Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο Σάντσεθ ξεκινά διαπραγματεύσεις με Βάσκους εθνικιστές και Ερεχόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ ξεκινά διαπραγματεύσεις με Βάσκους εθνικιστές και Ερεχόν

Ο Πέδρο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πραγματοποιήσουν εσωτερικό δημοψήφισμα στις 24 Νοεμβρίου για να πάρουν το πράσινο φως από τη βάση ώστε να προχωρήσουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά σε υλοποίηση του προσυμφώνου με το Unidas Podemos, ενώ αρχίζουν ήδη τις διαπραγματεύσεις με το δεξιό κόμμα των Βάσκων PNV και το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν για να διευρύνουν την κοινοβουλευτική συναίνεση προς τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Τμήμα των Πολιτών... προσφέρει την είσοδο των οργανώσεων του κόμματος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Καστίλλη και Λεόν και την Ανδαλουσία, αρκεί να μην συνεργαστεί με το Unidas Podemos, ενώ στην Ανδαλουσία το τμήμα του ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς που ελέγχεται από τους τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές του Podemos ζήτησε από το Unidas Podemos να μην προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, αλλά να διαπραγματευτεί απλώς τη στήριξη της κυβέρνησης, παραμένοντας όμως εκτός... κυβέρνησης.

Η Ενωμένη Αριστερά της Ανδαλουσίας κράτησε αμέσως αποστάσεις από το «Εμπρός Ανδαλουσία» και τους Αντικαπιταλιστές του Podemos και κυρίως όσους δηλώνουν ότι «δεν εμπιστεύονται τους Σοσιαλιστές ή ότι είναι επικίνδυνη» η συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να ανοίξουν τον διάλογο για το Καταλανικό ως απαραίτητη προϋπόθεση για να απέχει στη Βουλή διευκολύνοντας τον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Στο ίδιο μήκος κύματος το αριστερό εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων EH Bildu, που έχει 5 βουλευτές, ζητάει από τον Σάντσεθ να επιστρέψει τη μεταφορά των κρατουμένων της ΕΤΑ και την αυτοδιάθεση της Χώρας των Βάσκων για να απέχει.

Οι υποψήφιοι υπουργοί της... Αριστεράς

Αυτό που διαφαίνεται από τις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές είναι ότι ο Ιγκλέσιας θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα θέματα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos Μοντέρο και η ηγέτης της Αριστεράς στη Γαλικία Ντίαθ θα αναλάβουν υπουργεία. Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν και ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε αναμένεται να συμπληρώσουν την παρουσία των υπουργών της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση. Προς το παρόν ο Σάντσεθ θα κρίνει εάν θα παραμείνει στη θέση της και η σημερινή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάλβο.

Αυτή τη φορά οι Σοσιαλιστές δεν βάζουν κανένα βέτο στο Unidas Podemos για τα πρόσωπα των υπουργών του, ενώ ενδέχεται να συμφωνήσουν να αναλάβουν σημαντικά υπουργεία, όπως αυτά της Εργασίας και της Υγείας, και τη διεύθυνση της Κοινωνικής Οικονομίας στο πλαίσιο των οικονομικών υπουργείων. Ορισμένοι δεν αποκλείουν την ανάληψη υπουργείου από τον απόστρατο στρατηγό Ροντρίγκεθ, που είναι γραμματέας του Podemos της Μαδρίτης, ή της Ροσέγ από τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού στην Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή Κόστα ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6%, στα 635 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2020, στοχεύοντας σε συνολική αύξηση κατά 25%, στα 750 ευρώ, έως το τέλος της νέας θητείας του το 2013. Το 20% των εργαζομένων στην Πορτογαλία λαμβάνει τον κατώτατο μισθό και 890.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Όταν ο Κόστα έφθασε στην κυβέρνηση το 2015, ο κατώτατος μισθός κυμαινόταν στα 505 ευρώ και μέσα στην τετραετία αυξήθηκε κατά 14%. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλία η αριστερή CGTP, χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την αύξηση, γιατί είναι χαμηλότερη από την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL