Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συνταγή... Βενεζουέλας στη Βολιβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταγή... Βενεζουέλας στη Βολιβία

Η αριστερή δήμαρχος του Βίντο Πατρίτσια Άρτσε δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς που της έκοψαν τα μαλλιά, την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά και την περιέφεραν στους δρόμους

Σενάρια Βενεζουέλας προσπαθούν να κατασκευάσουν στη Βολιβία η δΔεξιά και ομάδες τραμπούκων. Ένας νεκρός και εξήντα τραυματίες ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς του δεξιού Κάρλος Μέσα και του Προέδρου Έβο Μοράλες, ενώ στο Βίντο τραμπούκοι της "Επιτροπής Πολιτών υπέρ της Σάντα Κρουθ" έκαψαν το δημαρχείο και προπηλάκισαν την αριστερή δήμαρχο της πόλης. Η δήμαρχος Πατρίτσια Άρτσε δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από μασκοφόρους που της έκοψαν τα μαλλιά, την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά και την περιέφεραν στους δρόμους πριν απελευθερωθεί με επέμβαση της αστυνομίας.

Τα μεγαλύτερα επεισόδια έγιναν στην Κοτσαμπάμπα όταν τραμπούκοι της Δεξιάς προσπάθησαν να επιτεθούν στα τοπικά γραφεία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Προέδρου Μοράλες και απωθήθηκαν από την πορεία των αγροτών που διέσχιζε εκείνη την ώρα τη πόλη. Η παρέμβαση της αστυνομίας περιόρισε τις συγκρούσεις, που άφησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον έναν νεκρό (έναν τραυματισμένο στο κεφάλι εικοσάχρονο φοιτητή που πέθανε από ανακοπή καρδιάς) και πενήντα τραυματίες. Από τις αρχές των συγκρούσεων ήταν ο τρίτος νεκρός. Στη Λα Παθ ομάδες φοιτητών της Δεξιάς συγκρούστηκαν με μεταλλωρύχους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άτομα.

"Αγανακτισμένοι πολίτες"

Οι αρχές φωτογραφίζουν ως υπαίτιο των επεισοδίων τον "αγανακτισμένο πολίτη" Καμάτσο, που είναι επικεφαλής της δεξιάς "Επιτροπής Πολιτών υπέρ της Σάντα Κρουθ", που χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες και εμπόρους και φαίνεται να καθοδηγεί τις επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, γραφεία πολιτικών του αντιπάλων, κομμάτων και προσώπων και να διοργανώνει τις μετωπικές επιθέσεις των οπαδών του εναντίον των αντιπάλων τους. Στις εισαγγελικές αρχές της Σάντα Κρουθ έχει κατατεθεί μήνυση για πρακτική βασανιστηρίων από στελέχη της Επιτροπής του Καμάντσο.

Ο σαραντάχρονος δικηγόρος Καμάτσο εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επιδώσει επιστολή στον Μοράλες όταν είδε το αεροδρόμιο της Λα Παθ γεμάτο υποστηρικτές του Προέδρου, ενώ προηγούμενα είχε καλέσει τον στρατό «να ταχθεί στο πλευρό του λαού» και «να διώξει από τη χώρα τον Μοράλες».

Η κυβέρνηση του Μοράλες, που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, έχει καταγγείλει την πραξικοπηματική πολιτική των πιο ακραίων οπαδών της Δεξιάς και των συμφερόντων που τους υποστηρίζουν. Ο δεξιός υποψήφιος Μέσα αρνείται να συμμετάσχει στην επακαταμέτρηση των ψήφων, που πρότεινε με σιγουριά ο Μοράλες, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, ζητώντας την παραίτηση του Μοράλες και νέες προεδρικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL