Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Σφαίρες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία από τον νεοφιλελεύθερο φασισμό του Πινιέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφαίρες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία από τον νεοφιλελεύθερο φασισμό του Πινιέρα

Το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα πολιορκήθηκε χθες από εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, που απαιτούσαν την παραίτηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, εκλογές, ένα νέο σύνταγμα και το τέλος του νεοφιλελεύθερου «μοντέλου της Χιλής», ενώ έρχονται στο φως οι αγριότητες της αστυνομίας, που έφθασε να πυροβολεί ακόμη και εναντίον των παρατηρητών των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο CUT και άλλα 100 συνδικάτα, οργανώσεις και σύλλογοι συμμετείχαν στη νέα γενική απεργία για να φύγει ο Πινιέρα. Μετά το τέλος της διαδήλωσης προς το προεδρικό μέγαρο ακολούθησαν πορείες με κατσαρόλες σε όλες τις συνοικίες του Σαντιάγκο, ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

Μόνο στο Σαντιάγκο 26 άτομα έχασαν το ένα μάτι τους από πλαστικές σφαίρες ή σκάγια, ενώ στην Οφθαλμολογική Κλινική της πόλης νοσηλεύονται 88 άτομα με τραύματα στα μάτια. Είκοσι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από πυροβόλα όπλα, και 9.203 άτομα κρατούνται, εκ των οποίων σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται σε προληπτική φυλάκιση, εκ των οποίων 404 είναι ανήλικοι.

Οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 1.233, εκ των οποίων δύο είναι παρατηρητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), ενώ 343 φέρουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, 282 από πυροβόλα όπλα, 26 από σκάγια και 140 έχουν τραύματα στα μάτια τους. Το INDH έχει καταθέσει μηνύσεις για 18 πράξεις σεξουαλικής βίας, 54 μηνύσεις για βασανιστήρια και δεκάδες μηνύσεις για παράνομες κρατήσεις.

Στην πόλη Λος Ρίος, σύμφωνα με το INDH, οι στρατιώτες συνέλαβαν έναν άνδρα και, αφού τον βασάνισαν, τον μετέφεραν σε μια συνοικία της πόλης, βρήκαν ένα άδειο οικόπεδο και τον απείλησαν με εικονική εκτέλεση. Στο Ρίο Μπουένο οι αστυνομικοί υποχρέωσαν τους κρατούμενους να περπατούν γυμνοί σε διάδρομο του τοπικού αστυνομικού σταθμού, ενώ αμέσως μετά τους ξυλοκόπησαν άγρια.

Στην Εστρέγια Ντε Αρία τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι της ομώνυμης εφημερίδας υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γυμνές στον τοπικό αστυνομικό σταθμό και να υποστούν εξευτελιστικούς ελέγχους, σύμφωνα με το INDH, με αποτέλεσμα οι εθνικές και διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων Fecal και FIP να καταγγείλουν το γεγονός. Οι τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι, όταν έδειξαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες στους καραμπινέρος, έλαβαν μια μονολεκτική απάντηση: «Πουτάνες».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει στείλει ήδη ομάδα της στη Χιλή για να ελέγξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό και την αστυνομία. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε και αυτή από την πλευρά της ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL