Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Φελίξ Γκονθάλες Γκάτικα, βουλευτής Οικολογικού Πράσινου Κόμματος Χιλής (PEV): / Φελίξ Γκονθάλες Γκάτικα: Η πολιτική τάξη της Χιλής απέτυχε - Εθνοσυνέλευση από τον λαό, όχι από τα κόμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φελίξ Γκονθάλες Γκάτικα, βουλευτής Οικολογικού Πράσινου Κόμματος Χιλής (PEV): / Φελίξ Γκονθάλες Γκάτικα: Η πολιτική τάξη της Χιλής απέτυχε - Εθνοσυνέλευση από τον λαό, όχι από τα κόμματα

«Στη Χιλή ζούμε μια μεγάλη κοινωνική κρίση, την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με μια σκληρή και απάνθρωπη καταστολή στέλνοντας την αστυνομία να πυροβολεί και να τυφλώνει τους νέους. Στα κρατητήρια έχουμε βιασμούς και βασανιστήρια. Ο Πινιέρα και οι όμοιοί του δεν καταλαβαίνουν ότι οι νέοι και οι νέες μας δεν φοβούνται και δεν κάνουν πίσω, γιατί θέλουν να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις» τόνισε στην «Αυγή» ο Φελίξ Γκονθάλες Γκάτικα, βουλευτής του Οικολογικού Πράσινου Κόμματος, ένας από τους ελάχιστους που δεν ψήφισαν τον τρομονόμο του Πινιέρα που ποινικοποιεί τις κοινωνικές διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις.

Από την αρχή των διαδηλώσεων, πριν από πενήντα περίπου ημέρες, 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 11.564 τραυματίστηκαν από την αστυνομία, τους καραμπινέρος ή τον στρατό, εκ των οποίων 2.535 νοσηλεύονται ακόμη, τουλάχιστον 223 έχουν τραύματα στα μάτια, με τους περισσότερα να έχουν χάσει το ένα μάτι τους, ενώ έχουν καταγγελθεί 74 πράξεις σεξουαλικής βίας, μεταξύ των οποίων 4 βιασμοί. Οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 30.000, ενώ μέχρι στιγμής έχουν φυλακιστεί περιοδικά πάνω από 20.000 άτομα.

* Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Χιλή;

Υπάρχει μια μαζική συμμετοχή του κόσμου, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θέλουν να φύγει ο Πινιέρα και το λένε μαζικά και επιτακτικά στους δρόμους. Για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο έφθασαν να βγάλουν τον στρατό στους δρόμους. Ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι, δεν φοβήθηκε την άγρια και απάνθρωπη καταστολή. Στις πρώτες 48 ημέρες των διαδηλώσεων στο Σαντιάγκο είχαμε πάνω από 140 άτομα που δέχθηκαν σκάγια και χημικά κατευθείαν στα μάτια τους. Έχουμε πάνω από χίλιους τραυματίες, βιασμούς μέσα στα αστυνομικά τμήματα, παράνομες κρατήσεις και συλλήψεις και τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς και περισσότερο.

Με τον νέο νόμο για την ασφάλεια, εάν ρίξεις μια πέτρα πας πέντε χρόνια φυλακή. Εάν διακόψεις την κίνηση και βάλεις μάλιστα ένα εμπόδιο στον δρόμο, έστω και ένα χαρτοκιβώτιο, πας πέντε χρόνια φυλακή. Εάν σε κατηγορήσουν ότι συμμετείχες σε λεηλασία καταστήματος, πας πέντε χρόνια φυλακή, γιατί θα είναι αδύνατον να αποδείξεις ότι δεν συμμετείχες. Εάν σου ρίχνουν χημικά σε μια διαδήλωση και καλύψεις το πρόσωπό σου, πας πέντε χρόνια φυλακή.

Με βάση τον νέο νόμο ο Πινιέρα θα μπορεί να βγάλει τον στρατό στους δρόμους χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς να πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικοί δεν θα δικάζονται από την αστική, αλλά από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, για αδικήματα που θα έχουν σχέση με πολίτες. Με πιο απλά λόγια οι στρατιωτικοί που θα κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα κρίνονται από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η καταστολή και η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε με τον Πινιέρα.

* Ο Πινιέρα προσπαθεί να εμφανιστεί μετά τις διαδηλώσεις ως ένας μετριοπαθής πολιτικός που παίρνει μέτρα υπέρ των λαϊκών τάξεων...

Ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον του Πινιέρα ζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος των καταχρήσεων και των προνομίων ορισμένων. Αυτά τα αιτήματα σχετίζονται άμεσα με το επίπεδο των εισοδημάτων των εργαζομένων και τις συντάξεις.

Η μικρή αύξηση του εισιτηρίου κατά 30 πέσος οδήγησε στην κοινωνική έκρηξη. Μετά αύξησε την κατώτατη σύνταξη αλληλεγγύης κατά 20.000 πέσος, μετά έδωσε κάτι παραπάνω, αλλά μόνο στους υπερήλικους που είναι πάνω από το 80ό έτος της ηλικίας τους. Δίνει πολύ λίγα και μόνο κάτω από την τεράστια λαϊκή πίεση. Κι αυτά που δίνει είναι ψίχουλα και εντελώς ανεπαρκή. Ο φτωχοί θα παραμείνουν φτωχοί και πολλοί άλλοι θα φτωχοποιηθούν.

Το κόστος των κοινωφελών υπηρεσιών είναι τεράστιο για τα νοικοκυριά, γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και σχεδόν όλων των υπηρεσιών βαραίνει πάρα πολύ στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, της Υγείας, των αυτοκινητοδρόμων με το υψηλό κόστος των διοδίων γονατίζουν τους πάντες.

Μας λέει ότι θα δαπανήσει 5,5 δισ. δολάρια για να στηρίξει την οικονομία και τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Για πόσο καιρό; Ο κόσμος θέλει ριζικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή του ακυρώνοντας όλο αυτό το οικονομικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια.

* Ο Πινιέρα προτείνει και μια συνταγματική μεταρρύθμιση...

Ο Πινιέρα θέλει να κάνει τον Απρίλιο ένα είδος δημοψηφίσματος για το εάν ο λαός θέλει ή όχι ένα νέο σύνταγμα. Σε αυτό συμφώνησε και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης. Στο δημοψήφισμα θα μπορείς να επιλέξεις εάν θες την αλλαγή του συντάγματος. Εάν τη θέλουμε, έχουμε δύο επιλογές, τη δημιουργία μιας Εθνοσυνέλευσης εκλεγμένης κατά 50% από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και κατά 50% από τον λαό με βάση τις υποψηφιότητες των κομμάτων ή μια Εθνοσυνέλευση εκλεγμένη από το λαό με βάση τις υποψηφιότητες των κομμάτων. Στην πράξη το πολιτικό σύστημα θέλει να ελέγξει την Εθνοσυνέλευση.

Ακόμη χειρότερα ο Πινιέρα και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων επιτρέποντας στη Δεξιά και μόνο με το ένα τρίτο να μπλοκάρει κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άρθρο και μέτρο. Θα πρέπει να εκλέξουμε την Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο του 2020 και αυτή θα τελειώσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο του 2021. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να βρεθούμε μετά από δύο χρόνια χωρίς καμία από τις ουσιαστικές αλλαγές που διεκδικεί σήμερα ο κόσμος στους δρόμους.

* Τι προτείνατε στη Βουλή;

Εμείς επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο σε περιφερειακό επίπεδο, που θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες και που προβλέπει σε γενικές γραμμές μια Εθνοσυνέλευση χωρίς τα πολιτικά κόμματα, με την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών, με ποσοστά για τους νέους και τις νέες, τους ιθαγενείς πληθυσμούς, τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Θέλουμε μια Εθνοσυνέλευση που να αντιπροσωπεύει την κοινωνία μας. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει και μια μυστική διαπραγμάτευση, που δεν γίνεται μέσα στην κανονική επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά σε παράλληλα τραπέζια με στόχο τη διατήρηση του status quo.

* Τι ρόλο μπορεί να παίζει η Κοινωνική Ενότητα, στην οποία συμμετέχουν τα μεγάλα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις;

Η Κοινωνική Ενότητα αποτελεί το πλέον εμφανές και ορατό πρόσωπο που διοργανώνει τις διαμαρτυρίες και την κοινωνική αντίσταση. Όλοι μας όμως έχουμε επίγνωση ότι δεν εκπροσωπούμε τον κόσμο που βρίσκεται στους δρόμους, Ούτε η Κοινωνική Ενότητα ούτε οι βουλευτές ούτε τα κόμματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ενότητα μέσα από αυτούς τους αγώνες και να εκλέξουμε μια Εθνοσυνέλευση που να προωθήσει τα αιτήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια πραγματική Εθνοσυνέλευση, πρέπει να βοηθήσει και η Κοινωνική Ενότητα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκλέξουμε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης με προτάσεις από τους πολίτες και όχι από τα πολιτικά κόμματα.

* Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους;

Κάνανε λάθος υπολογισμούς. Προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν τις διαμαρτυρίες. Η πολιτική τάξη της χώρας δεν κατάλαβε ότι να απειλείς με πέντε χρόνια φυλάκισης κάποιον που ρίχνει μια πέτρα δεν βοηθά. Μέσα στη Βουλή μόνο 4 από τους 155 βουλευτές ψηφίσαμε εναντίον αυτού του νόμου.

Η πολιτική τάξη δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία απέτυχε. Πρέπει να βρούμε νέες μορφές μιας ποιο συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας, γιατί διαφορετικά θα μας διαλύσουν. Τα προβλήματα της δημοκρατίας δεν τα λύνεις με τους καραμπινέρος, αλλά με περισσότερη δημοκρατία, με τη διαρκώς μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου.

* Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις καταφέρατε με το Πλατύ Μέτωπο να πάρετε το 20%, ενώ με τη σημερινή κρίση υπάρχουν αποχωρήσεις και κατακερματισμός...

Η Χιλή δεν έχει ανάγκη κάποιον που παίρνει το 20% για να κάνει τα ίδια πράγματα που κάνουν οι άλλοι και κυρίως ο Πινιέρα. Πριν από μια εβδομάδα αποχωρήσαμε από το Πλατύ Μέτωπο γιατί δεν βλέπουμε να προσπαθεί να κάνει έναν ουσιαστικό προοδευτικό συμβιβασμό ή να υπερασπιστεί όπως πρέπει να ανθρώπινα δικαιώματα. Αρχικά τα κόμματα του Πλατιού Μετώπου στράφηκαν εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Πινιέρα και μετά την αποδέχθηκαν και σήμερα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δημόσια εικόνα τους αντί να κάνουν το σωστό.

Ψήφισαν υπέρ του νόμου κατά των λεηλασιών, που στην πράξη δεν αντιμετωπίζει τα λεηλασίες, αλλά ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες. Μέσα από τον νόμο εναντίον των λεηλασιών πέρασε όλη η κατασταλτική νομοθεσία, που θα πλήξει τους πάντες. Εμείς δεν φτιάχνουμε οδοφράγματα, δεν λεηλατούμε μαγαζιά και δεν χρησιμοποιούμε βία. Κάνουμε μόνο μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις. Σήμερα κινδυνεύουμε όλοι με μηνύσεις ότι πετάμε πέτρες και κινδυνεύουμε με πενταετή φυλάκιση.

Μπορούν πλέον να μας βάλουν σε προληπτική φυλάκιση, που μπορεί να διαρκεί πέντε μέρες ή πέντε μήνες. Φθάνει ο λόγος ενός αστυνομικού για να βρεθεί κάποιος για πέντε χρόνια στη φυλακή χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Σε λίγο θα επισκεφθούμε τη φυλακή και θα συναντήσουμε και τον δήμαρχο, γιατί υπάρχουν μαθητές και φοιτητές και φοιτήτριες που κατηγορούνται χωρίς στοιχεία. Κατηγορούν μια σειρά νέους για λεηλασίες, αλλά δεν έχουν το παραμικρό στοιχείο.

* Φαίνεται ότι η αστυνομία θα απαγγείλει κατηγορίες σε σχεδόν 20.000 άτομα, ενώ οι ΜΚΟ στοιχειοθετούν περισσότερες από χίλιες μηνύσεις εναντίον της αστυνομίας, των καραμπινέρος και του στρατού. Η Χιλή θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο δικαστήριο το επόμενο διάστημα;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα σήμερα. Ειλικρινά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μια σκληρή και απάνθρωπη καταστολή, με νεκρούς, με ανθρώπους που έχασαν τα μάτια τους από τα σκάγια και τα χημικά της αστυνομίας, με βιασμούς και βασανιστήρια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τη βάση των κοινωνιών μας και ο Πινιέρα και οι καραμπινέρος θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ωμή βία που εφαρμόζουν.

Το Κοινοβούλιο παραχώρησε μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αστυνομία για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Η απάντηση του Πινιέρα είναι η καταστολή, ενώ έχει μόνο το 4,6% της λαϊκής στήριξης. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Κοινοβούλιο δυστυχώς παραδόθηκε στον Πινιέρα. Με αυτή την κατάσταση μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα.

Εμείς ως Οικολόγοι είπαμε ότι θα υποστηρίξουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από το πολιτικό, εκλογικό, κομματικό ή προσωπικό κόστος. Δεν τους φοβόμαστε και δεν θα φοβηθούμε. Σε λίγο θα βρίσκομαι στη φυλακή για να υπερασπιστώ το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στις φυλακές χωρίς λόγο και χιλιάδες οικογένειες δεν ξέρουν τι να κάνουν.

* Ο Μπολσονάρου είπε ότι αποσύρει τη λιτότητα για να μην καταλήξει σαν τη Χιλή. Η Λατινική Αμερική επηρεάζεται από αυτό που συμβαίνει στη Χιλή, την Κολομβία, το Εκουαδόρ;

Θα πω κάτι που ίσως δεν αρέσει. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Χιλή έχει μια δεξιά κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ο αυταρχισμός. Δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία, όπου έχουν τώρα μια φιλορωσική κυβέρνηση, ή σε άλλες χώρες που είχαν αριστερές κυβερνήσεις και εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές. Ο αυταρχισμός, όχι μόνο της καταστολής, αλλά και αυτός που επιβάλλεται με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα στρέφεται κατά της δημοκρατίας.

Οι νέοι και οι νέες μας, αυτοί που τους αποκαλούν millennials σε όλο τον κόσμο, είτε κυβερνά η Δεξιά είτε η Αριστερά, θέλουν μια καλύτερη ζωή, θέλουν δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον, να μπορούν να ονειρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν όπως θέλουν. Επίσης θέλουν να πάρουν σύνταξη σε μια δίκαιη κοινωνία και να μην υποφέρουν όπως οι παππούδες και οι γονείς τους σε μια άδικη χώρα.

Η νεολαία δεν δέχεται την καταστολή και την αδικία και θέλει να ζήσει με εγγυήσεις και δικαιώματα. Είμαι 47 ετών και μπορεί αύριο οι άνθρωποι της ηλικίας μου να πάμε στο σπίτι μας. Είμαι όμως σίγουρος ότι οι νέοι που είδαμε στους δρόμους, αυτά τα παιδιά των σχολείων, οι εικοσάχρονοι και οι εικοσιπεντάχρονοι, οι φοιτητές και οι τριαντάρηδες που βγήκαν μαζικά στους δρόμους, δεν θα επιτρέψουν στον Πινιέρα και σε κανέναν να αποφασίσει για τις ζωές και το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση του Πινιέρα και η κυβέρνηση του Μπολσονάρου δεν θα διαρκέσουν αιώνια. Ακόμη και οι αστυνομικοί και οι καραμπινέρος πρέπει να καταλάβουν ότι οι κυβερνήσεις αυτές θα πέσουν και ότι οι νέοι και οι νέες θα τους ζητήσουν τον λογαριασμό για ό,τι κάνουν. Ο Πινιέρα στους στέλνει στους δρόμους να πυροβολούν και να τυφλώνουν τους νέους και τις νέες, να βιάζουν και να βασανίζουν. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL