Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Σφαίρες εναντίον μαθητών στη Χιλή, σκληρή λιτότητα στη Βραζιλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφαίρες εναντίον μαθητών στη Χιλή, σκληρή λιτότητα στη Βραζιλία

Ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας στη Βραζιλία και ο Πινιέρα στη Χιλή αντιλαμβάνεται τον διάλογο στέλνοντας τους καραμπινέρος να πυροβολούν ανήλικες μαθήτριες, ενώ από την Αργεντινή και το Μεξικό έρχονται διαρκώς και περισσότερα μηνύματα ότι κάτω από το τείχος του Τραμπ υπάρχει ένας κόσμος που ζητάει κοινωνική πρόοδο και ευημερία για όλους.

Το «θαύμα της Χιλής» πυροβολεί ανήλικες μαθήτριες

«Μας έλεγαν για το ‘θαύμα της Χιλής’ και τους απαντούσα ότι το μόνο «θαύμα» ήταν ότι ο κόσμος δεν αντιδρούσε», τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες στις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο του Μεξικού Λόπες Οβραδόρ, ενώ προηγούμενα είχε συναντήσει τον πρώην Πρόεδρο του Εκουαδόρ Κορέα, υπογραμμίζοντας παράλληλα το αίτημα για την απελευθέρωση του Λούλα. Για τον Φερνάντες, η «Σχολή του Σικάγου» τελείωσε.

Η Κεντρική και Λατινική Αμερική, που διεκδικεί τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, συγκρούεται με έναν νεοφιλελευθερισμό που βρίσκεται ίσως στην αρχή του τέλους του;

Οι καραμπινέρος του Πινιέρα φρόντισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να διαψεύσουν τις δηλώσεις του προέδρου στο BBC ότι χρησιμοποιούν μόνο χημικά και αντλίες πυροβολώντας εναντίον των μαθητών δύο σχολείων, για να τραυματίσουν δύο ανήλικες με σκάγια διασποράς.

Σκληρή λιτότητα και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις από Μπολσονάρου

Τη στιγμή που ακόμη και τα golden boys του Πινοσέτ, που είχαν δημιουργήσει το «μοντέλο Χιλής» παίρνουν τις αποστάσεις τους, στη Βραζιλία ο Μπολσονάρου επιχειρεί τη νεκρανάστασή του με ένα νέο πακέτο λιτότητας και επίθεσης εναντίον των δημοσίων υπηρεσιών και των εργαζομένων.

Το νέο πακέτο λιτότητας, που αποτελεί τη συνέχεια της αντιμεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, προβλέπει την υιοθέτηση της «κατάστασης δημοσιονομικού κινδύνου» για το κράτος και τους δήμους, γεγονός που θα επιτρέπει την «πρόσκαιρη» μείωση των μισθών των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων έως και κατά 25%! Στο σχέδιο μάλιστα προβλέπεται η διαχείριση των δήμων στα πρότυπα των ιδιωτικών εταιρειών - και σε ό,τι αφορά τους δήμους ακόμη και την κατάργησή τους! Η άμεση μείωση των δαπανών για το κράτος και τους δήμους θα φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια. Τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιούνται αυτόματα, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι να μπορούν να μειώσουν «προσωρινά» τόσο τα ωράρια εργασίας των υπαλλήλων όσο και τους μισθούς τους.

Ο Μπολσονάρου στοχεύει σε ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων και σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση σε πέντε σημεία, που αφορούν τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ο Μπολσονάρου επιδιώκει την άμεση ψήφιση των μέτρων και της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ότι δεν θα δυσκολευτεί να διασφαλίσει πλειοψηφία τριών πέμπτων του Κοινοβουλίου.

Στο σφυρί ηλεκτρική ενέργεια και... Νομισματοκοπείο

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας ο Μπολσονάρου υπέγραψε σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση της Eletrobras, του μεγαλύτερου κολοσσού παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική, καθώς και του Νομισματοκοπείου, που τυπώνει τα χαρτονομίσματα, τα διαβατήρια, τα γραμματόσημα και κάθε είδος δημοσίων ενσήμων. Η συμμετοχή του Δημοσίου στην Eletrobras θα υποχωρήσει κάτω από το 50%, ενώ κανείς ιδιώτης δεν θα μπορεί να αγοράσει πάνω από το 10%. Από το άμεσο ξεπούλημα της Eletrobras και του Νομισματοκοπείου ο Μπολσονάρου προβλέπει έσοδα 4 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση του κράτους. Τα μέτρα παγιώνουν μια κουλτούρα δημοσιονομικής λιτότητας και δημοσιονομικής βιωσιμότητας», τόνισε ο σούπερ-υπουργός Οικονομικών και golden boy Γκουέδες, που επεργάστηκε το πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόζοντας τις αρχές της «Σχολής του Σικάγο», της οποίας αποτελεί λαμπρό... ιεροκήρυκα. Το νέο κράτους των Μπολσονάρου και Γκουέδες δεν θα έχει ανάγκη από δημόσιους και διαφανείς διαγωνισμούς για τις προσλήψεις, γιατί θα βρίσκει από μόνο του τους... άριστους. Η κατάργηση του αντίστοιχου ΑΣΕΠ θα συμπληρώνεται με την κατάργηση των προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Γκουέδες υποστήριξε μάλιστα ότι το κράτος δεν θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές, αλλά να μειώνει τις δαπάνες του, κυρίως τα βοηθήματα. Για τον λόγο αυτό η κεντρική κυβέρνηση θα αναλάβει την άμεση διαχείριση των ειδικών πόρων για τη δημόσια διοίκηση, που φθάνουν τα 50 δισ. δολάρια, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Μήνυση κατά του Μπολσονάρου για τη δολοφονία της Φράνκου

Ο Μπολσονάρου πάντως δεν είναι η Βραζιλία. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες τριών κομμάτων της Αριστεράς, του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), στο οποίο συμμετείχε η Μαριέλ Φράνκου, του Κόμματος Εργαζομένων (ΡΤ), του Λούλα και της Ρούσεφ, και του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDT), κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο μήνυση κατά των Ζαΐρ και Κάρλος Μπολσονάρου και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μόρος, του «δικαστή» του Λούλα, για παρακώλυση της Δικαιοσύνης

Οι Μπολσονάρου, πατέρας και γιος, φαίνεται ότι νόμιζαν πως είχαν το ανεξέλεγκτο στη Βραζιλία και ήταν υπεράνω των νόμων. Ο γιος Μπολσονάρου μάλιστα είχε δηλώσει ότι είχε πάρει όλα τα στοιχεία με τις πληροφορίες για την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών στο πολυτελές συγκρότημα που διέμενε η οικογένεια Μπολσονάρου και ο πρώην αστυνομικός Ρόνιε Ρόσας, ο παρακρατικός που εκτέλεσε την Φράνκου με τέσσερις σφαίρες και τον οδηγό της Γκόμες με τρεις σφαίρες τον Μάρτιο του 2018. Η απόσταση της κατοικίας των Μπολσονάρου από αυτή του Ρόσας είναι λιγότερη από… πενήντα μέτρα.

Τα τρία κόμματα της Αριστεράς στη μήνυσή τους ζητούν να εξεταστεί εάν ο Ζαΐρ Μπολσονάρου και ο υπουργός Μόρος πίεσαν τις δικαστικές αρχές και την αστυνομία να βοηθήσουν τον Κάρλος Μπολσονάρου να πάρει στα χέρια τον κατάλογο των επισκεπτών. Ο Κάρλος Μπολσονάρου, ως δημοτικός σύμβουλος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, γνώριζε την επίσης δημοτική σύμβουλο και ακτιβίστρια Φράνκου.

Τρεις πολυεθνικές διαψεύδουν fake news του Προέδρου της Βραζιλίας

Ο Μπολσονάρου πάντως πλήρωσε το αντιδραστικό του ντελίριο, γιατί αναγκάστηκε να κατεβάσει από τα κοινωνικά δίκτυα την ανάρτηση που ισχυριζόταν ότι τρεις μεγάλες πολυεθνικές θα εγκαταλείψουν την Αργεντινή για να εγκατασταθούν στη Βραζιλία. Η ιαπωνική Honda, η γαλλική L’Oreal και ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευής κινητήρων ντίζελ και γεννητριών MWΜ άδειασαν δημοσίως τον Πρόεδρο διαψεύδοντας τα... fake news του. Οργισμένος ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Φερνάντες στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά θα στείλει την αντιπρόεδρό του Μουράο.

Η Ελλάδα στο πλευρό της Χιλής που αγωνίζεται

Υπογραφές αλληλεγγύης στον λαό της Χιλής έως τις 17 Νοεμβρίου συγκεντρώνει πρωτοβουλία πολιτών στην οποία συμμετέχουν πάνω από 200 ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακτιβιστές οργανώσεων αλληλεγγύης. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στην πρεσβεία της Χιλής, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία τονίζει μεταξύ άλλων στο κείμενό της ότι «ο χιλιάνικος λαός με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, της περιόδου της κυβέρνησης Αλλιέντε αλλά και των αντιδικτατορικών αγώνων πέφτει σήμερα θύμα της σκληρής στρατιωτικής καταπίεσης της ανάλγητης, τυραννικής, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Πινιέρα».

Ηλεκτρονική φόρμα υπογραφής:

Λίστα υπογραφών:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL