Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ο Τραμπ ανοίγει τον ασκό του αιόλου στη Μέση Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ ανοίγει τον ασκό του αιόλου στη Μέση Ανατολή

"Φωτιά" στη Μέση Ανατολή βάζει ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μέρες προτού αρχίσει στην αμερικανική Γερουσία η δίκη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του από την Προεδρία. Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί κορυφώνει την ένταση στις ιρανοαμερικανικές σχέσεις απειλώντας να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή στη δίνη ακόμη ενός καταστροφικού πολέμου.

Ο 62χρονος Ιρανός διοικητής της Δύναμης Κουτς, ενός ειδικού στρατιωτικού σώματος των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε στοχευμένη επίθεση με drone λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μαζί του σκοτώθηκε και ο Αμπού Μαχντί Αλ Μουχαντίς, δεύτερος στην ιεραρχία του συνασπισμού σιιτιών πολιτοφυλακών του Ιράκ "Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης", ο οποίος τον συνόδευε.

Το Πεντάγωνο ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση. "Οι ΗΠΑ ανέλαβαν αποφασιστική αμυντική δράση για να προστατεύσουν το προσωπικό τους στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον διοικητή της Δύναμης Κουτς που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση" τόνιζε η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως το "πράσινο φως" για την επιχείρηση έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μετά από όλα αυτά, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε κατά 4%.

Ο δεύτερος ισχυρότερος Ιρανός αξιωματούχος

Ως επικεφαλής της Δύναμης Κουτς, ο Σουλεϊμανί είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για το ξερίζωμα των τζιχαντιστών του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ. Ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του ιρανικού στρατού από τα χρόνια ήδη του πολέμου Ιράν-Ιράκ και το όνομά του είχε ακουστεί αρκετές φορές μεταξύ των υποψηφιοτήτων για την ιρανική Προεδρία.

Για πολλούς αναλυτές ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος Ιρανός αξιωματούχος μετά τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος αμέσως απείλησε τους "εγκληματίες" που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση με "σκληρά αντίποινα". Εξίσου απειλητικός ήταν και ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ: "Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ" .

Τη δολοφονία Σουλεϊμανί καταδίκασε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι κάνοντας λόγο για μια "επιθετική πράξη" εναντίον της χώρας του που θα μπορούσε να "πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, στην περιοχή και στον κόσμο". Ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ Αγιατολάχ Άλι Αλ Σιστάνι κατήγγειλε και αυτός τη "θρασεία παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας" που "οδήγησε στον φόνο διοικητών οι οποίοι είχαν νικήσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους".

Τα βήματα της κλιμάκωσης

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χιλιάδες διαδηλωτές είχαν μπει ανενόχλητοι στην πιο αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της Βαγδάτης, τη λεγόμενη "Πράσινη Ζώνη", με αποτέλεσμα να φτάσουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και να εισβάλουν στο προαύλιό της προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και υποχωρώντας μόνο έπειτα από την επέμβαση των Αμερικανών πεζοναυτών που τη φρουρούσαν.

Δύο μέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ υποστήριξε ότι υπάρχουν "ενδείξεις" ότι το Ιράν σχεδίαζε "και άλλες επιθέσεις" και προειδοποίησε με "προληπτική δράση" για την ανάσχεσή τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την οργισμένη διαδήλωση που οδήγησε στην επίθεση κατά της πρεσβείας είχε προκαλέσει με τη σειρά της ακόμη μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Στις 29 Δεκεμβρίου μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν βάσεις της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώνοντας 25 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 55.

Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε αρχικά τους πανηγυρισμούς δημοσιεύοντας μόνο μια φωτογραφία αμερικανικής σημαίας στο Twitter. Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε με νέα του ανάρτηση: "Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη" υποστήριξε, κατηγορώντας επίσης το θύμα για τον θάνατο "χιλιάδων ανθρώπων", συμπεριλαμβανομένου και "μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν".

To μήνυμα με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος έκλεισε τον δικό του -επικοινωνικό- βομβαρδισμό θα μπορούσε πάντως να ερμηνευτεί ως πρόταση για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών: "Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ του πόλεμο, αλλά δεν έχασε και ποτέ σε διαπραγματεύσεις" ανέφερε λακωνικά.

"Προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση"

Όσο παράδοξη κι αν ακούγεται μια πρόσκληση σε διάλογο αμέσως μετά από μια πολεμική ενέργεια, το ίδιο μήνυμα πέρασε εμμέσως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο γράφοντας στο Twitter ότι η Ουάσιγκτον παραμένει "προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση".

Στο δικό του μήνυμα, ο Ιρανός ομόλογός του Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε πάντως κι αυτός τις ΗΠΑ για την γκανγκστερική εξωτερική πολιτική τους. "Η πράξη διεθνούς τρομοκρατίας των ΗΠΑ με τη στόχευση και τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, της πιο αποτελεσματικής δύναμης καταπολέμησης του ISIS, της Αλ Νούσρα και της Αλ Κάιντα, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη και απερίσκεπτη κλιμάκωση" σημείωσε.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους και μια σειρά χώρες της περιοχής. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

"Απαιτείται η άμεση διακοπή όλων των περιφερειακών παρεμβάσεων στις υποθέσεις των αραβικών χωρών και λαών που τροφοδοτούν τη διχόνοια και τις εντάσεις" σημείωσε, ενώ και το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτίμησε πως η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για "δολοφονία" και "απερίσκεπτο βήμα" έκανε λόγο η Μόσχα.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη ενέργεια που εντείνει το κλίμα αποσταθεροποίησης

Η εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αποτελεί επικίνδυνη ενέργεια που εντείνει περαιτέρω το κλίμα αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Τις κρίσιμες τούτες στιγμές η σύνεση και η ψυχραιμία θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει τον εντατικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και δυνάμεων και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελούν μονόδρομο ώστε να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο τα χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή" τονίζεται.

Την κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ, Πέτσας σημειώνοντας: "Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή και αυτό που είναι προτεραιότητα είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η αποφυγή κλιμάκωσης, που μπορεί να τη βάλει σε κίνδυνο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL