Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εως τα Χριστούγεννα η νέα ισπανική κυβέρνηση / Ο Σάντσεθ ξεκίνησε διάλογο με τους αριστερούς Καταλανούς εθνικιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εως τα Χριστούγεννα η νέα ισπανική κυβέρνηση / Ο Σάντσεθ ξεκίνησε διάλογο με τους αριστερούς Καταλανούς εθνικιστές

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos είμαστε οι δύο μόνες δυνάμεις σε εθνικό επίπεδο που στοιχηματίζουν στον διάλογο για το καταλανικό, μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο για να επιλυθεί το καταλανικό», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση της εκπροσώπου των Σοσιαλιστών Λάστρα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC) Ρουφιάν, που έσπασε τον πάγο ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την καταλανική εθνικιστική Αριστερά. Τα θετικά σχόλια του Σάντσεθ προς το Unidas Podemos και η θέληση των Σοσιαλιστών και της ERC να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, παρά τη λογική αρχική άρνηση της ERC να διευκολύνει με την αποχή της τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ, ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι θα ξεκινήσει σύντομα ένας πραγματικός διάλογος για την αποκλιμάκωση του καταλανικού.

Ο Σάντσεθ ικανοποίησε χθες την ERC αναγνωρίζοντας, για πρώτη φορά, ότι υπάρχει πολιτικό και όχι μόνο εδαφικό πρόβλημα στην Καταλωνία και αναφέροντας ότι υποστηρίζει τον «ισότιμο διάλογο». «Οι πρώτοι που θα πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους είναι οι Καταλανοί» πρότεινε ο Σάντσεθ, ζητώντας από τα καταλανικά κόμματα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις στο τοπικό Κοινοβούλιο. Ο Σάντσεθ κράτησε χαμηλούς τόνους και στα θέματα που αφορούν τους κρατούμενους Καταλανούς ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που συζητά με το Unidas Podemos δεν έχει ολοκληρωθεί. Αντίθετα, η ERC ζήτησε ένα εθνικό τραπέζι διαλόγου με τα κόμματα και τους θεσμούς, θεωρώντας ως προϋπόθεση του διαλόγου το τέλος της καταστολής στην Καταλωνία και την υιοθέτηση κοινωνικών μέτρων εναντίον της κρίσης.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας θέλουν να ολοκληρώσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα που θα στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα τη νέα κυβέρνηση πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, που θα ξεκινήσει τη θητεία της η νέα Βουλή και να οδηγηθούν στην πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η σχετική πλειοψηφία, πριν από τα Χριστούγεννα. Ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ φαίνεται ότι θα συναντηθεί με τα κόμματα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου δίνοντας νέα εντολή στον ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Ο Πέσρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα πρέπει να διασφαλίσουν τη θετική ψήφο του δεξιού κόμματος των Βάσκων PNV και την αποχή του αριστερού EH Bildu, που έχει πέντε βουλευτές και που έθεσε ως προϋπόθεση για την αποχή τη μεταφορά των κρατούμενων της ΕΤΑ κοντά στη Χώρα των Βάσκων καθώς και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη σχεδόν σίγουρη ψήφο του «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν, του PRC της Κανταβρίας, του τοπικού κόμματος της Τερουέλ και των εθνικιστών της Γαλικίας BNG, ενώ στήριξη στον Σάντσεθ θα δώσουν μάλλον και τα δύο κεντρώα εθνικιστικά κόμματα των Καναρίων Νήσων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL