Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ρωσική ψηφιακή αυτάρκεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσική ψηφιακή αυτάρκεια

Μαζί με την Encyclopedia Britannica ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς στην εγκυκλοπαιδική γνώση, στην εποχή των έντυπων μέσων. Οι καιροί όμως αλλάζουν και αλλάζουν για όλους. Έτσι, η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια, που διαδέχθηκε την πάλαι ποτέ Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, υποχώρησε κι αυτή μπροστά στην κυριαρχία της διαδικτυακής Wikipedia, που είναι πια σχεδόν καθολική. Ωστόσο, ο διαδικτυακός εγκυκλοπαιδικός χάρτης ενδέχεται σύντομα ν’ αλλάξει.

Η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει έναν καινούργιο ιστότοπο για την εθνική εγκυκλοπαίδειά της προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αναζητούν «αξιόπιστες πληροφορίες που θα ανανεώνονται διαρκώς με βάση επιστημονικά επαληθευμένες πηγές», αναφέρεται σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση της ρωσικής Wikipedia με την ηλεκτρονική έκδοση της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας. Εξήγησε μάλιστα ότι έτσι θα παρέχονται στους Ρώσους «αξιόπιστες πληροφορίες σε σύγχρονη μορφή». Υπ’ όψιν ότι αυτή τη στιγμή η ρωσική Wikipedia είναι η 7η μεγαλύτερη «βερσιόν» του εγκυκλοπαιδικού ιστοτόπου παγκοσμίως. Περιέχει 1,5 εκατομμύριο άρθρα στη ρωσική γλώσσα, γραμμένα από 2,6 εκατομμύρια χρήστες.

Το 2015, οι ρωσικές αρχές είχαν μπλοκάρει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia επειδή εντοπίστηκε άρθρο που περιείχε πληροφορίες για την κάνναβη. Με βάση την εθνική νομοθεσία, απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν αναφορές σε ναρκωτικές ουσίες. Αν κρίνει κανείς από το κόστος -περίπου 2 δισεκατομμύρια ρούβλια, ήτοι 31 εκατ. δολάρια- η δημιουργία της ρωσικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας μοιάζει να είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα.

Γενικά, η ρωσική αυτονομία ή αυτάρκεια -ή έλεγχος- στην ψηφιακή εποχή φαίνεται πως αναχθεί σε ιδιαίτερο μέλημα της ρωσικής ηγεσίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε νόμο που υποχρεώνει όλους τους προμηθευτές «έξυπνων» κινητών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων στη χώρα να διαθέτουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό στις συσκευές τους. Ο νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους εμπόρους ηλεκτρονικών συσκευών, διότι, όπως λένε, δεν τους συμβουλεύτηκε κανείς.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι ρωσικές εταιρείες λογισμικού στον ανταγωνισμό τους με τις ξένες εταιρείες. Επιπροσθέτως, οι καταναλωτές δεν θα ταλαιπωρούνται για να κατεβάσουν λογισμικό όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή. Στην αγορά κινητών τηλεφώνων της Ρωσίας κυριαρχούν εταιρείες όπως η Apple, η Samsung και η Huawei.

Τα τελευταία χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυστηρούς νόμους που ρυθμίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, οι μηχανές αναζήτησης υποχρεώνονται να παραβλέπουν ορισμένα αποτελέσματα, οι υπηρεσίες μηνυμάτων να μοιράζονται τα κλειδιά κρυπτογράφησής τους με τις υπηρεσίες ασφαλείας και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους σε διακομιστές εντός της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL