Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εκλογικό deja vu
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογικό deja vu

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους Συντηρητικούς. Το ίδιο όμως έκαναν και πριν από δύο χρόνια. Οι 21 ποσοστιαίες μονάδες στις έρευνες περιορίστηκαν τελικά σε δύο στις κάλπες του 2017, κάτι που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την πολιτική σταδιοδρομία της Τερέζα Μέι. Θα μπορούσε τώρα να συμβεί το ίδιο και στον διάδοχό της, Μπόρις Τζόνσον;

Από μια άποψη, το πολιτικό τοπίο έχει μεταβληθεί ριζικά σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Από την άλλη, το αδιέξοδο του Brexit παραμένει το ίδιο. Μόνο η κόπωση της κοινής γνώμης έχει αυξηθεί φτάνοντας πια στα όρια της εξάντλησης. Θα την χρεωθεί ο Μπόρις Τζόνσον για τους μέχρι τώρα αδέξιους χειρισμούς του ή οι Εργατικοί για την αναποφασιστικότητά τους;

Τον Ιούνιο του 2017, οι μοναδικοί Εργατικοί που αισιοδοξούσαν για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εκείνοι της μπλερικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης που περίμεναν πώς και πώς μια εκλογική συντριβή για να πάρουν το κεφάλι του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το αποτέλεσμα τελικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους και η ηγεσία του σταθεροποιήθηκε από το γεγονός ότι αντί για συντριβή ήλθε μια απρόσμενη ισοπαλία με το κυβερνών κόμμα.

Ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Κόρμπιν ότι κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να στρέψει το ενδιαφέρον των εκλογών από το Brexit στην οικονομική πολιτική των Συντηρητικών που, φυσικά, είχε ως βασικό γνώρισμα την ανελέητη λιτότητα. Στην προσπάθειά του να αποφύγει το λάθος της Μέι, ο Τζόνσον έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα πριν την προκήρυξη των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου με την αναστολή των περικοπών που είχαν αναγγελθεί από την κυβέρνηση για την Παιδεία, το NHS και την αστυνομία. Το τι θα συμβεί έπειτα από μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση των Τόρις είναι μια άλλη κουβέντα.

Ομοιότητες και διαφορές

Το 2017, οι Συντηρητικοί επωφελήθηκαν από την κατάρρευση του αντιευρωπαϊκού UKIP. Σήμερα, το διάδοχό του πολιτικό σχήμα, το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, είναι στα πάνω του και αναμένεται να κόψει αρκετές ψήφους από τους Τόρις ακόμη και αν εμφανίζεται διατεθειμένο να τους διευκολύνει με το να μην κατεβάσει υποψήφιους σε μια σειρά κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Στις προηγούμενες εκλογές οι Εργατικοί ευνοήθηκαν από τα εσωτερικά προβλήματα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ούτως ή άλλως φθαρμένων από τα χρόνια της συγκυβέρνησης με τους Συντηρητικούς. Σήμερα το κόμμα της Τζο Σουίντον διεκδικεί την ηγεμονία στον χώρο του Remain προβάλλοντας ως το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Πόσο θα “αιμορραγήσουν” οι Εργατικοί προς αυτή την κατεύθυνση; Πόση περισσότερη ζημιά θα τους κάνουν κόμματα όπως το σκωτσεζικό NSP και οι Πράσινοι;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ποτέ ξανά μια τέτοια ρευστότητα δεν χαρακτήριζε τη βρετανική πολιτική σκηνή. Πρόσφατη έρευνα του Britain Election Study έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι άλλαξαν στρατόπεδο κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Και παρατηρείται σήμερα ένα επίπεδο αναποφάσιστων πρωτοφανές στα μεταπολεμικά χρόνια.

Το στοίχημα του Μπόρις Τζόνσον είναι να εκμεταλλευτεί την κόπωση της κοινής γνώμης πείθοντας τους Βρετανούς ότι μόνον αυτός μπορεί να φέρει σε πέρας το Brexit υλοποιώντας τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016. Υπόσχεται να δώσει "καθαρή λύση" το συντομότερο δυνατόν. Δεν παραλείπει μάλιστα να υπενθυμίζει ότι στην απευκταία περίπτωση επικράτησης των Εργατικών, το αδιέξοδο θα παραταθεί με νέες διαπραγματεύσεις και νέα δημοψηφίσματα. Άσε που θα ανοίξει και η πόρτα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου...

Μπόρις όπως Ντόναλντ

Ο Τζόνσον θα δώσει μια προεκλογική καμπάνια α λα Τραμπ αξιοποιώντας την αντιπαράθεση του με το Κοινοβούλιο για να προβάλει τον εαυτό του ως τον “αυτοδημιούργητο” που τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο και τη γραφειοκρατία. Το ότι ο “εκπρόσωπος του λαού” θα είναι, όπως και στην περίπτωση Τραμπ, ένας εκατομμυριούχος που εξαγόρασε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική προβολή του, θα είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που ο Μπόρις ελπίζει να μην λογαριάσουν οι ψηφοφόροι.

Από την άλλη, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να συνεχίσει την τακτική του 2017 επιδιώκοντας να στρέψει την προσοχή των ψηφοφόρων στη δεκαετή πολιτική λιτότητας των Τόρις και προειδοποιώντας για το γενικό ξεπούλημα -με πρώτο θύμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας- που θα ακολουθήσει ένα Brexit όπως θα το ήθελε ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός. Η ασήμαντη λεπτομέρεια που οι Εργατικοί ελπίζουν ότι δεν θα προσέξουν οι ψηφοφόροι είναι η παρατεινόμενη αμφιθυμία για το Brexit.

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα των Εργατικών κινείται σε ακόμη πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση έπειτα από μια σειρά τροποποιήσεις που υποβλήθηκαν από οργανώσεις βάσης κατά το πρόσφατο συνέδριο του Μπράιτον. Έτσι, τα σχέδια για ένα “πράσινο new deal” και αυξημένες δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες συνοδεύουν τώρα προτάσεις για την ενσωμάτωση των ιδιωτικών σχολείων στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης και την κατάργηση των ορίων για την εισροή μεταναστών. Οι τελικές αποφάσεις για όλα αυτά θα ληφθούν, βέβαια, τις επόμενες μέρες από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Τι θα συμβεί όμως αν οι εκλογές του Δεκεμβρίου παραγάγουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα παρόμοιο αν όχι ίδιο και απαράλλακτο, με εκείνο του 2017; Θα μοιάζει σαν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Πάμε πάλι απ’ την αρχή; Όχι ακριβώς. Μέχρι σήμερα όλοι μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο γνώριζαν ότι υπήρχε πάντοτε η διέξοδος μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τον Ιανουάριο και μετά, το χαρτί αυτό θα έχει παιχτεί. Οπότε τίποτε δεν θα μπορεί να είναι το ίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL