Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Financial Times / Η Σκωτία «διαγράφει» τους Συντηρητικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Η Σκωτία «διαγράφει» τους Συντηρητικούς

Της Anne - Sylvaine Chassany

Στα πλούσια αγροκτήματα γύρω από τη σκωτσέζικη πόλη του Στέρλινγκ, τοποθεσία της περίφημης μάχης και της ήττας των Άγγλων, ο Ρίτσαρντ Χάντερ ετοιμάζεται να αλλάξει το πολιτικό στρατόπεδο που υποστήριζε μια ολόκληρη ζωή.

Πρώην διευθυντής μιας εταιρείας ουίσκι, ο Χάντερ ψήφισε εναντίον της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο δημοψήφισμα του 2014 και δυο χρόνια αργότερα ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., όμως τώρα δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει το Συντηρητικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος έχει μικρές πιθανότητες να νικήσει στο Στέρλινγκ, όμως η αποχώρησή του από τους Συντηρητικούς θα βοηθήσει ώστε να κερδίσει αυτή την περιφέρεια το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Στις εκλογές του 2017 οι Τόρηδες είχαν κερδίσει την έδρα με οριακή διαφορά, μόλις 148 ψήφων.

Κοιτάζοντας τα χωράφια από το σπίτι του κοντά στο Στέρλινγκ, ο Ρίτσαρντ Χάντερ λέει ότι παρακολούθησε με απόγνωση τη μεταμόρφωση των Συντηρητικών σε ένα άντρο ακροδεξιών Brexiters υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Κοιτάξτε τις προσωπικότητες, δεν βλέπω πουθενά χαρακτηριστικά ενός κεντροδεξιού κόμματος. Πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν τη Σκωτία, ούτε τους ανθρώπους που δεν είναι εύποροι. Είναι δυνατόν να ψηφίσω τους Συντηρητικούς; Όχι, δεν θα το κάνω», είπε.

"Ορφανοί" ελέω Τζόνσον

Οι Τόρηδες ήταν ο φυσικός χώρος για τους κεντρώους ψηφοφόρους της Σκωτίας που αντιδρούσαν στην άνοδο του σκωτσέζικου εθνικισμού. Όλα αυτά μέχρι που ήλθε στα πράγματα ο Μπόρις Τζόνσον. Η σκληρή στάση του πρωθυπουργού στο Brexit δημιούργησε πολλά πολιτικά «ορφανά» όπως ο Ρίτσαρντ Χάντερ. Και ενίσχυσε, πέραν των συνόρων της Αγγλίας, τα εθνικιστικά αισθήματα, πυροδοτώντας φόβους για ενδεχόμενη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη Σκωτία, όπου το 62% ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016, οι πολιτικές του Τζόνσον θα μπορούσαν να στοιχίσουν στους Συντηρητικούς τις περισσότερες από τις 13 έδρες που πήραν στις εκλογές του 2017 - και να απειλήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να περάσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για τους υποψήφιους των Συντηρητικών στη Σκωτία», λέει η Αϊλσα Χέντερσον, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Μέχρι το 2017 το κόμμα ήταν υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά διχασμένο για το Brexit, οπότε μπορούσες να κατεβείς στις εκλογές ως Συντηρητικός υποψήφιος δηλώνοντας ότι έχεις ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. επιθυμώντας ένα ήπιο Brexit. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι όχι μόνο δεν θέλουν την έξοδο από την Ε.Ε., αλλά ακόμα περισσότερο δεν θέλουν ένα σκληρό Brexit”.

Δεν βοηθούν την κατάσταση ούτε η διχαστική προσωπικότητα του Τζόνσον ούτε η παραίτηση της δημοφιλούς αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον, η οποία είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση των δεκατριών εδρών το 2017.

Η Φραν ΜακΜίλαν, μέλος του κλαμπ του γκόλφ στο Στέρλινγκ, λέει ότι πάντοτε ψήφιζε τους Τόρηδες - επειδή «έτσι ανατράφηκε»- αλλά δεν την αρέσει καθόλου ο πρωθυπουργός. «Είμαι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ήταν καταστροφή. Δεν μπορώ να ψηφίσω τον Μπόρις, είναι ένας παλιάτσος».

«Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο καλύτερος ‘σύμμαχος’ που είχαν οι Σκωτσέζοι εθνικιστές από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ» λέει ο Τομ Ντιβάιν, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Η προσωπικότητά του, το παρελθόν του, το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί πως είναι διπρόσωπος και απατεώνας, όλα αυτά δεν τα χωνεύει κανείς στη Σκωτία».

Το Brexit και η ανεξαρτησία

Σε αυτές τις εκλογές που επικεντρώνονται στο Brexit, το SNP, το μεγαλύτερο κόμμα της Σκωτίας, παρουσιάζεται ως η πολιτική δύναμη που επιθυμεί την παραμονή στην Ε.Ε. Αν και θα πάρει ψήφους από εκείνους που θέλουν την παραμονή στην Ε.Ε., θα προσελκύσει επίσης εθνικιστές που υποστηρίζουν το Brexit, αλλά έχουν ως προτεραιότητα την ανεξαρτησία, εκτιμά η πολιτική επιστήμονας Α. Χέντερσον.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σώμα της Σκωτίας είναι διχασμένο στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. Ο βουλευτής των Συντηρητικών στο Στέρλινγκ, Στίβεν Κερ, ο οποίος επιμένει ότι είναι ένας μετριοπαθής Συντηρητικός που θέλει «μια συμφωνία με πραγματισμό για το Brexit», επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτό τον διχασμό. Ελπίζει ότι θα καταφέρει να κινητοποιήσει τους Ενωτικούς, δηλαδή εκείνους που είναι υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι η αρχηγός του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον επιδιώκει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ακόμα και τον επόμενο χρόνο.

Το SNP «θα προτιμούσε να μας κυβερνούν οι Βρυξέλλες» , είπε ο 59χρονος πρώην επιχειρηματίας. «Ζούμε μια πολύ διχαστική περίοδο, ο κόσμος έχει αηδιάσει. Η ένωση δεν είναι ασφαλής στα χέρια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Δεν εμπιστεύομαι τους Εργατικούς».

Ο Ίαν Καρμάικλ, 66 ετών, πρώην διευθυντικό στέλεχος στον κατασκευαστικό τομέα, συμφωνεί. Είχε υποστηρίξει την εκλογή του Συντηρητικού Κέρ το 2017, ενώ προηγουμένως, σε όλη τη ζωή του, ψήφιζε τους Εργατικούς. Αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα ψηφίσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου. «Ψήφισα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και είμαι πολύ αντίθετος στους εθνικιστές του SNP. Οπότε θα διαλέξω ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και στους Συντηρητικούς», είπε.

Περιοδεύοντας στο Καλάντερ, μια κωμόπολη στους πρόποδες χιονισμένων βουνοκορφών, ο υποψήφιος του SNP Άλιν Σμιθ προσέχει να μην έλθει σε σύγκρουση με ψηφοφόρους όπως ο Ίαν Καρμάικλ, οι οποίοι ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της ανεξαρτησίας. «Εκείνο που θέλουμε σε αυτές τις εκλογές είναι να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών στο Γουέστμινστερ (στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων) και να τις χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε το Brexit” λέει ο 46χρονος βουλευτής. «Φυσικά, θέλουμε να γίνει ακόμα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αλλά θα το προωθήσουμε όταν θα το θέλει ο λαός. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε την πρότασή μας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί».

Το Brexit έχει αναγκάσει ορισμένους ενωτικούς να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Ο Κρις Ντιρίν, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Reform Scotland, ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας το 2014 επειδή πίστευε στην αίγλη του Ηνωμένου Βασιλείου στις διεθνείς υποθέσεις. Όμως, προσθέτει, «δυο χρόνια μετά, η Αγγλία αποφάσισε ότι πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε.». «Τα επιχειρήματα για την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως δεν ισχύουν πλέον. Σκέπτομαι ότι πιθανώς μεγαλώνει ο Αγγλικός εθνικισμός στον Νότο, σε βαθμό που ανατρέπονται οι ισορροπίες μέσα στην Ένωση. Οι Συντηρητικοί κινούνται πιο δεξιά, οι Εργατικοί πιο αριστερά, ίσως υπάρχουν λόγοι για να αποφασίσουμε ότι είναι καιρός να αναλάβουμε εμείς τις δικές μας υποθέσεις».

Περπατώντας προς το σπίτι του και περνώντας από την παλιά γέφυρα του Στέρλινγκ -κοντά στο σημείο όπου ο Σκωτσέζος ήρωας Γουίλιαμ Γουάλας συνέτριψε τον αγγλικό στρατό το 1297, μια νίκη που παρουσιάζεται στην ταινία “Braveheart”- ο 22χρονος φοιτητής Ρουαρίντχ Γκαλμπράιθ λέει ότι το Brexit και ο «ανίκανος και ρατσιστής Μπόρις Τζόνσον» έχουν εξαλείψει τις αμφιβολίες που είχε για την ανεξαρτησία. «Το 2014 μας έλεγαν ότι η ψήφος για την Ένωση ήταν ψήφος για την Ε.Ε. Και τώρα άλλαξαν όλα». Προσθέτει ότι η οικογένειά του που ψήφιζε παραδοσιακά τους Εργατικούς τώρα στηρίζει το SNP, ως μια εθνικιστική δύναμη με κεντροαριστερό φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το Εργατικό Κόμμα κέρδιζε την έδρα του Στέρλινγκ επί δυο δεκαετίες, πριν την χάσει από το SNP το 2015. Ο φοιτητής παραδέχεται ότι η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλήξει την οικονομία αλλά, όπως λέει, «ουσιαστικά η Σκωτία θα γίνει κύρια του εαυτού της».

«Πολιτικά, είμαστε πολύ διαφορετικοί από το Γουέστμινστερ. Είμαστε προοδευτικοί, περισσότερο αριστεροί. Η κυβέρνηση της Σκωτίας νοιάζεται αληθινά για τον σκωτσέζικο λαό, ενδιαφέρεται με την καρδιά της για τα συμφέροντά του. Σαν νέος άνθρωπος μπορώ να δω τα πλεονεκτήματα που έχει η Ε.Ε., όπως η ελευθερία μετακινήσεων και μετεγκατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σκωτσέζος φοιτητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL