Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Λατινική Αμερική / Η Χιλή αντιστέκεται, η Αργεντινή τιμωρείται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Η Χιλή αντιστέκεται, η Αργεντινή τιμωρείται

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Χιλή, ενώ οι λεηλασίες και οι καταστροφές μειώνονται σταδιακά, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα συμπληρώνει την "κεντρώα" στροφή και την αλλαγή οκτώ υπουργών με την έναρξη ενός διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και τη... συνταγματική αναθεώρηση. Ο Πινιέρα δέχθηκε ισχυρό διεθνές πλήγμα με την ακύρωση των συνόδων του APEC και του ΟΗΕ για το κλίμα στο Σαντιάγκο αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβάλει την κοινωνική ειρήνη με τους καραμπινέρος και τον στρατό.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Πινιέρα και κατήγγειλε τις "ξένες προσπάθειες να υπονομεύσουν τους θεσμούς, τη δημοκρατία και την κοινωνία στη Χιλή, έναν σημαντικό σύμμαχο που στηρίζουν οι ΗΠΑ".

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπλούμελ συγκάλεσε χθες μια συνάντηση με τους προέδρους των μετριοπαθών κομμάτων που στηρίζουν τον Πρόεδρο Πινιέρα, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της αριστερής Δημοκρατικής Επανάστασης, που συμμετέχει στο «Πλατύ Μέτωπο». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Τα άλλα τρία κόμματα του αριστερού συνασπισμού, το Ανθρωπιστικό Κόμμα, οι Κοινότητες και η Κοινωνική Σύγκλιση, και το Κ.Κ. της Χιλής αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση παραπέμποντας τον Πινιέρα και τον Μπλούμελ να ξεκινήσουν αμέσως διάλογο με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν την Τετάρτη αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας στους δρόμους του Σαντιάγκο, του Βαλπαραΐσο, όπου έχει την έδρα της η Βουλή, της Κονθεπθιόν και άλλων πόλεων ζητώντας το τέλος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, χωρίς όμως να έχουν την τεράστια συμμετοχή των διαδηλώσεων της προηγούμενης Παρασκευής.

Έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου έδειξε ότι το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των διεκδικήσεων που προβάλλουν τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Κοινωνική Ενότητα και πως το 68% έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων και των συνοικιών της μεσαίας τάξης του Σαντιάγκο

Ο Πινιέρα συμφώνησε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ να μεταφερθεί στην Ισπανία η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), που είχε προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Νοεμβρίου με την παρουσία 21 χωρών που εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο Πινιέρα ακύρωσε επίσης και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP-25), που είχε προγραμματιστεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου, με προβλεπόμενο κόστος 62 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων 36 εκατ. δολάρια θα τα έβαζε ο... σκορποχέρης Πρόεδρος της Χιλής. Η ακύρωση των δύο αυτών συνόδων αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουριστικό και κυρίως το ξενοδοχειακό τομέα, γιατί προβλέπονται πάνω από 33 χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων στο Σαντιάγκο.

Ο κροίσος Πινιέρα, με περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων, δεν τόλμησε πάντως να ακυρώσει τη διεξαγωγή του τελικού για το Κύπελλο της Conmebol, της UEFA της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και τη Φλαμένγκο, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου στο Σαντιάγκο.

Μπαράζ ανατιμήσεων στην Αργεντινή

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, που θα παραδώσει την εξουσία τον Δεκέμβριο, εκδικείται με μπαράζ ανατιμήσεων τον λαό της Αργεντινής που τον μαύρισε την Κυριακή στις κάλπες. Οι προεδρικές εκλογές τελείωσαν, αλλά όχι η ταλαιπωρία των πολιτών από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μάκρι, που τέσσερις μόλις μέρες μετά τις εκλογές ανακοίνωσε μπαράζ ανατιμήσεων, αφού είχε παγώσει τις τιμές για έξι μήνες, για να συγκρατήσει τη διαρροή των ψηφοφόρων του.

Η αύξηση των τιμών στα φάρμακα θα φθάσει το 12% από την 1η Δεκεμβρίου, με συνολική άνοδο 60,6% από τις αρχές του έτους, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών κατά 15%, ενώ αυτή του κρέατος αυξάνεται κατά 20%. Κατά μέσον όρο οι ανατιμήσεις στα 46 βασικά προϊόντα των ελεγχόμενων τιμών του καλαθιού της νοικοκυράς αυξάνονται κατά 13%, ενώ σε ορισμένα η άνοδος θα φθάσει το 31%.

Οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν κλιμακωτά μέχρι 20% αρχίζοντας με μια πρώτη αύξηση κατά 6% στις 14 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση των πετρελαϊκών Shell, ExxonMobil, Chevron και Equinor να τερματίσουν το τρίμηνο πάγωμα των αυξήσεων που είχαν κάνει για να διευκολύνουν την προεκλογική εκστρατεία του Μάκρι. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 25% από την 1η Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο του Μπουένος Άιρες ζήτησε την προληπτική φυλάκιση της πρώην Προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ για οργάνωση συμμορίας με στόχο την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Οι δικαστικές αρχές την εμπλέκουν σε δέκα υποθέσεις διαφθοράς και έχουν εκδοθεί πάνω από πέντε αποφάσεις για προληπτική φυλάκισή της.

Η Κίρχνερ στις 10 Δεκεμβρίου θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Αργεντινής, αφού οι διώξεις είχαν απλώς το αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει η ίδια την Προεδρία από τον Μάκρι. Οι περονιστές και η Αριστερά θεωρούν ότι η Κίρχνερ βιώνει την εκδίκηση του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Βραζιλίας Λούλα και Ρούσεφ.

Βολιβία: Δύο νεκροί από επίθεση δεξιών τραμπούκων

Στη Βολιβία δύο άτομα 48 και 60 ετών σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα και έξι τραυματίστηκαν στη μικρή πόλη Μοντέρο, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Προέδρου Έβο Μοράλες και του δεξιού αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, που αμφισβητεί την επανεκλογή του Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Η αντιπολίτευση φθάνει μάλιστα στο σημείο να καταγγέλλει ως... φιλοαριστερή την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, που με τη συγκατάθεση του Μοράλες θα κάνει την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τις αρχές οι δύο νεκροί είναι θύματα επίθεσης της δεξιάς Επιτροπής Πολιτών του Μοντέρο, με τον επικεφαλής της Μεντίνα να απειλεί τους υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι «σφαίρες θέλουν και σφαίρες θα τους δώσω». Από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι οι πυροβολισμοί προέρχονται από την πλευρά των τραμπούκων της Δεξιάς, ενώ σε άλλα βίντεο εμφανίζονται οπλισμένοι οπαδοί της Δεξιάς.

Στις ένδεκα ημέρες από τις εκλογές έχουν τραυματιστεί 139 άτομα, κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδων που υποστηρίζουν τον Μοράλες και τον δεξιό Μέσα, ενώ μετά την απόφαση του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS), των συνδικάτων των εργαζομένων και των μεταλλωρύχων, των κοινωνικών οργανώσεων και των ιθαγενών «να μην αφήσουν μόνο τον Έβο» έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λα Πας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που πολλές φορές καταλήγουν να απομονώνουν τις πλούσιες συνοικίες που ελέγχονται από τη Δεξιά.

Ο Καναδάς ζήτησε τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στήριξε την αντιπολίτευση ζητώντας επίσης τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου. Για τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας η Βολιβία κινδυνεύει να γίνει όπως η Χιλή, το Εκουαδόρ ή η Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL