Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Όσο το δυνατόν πιο κοντά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσο το δυνατόν πιο κοντά...

Σε διεξαγωγή της ψηφοφορίας “το συντομότερο δυνατό” στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχωρήσης και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου ελπίζει πλέον η Ε.Ε. σε συνέχεια του θριάμβου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις προχθεσινές εκλογές. “Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο Λονδίνο δεν υφίσταται πια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προειδοποιώντας ότι "δεν πρόκειται να είναι απλό, αλλά ποτέ δεν ήταν απλό" να εφαρμοστεί η συμφωνία αποχώρησης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής συζήτησαν τα επόμενα βήματα στο Brexit, εκφράζοντας, στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν, την επιθυμία τους να εξασφαλίσουν “μια μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο το δυνατό πιο κοντινή”, αλλά και ότι “θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίζει ισοτιμία στις σχέσεις”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνόδου, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι η Ε.Ε. αναμένει την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο “το συντομότερο δυνατό”, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ένωσης να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, προασπίζοντας τα “συμφέροντα” της Ε.Ε., συνεχίζοντας “τον καλό τρόπο εργασίας” και διασφαλίζοντας τη “διαφάνεια” και την “ενότητα” μεταξύ των κρατών - μελών. Επιπλέον, επισήμανε πως στόχος της ΕΕ παραμένει μια “ισχυρή, στρατηγική σχέση” με τη Βρετανία.

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “δύσκολο” χρονοδιάγραμμα, καθώς απομένει πολύ λίγος χρόνος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα προετοιμαστεί έτσι ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση την 1η Φεβρουαρίου. “Ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα. Αλλά θα πρόκειται για μια εταιρική σχέση άνευ προηγουμένου. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εξαιρετικής σχέσης με έναν καλό γείτονα” δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα σημεία που θα πρέπει να διασφαλιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση, όπως τα κοινωνικά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά στάνταρ αλλά και οι κανόνες για την κρατική βοήθεια. Είπε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα έχει τρεις στόχους: “μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις και μηδενικό ντάμπινγκ”.

Άμεση αποχώρηση

Συγχαρητήρια στον Μπ. Τζόνσον απηύθυναν οι περισσότεροι ηγέτες, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία αποχώρησης.

"Περιμένω εντατικές διαπραγματεύσεις" για μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα "ευρύ φάσμα" εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αλιείας, αλλά και των ψηφιακών θεμάτων. “Το μεγαλύτερο αγκάθι θα είναι να κάνουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις πολύ γρήγορα” προειδοποίησε.

Στον αντίποδα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών “άσχημα νέα για την Ευρώπη”. “Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης” σχολίασε ο Μπάμπις, προσθέτοντας ότι “κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL