Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Σε "κόκκινο συναγερμό" οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε "κόκκινο συναγερμό" οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

Τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί περιμένουν οι ΗΠΑ ενισχύοντας την ασφάλεια των δυνάμεών τους σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και στέλνοντας νέες ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον αναμένει να εκδηλωθεί κάποια "μεγάλη" επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στις βάσεις του αμερικανικού στρατού αφορά κυρίως το Ιράκ, όπου παραμένουν σήμερα περίπου 5.000 στρατιώτες ως εκπαιδευτές του ιρακινού στρατού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη ταξιαρχία του 82ου αερομεταφερόμενου τμήματος στρατού μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στο γειτονικό Ιράκ προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των αμερικανικών βάσεων. Πληροφορίες για το ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν επίσης για την προστασία της αεροπορικής βάσης Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται εντός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων, όπως επίσης και για την ασφάλεια του πέμπτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που σταθμεύει στο Μπαχρέιν.

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο έστελνε στην περιοχή του Κόλπου μια ακόμη επίλεκτη δύναμη, το 75ο σύνταγμα καταδρομών, που, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Hill, "ειδικεύεται στην εκτέλεση ή τη σύλληψη εχθρικών ηγετών".

Ήταν μια κίνηση που έδινε νέα διάσταση στην απειλή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι ο Σουλεϊμανί ενδεχομένως να μην αποτελεί τον τελευταίο στόχο των ΗΠΑ. Κάθε μορφής αντίποινα από το Ιράν θα απαντηθούν με τρόπο που να "πλήττει το Ιράν και την ίδια την ηγεσία του", τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις απειλές δεν ξέφυγε όμως ούτε το Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι στη χώρα θα επιβληθούν "πολύ μεγάλες κυρώσεις" αν το ιρακινό Κοινοβούλιο επιμείνει στο αίτημά του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να βρει δισεκατομμύρια δολάρια για να... αποπληρώσει το κόστος της κατασκευής της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης αλ Άσαντ, το κέντρο των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Τις απειλές πάντως συνόδεψε και διπλωματική κινητικότητα, με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας Χαλίντ μπιν Σαλμάν να ταξιδεύει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με το Πεντάγωνο. Η Σαουδική Αραβία, βασικός ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών εξοπλισμών, γνώρισε τον Σεπτέμβριο επιθέσεις σε πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις που τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Ριάντ απέδωσαν σε ιρανικό "δάκτυλο".

Έκτακτη συνάντηση είχαν χθες στις Βρυξέλλες και οι πρεσβευτές των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που, αφού προσπέρασαν με ασυνήθιστη ευκολία τη δολοφονία του Σουλεϊμανί από τον αμερικανικό στρατό, καταδίκασαν, μέσω του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γιενς Στολτενμπέργκ, "την υποστήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL