Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Εσωτερικά δημοψηφίσματα σε Σοσιαλιστές και Αριστερά για τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εσωτερικά δημοψηφίσματα σε Σοσιαλιστές και Αριστερά για τη συμφωνία

Σοσιαλιστές και Αριστερά θα συναντηθούν στις... κάλπες στο τέλος της εβδομάδας, αφού τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα διοργανώσουν εσωτερικά δημοψηφίσματα για να συμβουλευτούν τη βάση τους, με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν να ζητούν από τα μέλη των κομμάτων τους να ψηφίσουν υπέρ της προσυμφωνίας των 10 σημείων που υπέγραψαν ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας. Ο Ενρίκε Σαντιάγκο, ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ. της Ισπανίας (PCE) και βουλευτής του Unidas Podemos, ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του PCE και της Ενωμένης Αριστεράς, στην οποία το PCE αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα, να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι κάλπες στο Podemos και την Ενωμένη Αριστερά θα ανοίξουν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Στην Ενωμένη Αριστερά θα μπορούν να ψηφίσουν και την επομένη, ενώ στο Podemos θα διαρκέσουν έως τις 26 Νοεμβρίου. Οι Σοσιαλιστές θα ψηφίσουν στις 22 και στις 23 Νοεμβρίου. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο της καταλανικής Αριστεράς En Comu Podem θα διοργανώσει την αντίστοιχη ψηφοφορία από την Πέμπτη 21 έως και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ενώ θα είναι η πρώτη φορά που η καταλανική ενωτική Αριστερά θα πραγματοποιήσει εσωτερικό δημοψήφισμα για μια συμφωνία σε εθνικό επίπεδο. Η βάση του En Comu Podem και των Σοσιαλιστών της Καταλωνίας (PSC) είχε ψηφίσει με ποσοστά πάνω από το 70% υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων στον δήμο της Βαρκελώνης και της επανεκλογής της Άντα Κολάου στη θέση της δημάρχου.

Οι διαβουλεύσεις του Πέδρο Σάντσεθ με τα εθνικιστικά κόμματα της χώρας συνεχίζονται για να διασφαλίσει στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη πλειοψηφία ή τη σχετική πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία

Παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις, η Σύνοδος των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας κρίνει ότι η συμφωνία οδηγείται από «σκοτεινές αντιλήψεις» και τον «πειρασμό του χάους», που «ξεχνούν το πνεύμα της μετάβασης» από τον φασισμό στη δημοκρατία. Την Καθολική Εκκλησία δεν την απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι σε πολλές εκκλησίες γίνονται δεήσεις και λειτουργίες για την «ψυχή» του Φράνκο, όπως δεν την απασχολεί το καταλανικό ή η έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, αλλά ο φόβος ότι η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει περισσότερο το δημόσιο σχολείο έναντι των Καθολικών εκπαιδευτικών κέντρων και την ανεξιθρησκεία μέσα στα σχολεία. Η Σύνοδος των Επισκόπων έχει αποφύγει μάλιστα να στείλει τα παραδοσιακά συγχαρητήρια στον Σάντσεθ, που το κόμμα του ήρθε πρώτο στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL