Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός Μουσκάτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός Μουσκάτ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μάλτα, με τη χώρα να οδηγείται πλέον σε κυβερνητική κρίση καθώς οι αποκαλύψεις γύρω από τη συνταρακτική υπόθεση της μαφιόζικης δολοφονίας της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017 παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Πιεζόμενος ασφυκτικά από τα γεγονότα, την κοινή γνώμη αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ήδη διερευνούν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες του κράτους δικαίου στη νησιωτική χώρα, ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συγκάλεσε εκτάκτως τη νύχτα της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο και χθες ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί σύμφωνα με πληροφορίες των “Times of Malta”.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει χάρη στον συλληφθέντα και φερόμενο ως εμπλεκόμενο στη δολοφονία μεγαλοεπιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών. Πρόκειται για ακόμη ένα εμπλεκόμενο στην πολύκροτη υπόθεση, ίσως τον πιο κομβικό, που κατέφυγε στην ίδια τακτική με τους άλλους συλληφθέντες ζητώντας αμνηστία για να δώσει πληροφορίες στις αρχές. Ο Μουσκάτ είπε ότι η απορριπτική απόφασή του συνάδει με τις εισηγήσεις του αρχηγού της αστυνομίας και του γενικού εισαγγελέα.

Μέσω κυβερνητικής ανακοίνωσης, ο Μουσκάτ υποστήριξε ότι ότι ο Φένεχ επιχείρησε να τον εκβιάσει προκειμένου η εισήγησή του στον Πρόεδρο Τζορτζ Βέλα για απονομή χάρης να είναι ευνοϊκή. Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε στην αστυνομία ότι έλαβε ένα μήνυμα που άφηνε υπόνοιες για δύο τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Φένεχ τους προηγούμενους μήνες, ενώ καθιστούσε σαφές ότι ο επιχειρηματίας θα «μιλήσει» μόνον αν του απονεμηθεί χάρη. Ο Μουσκάτ διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φένεχ και πως οι μεταξύ τους επαφές ήταν αποκλειστικά στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων ή του ρόλου του ως μετόχου ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών της Μάλτας.

Εκβιασμός (;)

Ο Φένεχ, ένας τοπικός μεγιστάνας με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον ενεργειακό και τον τουριστικό τομέα, «ταυτοποιήθηκε» πέρυσι ως ο ιδιοκτήτης μιας μυστηριώδους εταιρείας του Ντουμπάι εν ονόματι 17 Black, το όνομα της οποίας περιέχονταν στις μαζικές αποκαλύψεις των Panama Papers το 2016. Η Γκαλιζία είχε βρει τα «ίχνη» της 17 Black οκτώ μήνες πριν δολοφονηθεί, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούσαν σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Ένα από αυτά είναι και ο Κιθ Σέμπρι, διευθυντής από το 2013 του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στενός φίλος του, ο οποίος συνελλήφθη την Τρίτη και ανακρίθηκε. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρείται πλέον «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στο πλαίσιο των ερευνών. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε και ο Φένεχ, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα εν πλω μέσα στη θαλαμηγό του ενώ εγκατέλειπε τη Μάλτα.

Περνώντας στον αντιπερισπασμό και μετά την απόρριψη του αιτήματός του για χάρη, ο Φένεχ κατέθεσε χθες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του αστυνομικού επιθεωρητή Κιθ Αρνό, ο οποίος διευθύνει τις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας ζητώντας την εξαίρεσή του από αυτές. Οι δικηγόροι του επιχειρηματία επιμένουν ότι θέλουν «να λάμψει η αλήθεια», ωστόσο ο αρχηγός της αστυνομίας τάχθηκε στο πλευρό του επιθεωρητή λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσής του και πως η έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά. Την ίδια στιγμή, μια άλλη προσπάθεια σε νομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους ως αυτουργούς της δολοφονίας, τους αδελφούς Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζιο, να προσπαθούν να μπλοκάρουν την κατάθεση του ανθρώπου που θεωρείται ως ο «μεσάζοντας» του εντολέα, του ταξιτζή Μέλβιν Τέουμα.

Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Βαλέτα είναι ηλεκτρισμένη. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες έξω από την έδρα της κυβέρνησης φωνάζοντας οργισμένα συνθήματα κατά του Μουσκάτ και ζητώντας την παραίτησή του. Σύμφωνα με το Reuters, παρών στις διαμαρτυρίες ήταν και ένας από τους γιους της Γκαλιζία, ο οποίος φέρεται να πέταξε σάπια φρούτα σε αυτοκίνητο που μετέφερε έναν από τους υπουργούς για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL