Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Πύρινος εφιάλτης στην Αυστραλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πύρινος εφιάλτης στην Αυστραλία

Ακόμα δύο ζωές χάθηκαν χθες εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν την Αυστραλία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεκάδες από τις φωτιές έφτασαν χθες σε πόλεις της ανατολικής ακτής αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο στις παραλίες.

Δύο άτομα -πατέρας και γιος- σκοτώθηκαν στην πόλη Κομπάργκο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το σπίτι τους από τις φλόγες, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη ζωή ενός τρίτου προσώπου κοντά στην πόλη Ναρούμα. Στην πολιτεία της Βικτόρια, όπου τέσσερα άτομα αγνοούνται, οι δυνάμεις του στρατού τέθηκαν σε ετοιμότητα για την εκκένωση όσων κατοίκων έχουν καταφύγει στις παραλίες.

Έντεκα άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ εκτιμάται πως οι φωτιές έχουν απανθρακώσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σέιν Φιτζσίμονς τόνισε ότι πρόκειται "αναμφίβολα" για τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα και ότι η πλήρης έκταση των ζημιών θα γίνει σαφής όταν όλες οι εστίες φωτιάς τεθούν υπό έλεγχο.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να έχουν πληγεί αρκετές περιουσίες, αρκετά σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί στις οκτώ περιοχές που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" πρόσθεσε.

Στο μήνυμά του για το νέο έτος, ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον -που έγινε στόχος έντονων επικρίσεων όταν αποφάσισε να πάει για διακοπές εν μέσω της κρίσης- τόνισε ότι οι πυρκαγιές έχουν "ολέθριο αντίκτυπο" και προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα συνεχίσουν "να είναι δύσκολες".

Οι αρχές ανέφεραν ότι 120 πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Τρίτης, ανάμεσά τους και οκτώ σε επίπεδο συναγερμού. Η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ανέπτυσσε ελικόπτερα, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για την εκκένωση περιοχών στην πολιτεία της Βικτόρια.

Στο δημοφιλές θέρετρο του ανατολικού Τζίπσλαντ, που εκκενώθηκε τη Δευτέρα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας "σημαντικός" αριθμός σπιτιών έχει καταστραφεί, ενώ τέσσερις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Άντονι Άλμπανιζ απηύθυνε έκκληση για σύσκεψη όλων των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών αρχών σημειώνοντας ότι οι φωτιές έχουν απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. "Το λέω ξανά στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι αποδεκτό, κατά την άποψή μου, να υποστηρίζει κανείς ότι το συμβούλιο δεν χρειάζεται να συσκεφτεί μέχρι τον Μάρτιο" τόνισε.

Ο Άλμπανιζ χαρακτήρισε επίσης προβληματική την απόφαση των δημοτικών αρχών του Σίδνεϊ να προχωρήσουν κανονικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά. Δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν την ακύρωση των εκδηλώσεων, που κάθε χρόνο συνοδεύονται από την εκτόξευση βεγγαλικών, εξαιτίας της κρίσης.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, γνωστό ως "δίπολο", θεωρείται υπεύθυνο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη χώρα.

Η κατάσταση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, των θυελλωδών ανέμων και των καταιγίδων ήταν χθες εφιαλτική στην πολιτεία της Βικτόρια. Οι μετεωρολόγοι τόνισαν επίσης ότι στη Νέα Νότια Ουαλλία οι φωτιές δημιούργησαν πυκνά νέφη τα οποία με τη σειρά τους προκάλεσαν καταιγίδα, με ισχυρούς ανέμους και αστραπές, φαινόμενα που βοήθησαν στη γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL