Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ο "Εξολοθρευτής" δεν μπορεί να απειλήσει πια κανέναν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Εξολοθρευτής" δεν μπορεί να απειλήσει πια κανέναν

Τριάντα χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή ήταν η ποινή που επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στον Μπόσκο Νταγκάντα, τον άλλοτε ισχυρό άντρα και επιτελικό αρχηγό του αντάρτικου στρατού των Πατριωτικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό.

Ο επονομαζόμενος και Terminator (Εξολοθρευτής), παρατσούκλι του Νταγκάντα από τη δράση του στον Δεύτερο Πόλεμο του Κονγκό, καταδικάστηκε χθες από το Δικαστήριο της Χάγης για ηθική και φυσική αυτουργία σε δολοφονίες αμάχων, βιασμούς, στρατολόγηση ανηλίκων σε πολεμικές επιχειρήσεις και εμπόριο ανθρώπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, από τους τέσσερις ανθρώπους που έχουν συνολικά καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Χάγης, ο Νταγκάντα είναι αυτός που καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει ποτέ επιβληθεί καθώς και ότι είναι ο πρώτος που βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική σκλαβιά και εμπόριο ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών, μια σειρά μαρτύρων ήρθαν αντιμέτωποι με τον άνθρωπο που, όπως ανέφεραν, ευθύνεται για την καταστροφή των ζωών τους. Μιλώντας στο Al Jazeera, η Ρεμπέκα Ουνιούμπε, η οποία επέζησε από επίθεση των ανταρτών του Νταγκάντα, χάνοντας όμως το παιδί και τον άντρα της, τόνισε “πως η καταδίκη του είναι μια αποτροπή για όποιον θέλει να τρομοκρατεί τα χωριά μας. Αυτοί οι άνθρωποι κατέστρεψαν τις ζωές μας”.

Υπενθυμίζεται πως από το 1999, όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Πόλεμος του Κονγκό, ένας από τους πιο θανατηφόρους πολέμους στην ιστορία της Αφρικανικής Ηπείρου, πάνω από 60.000 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών, οι οποίες μάχονταν για τον έλεγχο της πλούσιας σε σπάνιους ορυκτούς πόρους γης της επαρχίας Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η δολοφονική δράση του Νταγκάντα όμως δεν περιορίστηκε στα σύνορα του Κονγκό. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, μια σειρά μαρτύρων παρουσίασαν τον 46χρονο πολέμαρχο, με καταγωγή από τη Ρουάντα, ως έναν από τους αρχηγούς των ανταρτών Χούτου και υπευθύνους για την γενοκτονία της φυλής Τούτσι στη Ρουάντα το 1994. Η καταδίκη του αποτελεί δικαίωση για τους επιζώντες και τους συγγενείς χιλιάδων θυμάτων. Όμως η μακρά λίστα αυτών που έκαναν την Μαύρη Ήπειρο να ματώσει δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στον Νταγκάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL