Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Έβο Μοράλες: Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβο Μοράλες: Ο αγώνας συνεχίζεται

Η αστυνομία δεν ήταν αρκετή. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί «παραίτησαν» την ηγεσία της και έβγαλαν και τον πάνοπλο στρατό στους δρόμους για να εκφοβίσει τον κόσμο, αναλαμβάνοντας επίσης τη φρούρηση των υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας, ύδατος και φυσικού αερίου. Με τη βοήθεια της... θείας πρόνοιας, η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας αποφάνθηκε ότι δεν έχει γίνει πραξικόπημα, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική της με τους πιο ακραίους κύκλους των φονταμενταλιστών χριστιανών του τραμπούκου Καμάτσο και του σκοταδιστή και ακροδεξιού πάστορα και υποψηφίου Προέδρου Τσι Γιν Τσουνγκ. Την απόφαση της Συνόδου των Επισκόπων συνυπέγραψαν και δύο ακροδεξιές οργανώσεις.

Η πρωτεύουσα Λα Πας και το γειτονικό Ελ Άλτο έχουν στην πράξη καταλειφθεί από δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας μετά την αντίδραση των ιθαγενών πληθυσμών, που φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στο νεοαποικιακό καθεστώς που υπήρξε πριν από τη δημιουργία της Πολυεθνικής Βολιβίας του Μοράλες. Οι συγκρούσεις των ιθαγενών και των μελών των συνδικάτων με την αστυνομία οδήγησαν σε δεκάδες τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς από τα πυρά της αστυνομίας όπως φάνηκε σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ καταστράφηκαν αστυνομικοί σταθμοί και δεκάδες οχήματα.

Από τις φωτογραφίες των 25 ατόμων που συνελήφθησαν στη Λα Πας και στο Ελ Άλτο τη Δευτέρα το βράδυ είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι δεν ξεπερνούν το εικοστό έτος της ηλικίας τους, με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι είχαν αυτοσχέδια εκρηκτικά και ποινικό μητρώο. Συνταγματάρχης και διοικητής αστυνομικής δύναμης βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας.

Ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Θαβαλέτα παραιτήθηκε γιατί εναντιώθηκε στους πραξικοπηματίες προειδοποιώντας ότι «οι σφαίρες δεν αποτελούν λύση» και ζητώντας τους «να μην στρέψουν τα όπλα εναντίον των πολιτών».

Πραξικόπημα με συνταγματικό... λούστρο

Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να συγκαλέσουν χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) τη συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας με στόχο να καλυφθεί θεσμικά το κενό εξουσίας με την ανάληψη της προσωρινής ηγεσίας της χώρας από τη δεξιά αντιπρόεδρο της Γερουσίας Ζανίνε Ανιές, που στοχεύει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 22 Ιανουαρίου. Η Δεξιά απαιτεί από τη Γερουσία, που ελέγχεται κατά τα δύο τρίτα από το κόμμα του Μοράλες, να αναγνωρίσει την παραίτηση του Προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας, καθώς και των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας και να εκλέξει την Ανιές πρόεδρο της Γερουσίας που αυτομάτως θα αναλάβει χρέη Προέδρου. Οι βουλευτές του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) δήλωσαν χθες ότι δεν είχαν καμία διάθεση να παραστούν στη συνεδρίαση, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σέρχιο Τσόκε, προειδοποιώντας ότι «χωρίς εμάς δεν θα υπάρξει απαρτία και αυτή είναι η θέση όλου του κόμματος», δεδομένου ότι η Δεξιά δεν έκανε απολύτως καμία κίνηση για διάλογο.

Ο Μοράλες στο Μεξικό

"Ο αγώνας συνεχίζεται" δήλωσε ο Μοράλες μόλις έφθασε στο Μεξικό, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική και δεν θα κάνει πίσω εξαιτίας του πραξικοπήματος. Ο Μοράλες μετέβη αεροπορικώς στο Μεξικό μαζί με ορισμένα μέλη της οικογένειάς του, τον πρώην αντιπρόεδρο Γκαρθία Λινέρα, την πρώην υπουργό Υγείας Γκαμπριέλα Μοντάνιο και ένα άλλο άτομο. «Διασώσαμε τη ζωή και την ακεραιότητά του» τόνισε ικανοποιημένος ο αριστερός Πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ορβαδόρ, που διέθεσε το αεροσκάφος για να μεταφέρει τον Μοράλες μέσω Παραγουάης. Η κυβέρνηση του Μεξικού υπογράμμισε ότι για λόγους ασφαλείας θα κρατηθεί μυστική η τοποθεσία εγκατάστασης του Μοράλες.

Ντ. Τραμπ: “Σειρά έχουν η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα”

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γιόρτασε την είδηση της παραχώρησης πολιτικού ασύλου από το Μεξικό στον Μοράλες. «Είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα» τόνισε ο Τραμπ, εκθειάζοντας τον λαό της Βολιβίας και καλώντας τους πραξικοπηματίες «να τιμήσουν τον όρκο τους και να μην προστατεύσουν ένα και μόνο άτομο».

«Οι ΗΠΑ μας πισωγύρισαν δεκαετίες και μας επέστρεψαν στα χειρότερα της δεκαετίας του ’70, όταν στήριζαν πραξικοπήματα εναντίον των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων» τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, εκθειάζοντας τον ρόλο του Προέδρου του Μεξικού. Ο Φερνάντες κατήγγειλε ότι αρχικά ο Μάκρι είχε αρνηθεί να ανοίξει την πρεσβεία και τα προξενεία της Αργεντινής στη Βολιβία για να παραχωρήσει άσυλο. «Ήταν σαν να καταδικάζει σε θάνατο ανθρώπους, αλλά επιτέλους μετά άλλαξε γνώμη» συμπλήρωσε ο Φερνάντες. Για τον πρώην Πρόεδρο της Ουρουγουάης Μουχίκα «είναι προφανές ότι έγινε πραξικόπημα» και μάλιστα σε μια χώρα «που είχε προσφέρει ένα μέλλον στους πιο ταπεινούς ανθρώπους και είναι πολύ πλούσια σε ορυκτά και ενεργειακούς πόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL