Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Λιβύη

Τα στρατεύματα του στρατηγού Χαφτάρ επιχειρούσαν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ στα περίχωρα της Τρίπολης καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συναντώνταν χθες το πρωί στις Βρυξέλλες για να καταστρώσουν ένα σχέδιο κοινής δράσης για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, είχε ως στόχο τον προσδιορισμό ενός οδικού χάρτη εξομάλυνσης της κατάστασης και εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην εμφύλια διένεξη που μαίνεται εδώ και οκτώ χρόνια στη Λιβύη.

Με κοινή δήλωση οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν όλα τα λιβυκά κόμματα αλλά και τους διεθνείς παίκτες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον εμφύλιο της Λιβύης να απέχουν από στρατιωτικές ενέργειες, να συνάψουν μια ειλικρινή εκεχειρία και να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν για τον ενεργό ρόλο που οφείλει να έχει η Ε.Ε. στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τη Λιβύη και συμπλήρωσε πως “οι ξένοι παίκτες που βρίσκονται στο λιβυκό πεδίο και παίζουν σαφή ρόλο μέσω στρατιωτικής στήριξης, παροχής εφοδιασμού αλλά και στρατιωτών πρέπει να καθίσουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων”.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γαλλία ανεπίσημα έχουν στηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα στη διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου: η Ρώμη τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαράζ, ενώ το Παρίσι τον στρατηγό Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

Έφοδος στην Τρίπολη

Αφορμή για την εσπευσμένη συνάντηση των Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε στάθηκε η ανακοίνωση του στρατηγού Χαφτάρ με την οποία γνωστοποίησε πως οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έλαβαν διαταγές εφόδου για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της κυβέρνησης του Σαράζ.

“Η ώρα μηδέν για μια ευρεία και συνολική επίθεση, την οποία αναμένουν όλοι οι ελεύθεροι και ειλικρινείς Λίβυοι, έχει φτάσει... Σήμερα ανακοινώνουμε την προέλαση του στρατού μας για την αποφασιστική μάχη της κατάληψης της Τρίπολης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Χαφτάρ σε μήνυμα του που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το αραβικό δίκτυο Αl Arabiya.

Ο Σαράζ έκανε λόγο για "ψευδαισθήσεις" του Χαφτάρ, ενώ ο στρατιωτικός διοικητής, υπεύθυνος για την άμυνα της πρωτεύουσας Μουσταφά Αλ Μαζάι τόνισε πως “οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Τρίπολης ισοδυναμεί με αυτοκτονία”.

Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατηγός Χαφτάρ επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη. Τον προηγούμενο Απρίλιο οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού είχαν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, όμως η σθεναρή αντίσταση των μαχητών της κυβέρνησης Σαράζ και των ισλαμιστών συμμάχων τους, με τη στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία (τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπλα και πυρομαχικά), είχαν κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Ωστόσο, η νέα επιχείρηση κατάληψη της Τρίπολης είναι ποιοτικά διαφορετική και αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο του τουρκολιβυκού μνημονίου και των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θα διστάσει να επέμβει στρατιωτικά αν κάτι τέτοιο του ζητηθεί από την κυβέρνηση Σαράζ. Στον λιβυκό εμφύλιο εμπλέκονται μια σειρά από περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Ρωσία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL