Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στη Γερμανία ο έλεγχος τροφίμων χωλαίνει

Τα εστιατόρια και οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους. Στη Γερμανία όμως ένας στους τρεις επιβεβλημένους ελέγχους δεν γίνεται. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Τρεις πρόσφατοι θάνατοι αποδίδονται σε χαλασμένα λουκάνικα της εταιρείας Wilke. Μια ημέρα μετά την απόφαση να κλείσει η εταιρεία, οι ελεγκτές εντόπισαν, πάρα το γεγονός ότι είχε εν τω μεταξύ καθαριστεί ο χώρος, άθλιες συνθήκες. Πώς ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο αφού οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι επιβεβλημένοι;

Η οργάνωση καταναλωτών  Foodwatch σε έκθεσή της διαπιστώνει πως ένας στους τρεις ελέγχους δεν πραγματοποιείται. Μόνο το 10% των 373 αρμόδιων υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι διενήργησε όλους τους ελέγχους που όφειλε να κάνει.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι πράγματι ανησυχητικά. Το 2018 οι υπηρεσίες όφειλαν να διενεργήσουν 250.000 επιπλέον ελέγχους από αυτούς που πραγματικά διενήργησαν.

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στο Βερολίνο και τη Βρέμη. Εκεί δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι μισοί από τους οφειλόμενους ελέγχους. Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε το Αμβούργο με ποσοστό μεταξύ 85% και 95%.

Αποτυχία της πολιτικής

Σύμφωνα με την Foodwatch ο λόγος που δεν διενεργούνται οι υποχρεωτικοί έλεγχοι στη γαστρονομία και στους παρασκευαστές τροφίμων είναι η τεράστια έλλειψη προσωπικού. Για παράδειγμα στην περιοχή Βάλντεκ – Φράνκεμπεργκ, όπου βρίσκεται η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία που όφειλε να ελέγξει την εταιρεία Wilke, έχει μόλις 3,15 μόνιμες θέσεις υπαλλήλων για 2.900 επιχειρήσεις. Τον περασμένο χρόνο οι ελεγκτές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μόνο τους μισούς προγραμματισμένους ελέγχους.

Η Foodwatch κάνει λόγο για μια «μοιραία αποτυχία της πολιτικής, τις συνέπειες της οποίας δεν υφίστανται μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με σωστό τρόπο» δηλώνει ο Μάρτιν Ρύκερ, επικεφαλής της οργάνωσης καταναλωτών.

Παράλληλα η Foodwatch ζητά εκτός από την πρόσληψη προσωπικού και μια γενικευμένη αλλαγή της δομής λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών στα κρατίδια. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολυάριθμες τέτοιες υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη γνώμη της οργάνωσης καταναλωτών θα έπρεπε να λειτουργεί μια μόνο κεντρική ανεξάρτητη υπηρεσία σε κάθε κρατίδιο, η οποία να δρα με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Η έρευνα της Foodwatch διήρκεσε 7 μήνες και σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων αναφέρθηκαν το 2018 στη Γερμανία 416 ασθένειες που οφείλονταν σε χαλασμένα τρόφιμα, 8% περισσότερες σε σχέση με το 2015. Η αρμόδια υπουργός Διατροφής και Αγροτικής Οικονομίας Γιούλια Κλέκνερ, επέρριψε την ευθύνη στα κρατίδια δηλώνοντας πως εκείνα είναι υπεύθυνα για την ορθή λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Πηγή: DW

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο