Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η αλήθεια δεν θα τυφλωθεί

Ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης Muath Amarneh φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με τα διακριτικά PRESS όταν έπεσε αιμόφυρτος από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στο Σουρίφ, ένα χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Κατέγραφε τη διαδήλωση των Παλαιστίνιων χωρικών εναντίον των κατασχέσεων γης από το Ισραήλ, που επεκτείνει και στα εδάφη του χωριού τους το λεγόμενο «Τείχος Ασφαλείας». Ο 35χρονος οπερατέρ, ένας από τους πολλούς που δουλεύουν περιστασιακά και με το κομμάτι για μεγάλα ΜΜΕ, χτυπήθηκε στο κεφάλι - έχασε το αριστερό του μάτι και κινδυνεύει να χάσει και το δεξί αν οι γιατροί επιχειρήσουν να αφαιρέσουν το θραύσμα που σφηνώθηκε στο κεφάλι του.

Ο ισραηλινός στρατός, ως συνήθως, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, διαψεύδει συναδέλφους και άλλους αυτόπτες. Αρχικά ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε «μη θανατηφόρα μέσα για τη διάλυση πλήθους», στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο εικονολήπτης βρισκόταν πίσω από διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και όχι στο πλάι. Δύο ημέρες αργότερα, Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και εικονολήπτες που διαδήλωναν μπροστά σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ σε συμπαράσταση στον Muath Amarneh και εναντίον της φίμωσης του Τύπου δέχθηκαν επίθεση με χημικά. Οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε εκστρατεία -κυρίως σε αραβικά κανάλια- από δημοσιογράφους και παρουσιαστές που κάλυψαν το αριστερό μάτι τους με γάζα ή με το χέρι τους, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα με hashtag όπως MuathEye, EyeofTruth, MuathAmarneh, όπου αναρτώνται πληροφορίες, βίντεο και καταγγελίες. Το θέμα έφτασε μέχρι τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες για ακόμα έναν λόγο. Γιατί οι ξένοι ανταποκριτές και οι αρχισυντάκτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αξία των ρεπορτάζ σε τέτοιες συνθήκες, τι σημαίνει η κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων και πόσο σημαντικό είναι να μην τυφλωθεί η αλήθεια.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις