Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιστροφή στην πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην πολιτική

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, Συντηρητικοί και Εργατικοί έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το μοναδικό που τους ενώνει. Αφήνοντας, έστω και προσωρινά, πίσω την εξουθενωτική διαδικασία και τις ατέλειωτες τεχνικές λεπτομέρειες του Brexit, οι ηγέτες των δύο κομμάτων ξαναθυμήθηκαν την πολιτική και προσπάθησαν να μεταφέρουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια το μήνυμα τους για τις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου, μια από τις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες εκλογικές μάχες στη βρετανική Ιστορία.

Το κεντρικό μήνυμα του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ήταν διατυπωμένο εξαιρετικά απλά. Οι Βρετανοί, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Κοινοβούλιο, βρίσκονται απέναντι σε μια ξεκάθαρη επιλογή. Να παρατείνουν επ' αόριστον το σημερινό αδιέξοδο με τα δημοψηφίσματα και τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες που υπόσχονται οι πολιτικοί του αντίπαλοι ή "να πάνε τη χώρα μπροστά σε ένα λαμπρό μέλλον" ακολουθώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Έτσι, το 2020 θα μπορούσε να είναι μια "υπέροχη χρονιά" ή μια χρονιά απανωτών καταστροφών και διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου, με το πουλόβερ να αρχίζει να ξηλώνεται από την περιφέρεια της Σκωτίας. Υποστήριξε ότι ο ηγέτης των Εργατικών αποτελεί περισσότερο "διαδηλωτή" παρά "πραγματικό ηγέτη" και προειδοποίησε ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κόρμπιν θα δαπανούσε εξωφρενικά ποσά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προκαλώντας τον εκτροχιασμό της οικονομίας.

Το NHS βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων του Κόρμπιν, από εντελώς διαφορετική, βέβαια, αφετηρία. Οι Βρετανοί έχουν μια μοναδική ευκαιρία, τόνισε αυτός, να σώσουν το άλλοτε καύχημα του βρετανικού κράτους πρόνοιας. "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας θα βγει στο σφυρί σε αμερικάνιες πολυεθνικές έπειτα από μια εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ. Αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το NHS. To σύστημα υγείας απειλείται όσο ποτέ ξανά στην ένδοξη Ιστορία μας" τόνισε στη δική του τοποθέτηση.

Για τον Κόρμπιν, οι κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου δίνουν στους Βρετανούς την ευκαιρία να επιλέξουν την "πραγματική αλλαγή" και τον τερματισμό της δεκαετούς λιτότητας. Και υποσχέθηκε να ανατρέψει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της σημερινής κυβέρνησης με μια πολιτική που θα έχει ως βασικό της στόχο "να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, όχι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους".

Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα έριξαν το βάρος στο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. H ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, υποστήριξε ότι οι εκλογές του Δεκεμβρίου "αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία εκλογής μιας κυβέρνησης που θα σταματήσει το Brexit". Και προσπάθησε να βάλει στο ίδιο τσουβάλι Εργατικούς και Τόρις κάνοντας λόγο για "κουρασμένα, γερασμένα κόμματα".

Η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), συμφώνησε ότι οι εκλογές αποτελούν σημαντική ευκαιρία. Όχι όμως για να μπει φρένο στο Brexit αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για ένα ακόμη δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκωτίας. "Μια νίκη για το SNP θα αποτελεί ξεκάθαρο αίτημα για το δικαίωμα της Σκωτίας να αποφασίσει το δικό της μέλλον" τόνισε.

Τι λέει για όλα αυτά η βρετανική κοινή γνώμη; Σύμφωνα με ανάλυση των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών στους “Financial Times”, οι Συντηρητικοί εμφανίζονται μεν σήμερα να προηγούνται με διψήφια διαφορά από τους Εργατικούς αλλά αντιμετωπίζουν ένα εκλογικό τοπίο σχεδόν απαράλλακτο με εκείνο που αντιμετώπισε η Τερέζα Μέι στις εκλογές του 2017. Για την Ιστορία, πάντως, να σημειωθεί ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν τότε στους Τόρις προβάδισμα 21% αλλά οι κάλπες περιόρισαν τη διαφορά σε μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόσφατη έρευνα του Britain Election Study έδειξε εξάλλου πως οι προθέσεις των ψηφοφόρων αλλάζουν πια με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα. Από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 μέχρι εκείνες του 2017, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων άλλαξε προτίμηση ρίχνοντας τελικά την ψήφο του σε κάποιο άλλο κόμμα. Είναι ένα επίπεδο αναποφάσιστων που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στα μεταπολεμικά χρόνια, σημειώνουν οι ειδικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL