Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πραξικόπημα με τα όπλα και τη... Βίβλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πραξικόπημα με τα όπλα και τη... Βίβλο

O Έβο Μοράλες ανατράπηκε στη Βολιβία με βάση το κλασικό εγχειρίδιο των πραξικοπηματιών, που δημιούργησαν πρώτα ένα κλίμα βίας και αστάθειας για να διευκολύνουν τον «ειρηνευτικό» ρόλο του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν άλλο έδαφος στη Λατινική Αμερική, ιδίως μετά την απελευθέρωση του Λούλα στη Βραζιλία, που μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του Μπολσονάρου, την εξέγερση κατά του Πινιέρα στη Χιλή, τη νίκη του Φερνάντες στην Αργεντινή και τις δυσκολίες του πιστού τους Μορένο στο Εκουαδόρ.

Ο αρχιτραμπούκος Λουίς Φερντάντο Καμάτσο, αρχηγός της ακροδεξιάς «Επιτροπής Πολιτών υπέρ της Σάντα Κρουθ», μπήκε «ειρηνικά», με πάνω από χίλιους «αγανακτισμένους πολίτες» και ένα κείμενο για την παραίτηση του Μοράλες στο ένα χέρι και τη Βίβλο στο άλλο, στο άδειο προεδρικό μέγαρο σίγουρος ότι «ο Θεός θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο». Όμως, πριν επιστρέψει ο... Θεός στη Βολιβία, η χώρα γνώρισε τον... διάβολο στο πρόσωπο του δικηγόρου Καμάτσο και του δεξιού υποψηφίου και πρώην Προέδρου Κάρλος Μέσα, αφήνοντας πίσω τους 3 νεκρούς, 384 τραυματίες και τις καταστροφές και πυρπολήσεις των σπιτιών του Μοράλες, της προέδρου της Βουλής Μπόρδα, της οποίας έπιασαν όμηρο τον αδελφό της, του υπουργού Ορυκτού Πλούτου Θέσαρ Ναβάρο, που παραιτήθηκε όταν έκαψαν το σπίτι του και απείλησαν μέλη της οικογένειάς του, και του υπουργού Ενεργειακών Πόρων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσεθ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα

«Αφού αναλύσαμε την κατάσταση των εσωτερικών συγκρούσεων, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του κράτους να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα επιτρέποντας την ειρήνευση και τη διατήρηση της σταθερότητας για το καλό της Βολιβίας μας» τόνισε στους δημοσιογράφους ο πραξικοπηματίας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ουίλιαμ Καλιμάν.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα του λαού της Βολιβίας και προτείνουμε στον κύριο Πρόεδρο Ένο Μοράλες να υποβάλει την παραίτησή του για την ειρήνευση του λαού της Βολιβίας» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Βλαντιμίρι Γιούρι Καλντερόν. Αργότερα η αστυνομία διέψευσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες.

Η παραίτηση του Μοράλες για την αποφυγή διώξεων και αντιποίνων

«Έχω το καθήκον να αναζητήσω την ειρήνη» απάντησε ο Έβο Μοράλες στους πραξικοπηματίες της ηγεσίας του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την παραίτησή του. Αυτό θα κάνει «για να σταματήσουν ο Μέσα και ο Καμάτσο (σ.σ.: οι ηγέτες της Δεξιάς που οργάνωσαν ομάδες τραμπούκων) να καταδιώκουν τα ηγετικά στελέχη των κοινωνικών οργανώσεων» συνέχισε ο Μοράλες, για να αποφύγει ένα λουτρό αίματος, εάν όχι τύπου Πινοσέτ, ίσως τύπου Πινιέρα, με τον στρατό και την αστυνομία να πυροβολούν έως και ανήλικους μαθητές.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε ο λαός. Αφήνουμε μια νέα Βολιβία σε πορεία ανάπτυξης. Το λέω στους νέους, να είναι ανθρώπινοι με τους πιο ταπεινούς» τόνισε ο Μοράλες, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που ελέγχεται στενά από τις ΗΠΑ, για την ακύρωση των εκλογών ήταν «ξεκάθαρα πολιτική». «Μερικοί τεχνικοί της ΟΑΚ βρίσκονται στις υπηρεσίες των κέντρων εξουσίας» συμπλήρωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας.

Η ΟΑΚ πάντως παραδέχθηκε ότι ο Μοράλες ήταν ο νικητής των εκλογών του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά ζήτησε έναν δεύτερο γύρο γιατί αμφέβαλε ότι η διαφορά του από τον Μέσα έφτασε το 10% εξαιτίας «σοβαρών παρατυπιών» που διαπίστωσε στην εκλογική διαδικασία. Μετά την απόφαση της ΟΑΚ ο Μοράλες ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων εκλογών και τον διορισμό ενός νέου Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, ζητώντας από την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στη σύνθεσή του. Όμως η απάντηση ήρθε από τους... στρατηγούς.

Στο Κοινοβούλιο ή στα τανκ το... κενό εξουσίας;

Μαζί με τον Έβο Μοράλες παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Γκαρθία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα και η πρόεδρος της Βουλής Μπόρδα, αφήνοντας στη πράξη την χώρα ακέφαλη, προφανώς υπό τις πιέσεις των στρατιωτικών, γεγονός που φαίνεται να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο την κάλυψη του κενού εξουσίας για να αποφευχθεί η άμεση ανάληψη της χώρας από τα... τανκ. Με την... ιδιαιτερότητα ότι δεν θα είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης κάποιος του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) και ότι ο Μοράλες δεν θα είναι υποψήφιος όταν θα πραγματοποιηθούν ξανά οι εκλογές, σύμφωνα με τον πραξικοπηματία Καμάτσο.

Το νέο σύνταγμα της χώρας προβλέπει εκλογές σε ενενήντα ημέρες από τη στιγμή που υπάρχει κενό εξουσίας. Εάν λοιπόν οι στρατηγοί το επιτρέψουν, θα πρέπει να συγκληθεί το Πολυεθνικό Κοινοβούλιο (LAP) για να ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης του κενού εξουσίας. Η δεξιά αντιπρόεδρος της γερουσίας Ζανίνε Ανιές... αυτοπροτάθηκε να αναλάβει τα ηνία του κράτους μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, αναγνωρίζοντας όμως ότι το MAS έχει τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου. Η Ανιές θεωρεί επιτακτική την... άμεση συνταγματική έξοδο από την κρίση. Τη στιγμή που ο Μέσα φαίνεται ότι επιδιώκει κι αυτός μια συνταγματική λύση, ο Καμάτσο επιμένει σε μια μεταβατική κυβέρνηση εκτός κοινοβουλευτικών θεσμών.

«Στη Βολιβία, με τον λαό της, τους νέους, τις γυναίκες, την ηρωική ειρηνική αντίσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μοναδική αυτή μέρα. Το τέλος της τυραννίας. Ευχαριστών το λαό της Βολιβίας γι’ αυτό το ιστορικό μάθημα. Ζήτω η Βολιβία!» τόνισε από το Twitter ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία Κάρλος Μέσα.

Ο Μοράλες φαίνεται ότι βρίσκεται στην Κοτσαμπάμπα, όπου μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο με στρατιώτες που παραμένουν πιστοί τον συνταγματικό Πρόεδρο.

Λόπες Οβραδόρ, Φερνάντες και Λούλα κατά του πραξικοπήματος

Το Μεξικό καταδίκασε το πραξικόπημα προσφέροντας πολιτικό άσυλο στον Μοράλες, ενώ στην πρεσβεία του φιλοξενεί ήδη είκοσι άτομα που ζήτησαν προστασία από τους τραμπούκους του Καμάτσο. Το πραξικόπημα καταδίκασαν μεταξύ άλλων η Κούβα, η Βενεζουέλα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, γεγονός που πυροδότησε μια σκληρή αντιπαράθεση με τον απερχόμενο Πρόεδρο Μάκρι και τον Μπολσονάρου, που δήλωσε ότι «όταν η Αριστερά χάνει την εξουσία, το λένε πραξικόπημα».

Οι ΗΠΑ με την... ειρήνη και η Ε.Ε. με τις... ΗΠΑ;

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση στη Βολιβία και απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο μετά την παραίτηση του Μοράλες. «Έχει κρίσιμη σημασία η πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο στη διάρκεια της μετάβασης. Καλούμε όλους να μην καταφεύγουν στη βία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία και η συνταγματική τάξη της Βολιβίας θα αντέξουν» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ, ο επόμενος ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε απλώς ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΑΚ.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ επέκρινε τον ρόλο του στρατού και της αστυνομίας στον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μοράλες. «Η Ισπανία καταδικάζει το γεγονός ότι η διαδικασία που άρχισε για την προκήρυξη εκλογών (σ.σ.: την Κυριακή από τον Μοράλες) στρεβλώθηκε από την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας που ζήτησαν από τον Έβο Μοράλες να υποβάλει την παραίτησή του. Αυτή η παρέμβαση μας πηγαίνει πίσω σε περασμένες εποχές της λατινοαμερικανικής Ιστορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας και καλούνται «όλοι οι πρωταγωνιστές» της κρίσης στη Βολιβία «να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» και να «εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Βολιβιανών (...), περιλαμβανομένου του πρώην Προέδρου Μοράλες».

Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κατηγορηματικά το πραξικόπημα στη Βολιβία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Έβο Μοράλες και στον λαό της Βολιβίας, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία των όπλων , η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL