Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κακοστημένη παράσταση Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοστημένη παράσταση Τζόνσον

Μέσα στην ατμόσφαιρα έντονου διχασμού και ακραίας πόλωσης που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της ανιστόρητης επιλογής του Brexit εγκαινιάστηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα για τις πρόωρες εκλογές της 12ηςΔεκεμβρίου.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι' αυτό από τις μεγάλες αντιφάσεις αλλά και τη φρασεολογία της πρώτης κιόλας ημέρας: Τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον σήκωνε το λάβαρο της ρεβάνς των σκληρών Brexiteers έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ υποσχόμενος ότι θα τελειώσει μια και καλή με το Brexit "απελευθερώνοντας το δυναμικό της χώρας", ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωνε πως το Brexit είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει διαπράξει η Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν νομίζω ότι κερδίζουμε τίποτε, το Brexit είναι το μεγαλύτερο σφάλμα αυτής της χώρας μετά τον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Ωστόσο, για τον Τζόνσον το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: να ξαναπάρει την εξουσία για να τερματίσει την «παράλυση» που προκαλεί το Κοινοβούλιο και να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ε.Ε. τον Ιανουάριο. Όσο για την προοπτική νίκης των Εργατικών, θα είναι -όπως είπε- μια «παράσταση τρόμου»...

«Ελάτε μαζί μας για να ολοκληρώσουμε το Brexit και να προχωρήσει αυτή η χώρα, διαφορετικά θα σπαταλήσουμε όλο το 2020 σ’ ένα σόου τρόμου με ακόμη περισσότερο δισταγμό και καθυστέρηση. Οι Εργατικοί θα σπαταλήσουν τον χρόνο στη διενέργεια δύο δημοψηφισμάτων, ένα για τη Σκωτία και ένα νέο για το Brexit», ισχυρίστηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Κακή αρχή

Παρά την προσπάθειά του να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα για να κλείσει τις πολλές και μεγάλες τρύπες στη δεξαμενή ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος -καθώς, όπως έχουν επισημάνει οι αναλυτές, οι εκλογές αυτές είναι οι πιο απρόβλεπτες στην ιστορία της χώρας-, η αρχή της εκστρατείας ήταν κακή για τον πρωθυπουργό.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, ο πρωτοκλασάτος υπουργός του Τζέικομπ Ρις-Μογκ προκαλούσε γενική κατακραυγή με την προκλητική δήλωσή του ότι τα θύματα της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου πέρυσι, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 71 άνθρωποι, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν διέθεταν «κοινή λογική» και εγκατέλειπαν το φλεγόμενο κτήριο αγνοώντας τις οδηγίες των πυροσβεστών που τους έλεγαν να μείνουν μέσα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι παραιτήσεις δύο ακόμη στελεχών των Συντηρητικών, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ο ένας είναι ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ουαλλίας Αλούν Κέιρνς, ο άλλος είναι ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μέι και ιστορικό στέλεχος του κόμματος Φίλιπ Χάμοντ. Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 12ηςΔεκεμβρίου. Ήταν ένας από τους 21 βουλευτές που εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες επειδή καταψήφισαν το κυβερνητικό σχέδιο για να εμποδίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία. «Θλίβομαι που βρίσκομαι σήμερα σ’ αυτή τη θέση έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής στο Συντηρητικό Κόμμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ σε επιστολή του προς τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του. Για την παραίτηση του υπουργού Ουαλλίας εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση παρεμπόδισης δίκης για βιασμό, το BBC έγραψε ότι το γεγονός προκάλεσε «μεγάλη αναστάτωση» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τη στιγμή που ο Τζόνσον χρειαζόταν πάση θυσία μια υποστήριξη καθώς η εκστρατεία του παραπαίει ήδη.

Ίσως όλες αυτές οι κακές «πάσες» λίγο μετά το «εναρκτήριο λάκτισμα» έκαναν τον απερχόμενο πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει και πάλι δηλητηριώδη λόγο κατά του αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν παρομοιάζοντάς τον με τον «Στάλιν» που θέλει να επιβάλει ακραία ατζέντα στη Βρετανία. «Προσποιούνται ότι το μίσος τους στρέφεται μόνο εναντίον ορισμένων δισεκατομμυριούχων, όμως στοχοποιούν άτομα με μια ευχαρίστηση και μια εκδικητικότητα που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Στάλιν εκτελούσε τους κουλάκους», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, σε άρθρο του στην "Daily Telegraph".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL