Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ε.Ε.: Μη συμφωνία για μελλοντική σχέση θα βλάψει περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε.: Μη συμφωνία για μελλοντική σχέση θα βλάψει περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών με φόντο την αυριανή, πρώτη ψηφοφορία για το Brexit στο νεοεκλεχθέν Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως σκοπεύει να περάσει νομοθεσία με την οποία να απαγορεύει οποιαδήποτε παράταση πέραν του 2020 της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, ακόμη και χωρίς εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες έως τότε.

Απαντώντας χθες από το Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επανάληψη μιας ακραίας κατάστασης σχετικά με το Brexit στα τέλη του 2020 θα βλάψει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από την Ε.Ε..

«Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να συνάψουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020, θα βρεθούμε και πάλι στο χείλος του γκρεμού κι αυτό θα έβλαπτε σαφώς τα συμφέροντά μας, αλλά θα επηρεάσει περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Ε.Ε. θα συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά, την τελωνειακή Ένωση και τις εβδομήντα διεθνείς συμφωνίες που υπογράψαμε με τους εταίρους μας - αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον μας» επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στην Ολομέλεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της" για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit με τη Βρετανία περί τα τέλη του 2020, όπως ζητάει ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα οργανώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την πολύ σύντομη περίοδο. Την 1η Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την εντολή για τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε και η Φον Ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε χθες αμφιβολίες κατά πόσο αυτό θα καταστεί δυνατό. «Φοβούμαστε ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας θα είναι πολύ περιορισμένη και ότι θα είναι μάλλον αβέβαιο να επιτευχθεί μια διεξοδική συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρώτη ψηφοφορία για το Brexit, για την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποχώρησης, έτσι ώστε η μεταβατική περίοδος να λήξει απαραιτήτως στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και να μην υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω παράταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL