Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Λιβύη: Στον δρόμο προς την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη: Στον δρόμο προς την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Στην κρίσιμη κορύφωσή της πλησιάζει η εννιάμηνη στρατιωτική εκστρατεία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης, με την τελευταία να χάνει τον έλεγχο σημαντικών παράκτιων περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λιβύης, ενώ η υποστήριξή της από τον διεθνή παράγοντα φθίνει διαρκώς με εξαίρεση εκείνη του Ερντογάν, που βεβαίως προσφέρεται στο πλαίσιο των φιλόδοξων γεωστρατηγικών παιχνιδιών του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι μαχητές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό την ηγεσία του Χαφτάρ που υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δευτερευόντως από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, συνεχίζουν ακάθεκτοι την προέλασή τους προς τα δυτικά και την Τρίπολη έχοντας πλέον φτάσει στα περίχωρα του στρατηγικής σημασίας λιμανίου της Σύρτης, στο μισό σχεδόν της απόστασης μεταξύ Βεγγάζης και πρωτεύουσας.

Η ολοκληρωτική κατάληψη της Σύρτης θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης, που, αν και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, βλέπει τα διεθνή στηρίγματά της να την εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο. Αδύναμη και απομονωμένη, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τον στρατό του Χαφτάρ στη Μιζουράτα, την πόλη στα ανατολικά της Τρίπολης που ουσιαστικά τής παρέχει τις δυνάμεις που την στηρίζουν. Η αυτοδιοικούμενη Μιζουράτα έχει αναδειχθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό προπύργιο του αντικανταφικού μετώπου μετά την ανατροπή του κανταφικού καθεστώτος το 2011 και μάχεται κι αυτή κατά του Χαφτάρ θεωρώντας τον «δικτάτορα» στο στυλ του Καντάφι.

"Η πτώση της Σύρτης θα έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στις πύλες της Μιζουράτα ενισχύοντας την αίσθηση της πολιορκίας", επισημαίνει ο Βόλφραμ Λάχερ, ειδικός για τη Λιβύη του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληψη της πόλης θα προσφέρει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ πρόσβαση σε μια ακόμη αεροπορική βάση, επιτρέποντάς του έτσι να διασφαλίσει την προστασία των γραμμών τροφοδοσίας του από οποιαδήποτε πιθανή παρενόχληση.

"Όχι ξένες παρεμβάσεις"

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς το κέντρο της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι αυτοκινητοπομπές του Εθνικού Στρατού κινούνται πλέον μέσα στην πόλη της Σύρτης και ελέγχουν μεγάλο μέρος της, ενώ ακούγονται σποραδικά πυρά.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των κύριων ευρωπαϊκών χωρών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στη Λιβύη ή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντά τους εκεί -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία- συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κρίση, σε μια επείγουσα σύνοδο που πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης. Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να κρατήσει το ζήτημα της Λιβύης ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών διπλωματικών προσπαθειών παρά την κρίση με το Ιράν.

Μετά τη συνάντηση, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την αντίθεσή του στις ξένες παρεμβάσεις και κάλεσε την Τουρκία να μην στείλει στρατεύματά της στη Λιβύη. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε εξέφρασε την οργή του για τις ξένες παρεμβάσεις στη λιβυκή σύγκρουση και απαίτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν οι σχετικές ενέργειες. «Είμαι πραγματικά εξοργισμένος, διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη αλλά όχι για τους Λίβυους (...) Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κλιμακούμενη σύγκρουση στη χώρα. Σε ερώτηση για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών προς υποστήριξη των δυνάμεων που υπερασπίζονται την "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" της Τρίπολης, ο Σαλάμε επέμεινε πως «η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές». «Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη!» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL