Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Να μην καταστρέψουν τα πολιτισμικά μνημεία του Ιράν υπόσχονται τώρα οι ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην καταστρέψουν τα πολιτισμικά μνημεία του Ιράν υπόσχονται τώρα οι ΗΠΑ

Σοκάροντας για μία ακόμη φορά την παγκόσμια κοινή γνώμη ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε, το Σάββατο, στο σημείο να απειλήσει τα πανάρχαια μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς του Ιράν. Αντιμέτωπο με τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν αυτές οι απειλές, το Πεντάγωνο υποχρεώθηκε χθες να κάνει στροφή 180 μοιρών "αδειάζοντας" τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναγνώρισε ότι μια επίθεση εναντίον ιστορικών μνημείων χωρίς στρατιωτική αξία θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου. "Θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης" ξεκαθάρισε, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου. Όταν ρωτήθηκε για το αν οι κανόνες αυτοί αποκλείουν επιθέσεις σε ιστορικά μνημεία απάντησε καταφατικά. "Αυτοί είναι οι κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης" σημείωσε.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Με μήνυμά του στο Twitter, το Σάββατο, είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει 52 πιθανούς στόχους στο Ιράν (έναν για κάθε Αμερικανό όμηρο στην κρίση του 1979) και ξεκαθάρισε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται στόχοι "πολύ υψηλού επιπέδου και σημαντικοί για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα".

Την επόμενη μέρα μάλιστα, αντί να διορθώσει τα πράγματα, τα έκανε ακόμη χειρότερα. "Τους επιτρέπεται να σκοτώνουν τους δικούς μας. Να βασανίζουν και να σακατεύουν τους δικούς μας. Να βάζουν βόμβες και να ανατινάζουν τους ανθρώπους μας. Και εμείς δεν μπορούμε να αγγίξουμε τους τόπους πολιτισμικής κληρονομιάς τους; Δεν πάει έτσι" δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο προεδρικό αεροσκάφος Airforce One.

Ακόμη και πριν τον δεύτερο γύρο απειλών, το Ιράν είχε αντιδράσει με οργή. "Μια υπενθύμιση προς εκείνους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να αναπαραστήσουν τα εγκλήματα πολέμου του ISIS βάζοντας στόχο την πολιτισμική μας κληρονομιά. Στις χιλιετίες της Ιστορίας μας, οι βάρβαροι έρχονταν και ρήμαζαν τις πόλεις, ισοπέδωναν τα μνημεία και έκαιγαν τις βιβλιοθήκες μας. Πού βρίσκονται τώρα; Εμείς είμαστε ακόμη εδώ περήφανοι" έγραψε στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, που έχουν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 1954 για την προστασία πολιτισμικών μνημείων στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, ηγήθηκαν των διεθνών επικρίσεων όταν οι δυνάμεις του ISIS κατέστρεψαν αρχαιότητες στη Μοσούλη του Ιράκ, την Παλμύρα της Συρίας και, μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν οι Ταλιμπάν ισοπέδωσαν βουδιστικά αγάλματα στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν βεβαίως τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που το 2016 καταδίκασε τζιχαντιστή για την καταστροφή ιστορικών κειμηλίων στο Μάλι της Αφρικής. Το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ και από την UNESCO, τον πολιτισμικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνο για την προστασία των διεθνών ιστορικών μνημείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL