στην Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του Ιράν αλλά και της Λιβύης πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL