Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Η Λατινική Αμερική στρίβει αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Λατινική Αμερική στρίβει αριστερά

Η Λατινική Αμερική φαίνεται ότι θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς την πρόοδο, τη δημοκρατία, τη μείωση των ανισοτήτων και την Αριστερά, μετά τη νίκη των περονιστών και της Αριστεράς στην Αργεντινή, τη θέληση του λαού της Χιλής να αντιστρέψει τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το ισχυρό αποτέλεσμα της κεντροαριστεράς στην Ουρουγουάη, παρά τις προσπάθειες της Δεξιάς να αμφισβητήσει την επανεκλογή του Μοράλες στη Βολιβία και να αποτρέψει την πτώση του Μορένο στο Εκουαδόρ.

Η Αργεντινή ψήφισε την αλλαγή, γύρισε την πλάτη στον Μάκρι και το ΔΝΤ και εξέλεξε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο Πρόεδρο τον προοδευτικό περονιστή και αριστερό Αλμπέρτο Φερνάντες και αντιπρόεδρο την Κριστίνα Κίρτσνερ με 48,1%, ενώ ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι κατάφερε να φθάσει στο 40,27% χάρις στη δαπανηρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας και την κινδυνολογία έναντι της συντριβής του. Η συμμετοχή έφθασε στο 80,86%, αφού ψήφισαν 26,6 από τα 32,9 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

O Φερνάντες και ο Μάκρι συναντήθηκαν χθες για να διασφαλίσουν μια ομαλή μεταβατική περίοδο έως τον Δεκέμβριο που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος. Ο Φερνάντες παρουσίασε στον Μάκρι λίστα συνεργατών που θα αναλάβουν με τα κυβερνητικά στελέχη τη μετάβαση.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε ήδη ανακοινώσει από την Κυριακή το βράδυ τον περιορισμό της αγοράς συναλλάγματος ανά πολίτη στα 200 δολάρια τον μήνα για να φρενάρει την αιμορραγία ξένου συναλλάγματος.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών της Λατινικής Αμερικής συνεχάρησαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, ο οποίος έλαβε και μήνυμα από τη νέα διευθύντρια του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα, δεδομένου ότι η Αργεντινή βρίσκεται υπό την επιτροπεία των δανειστών εξαιτίας του μεγαλύτερο δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ και φθάνει τα 52 δισ. δολάρια. Ο Φερνάντες απάντησε στο μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ υπογραμμίζοντας ότι θα εργαστεί για να βγάλει τη χώρα του από την κρίση.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου επιτέθηκε στον Φερνάντες υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να τον συγχαρεί γιατί ζήτησε την απελευθέρωση του Λούλα, προειδοποιώντας ότι η εκλογή του είναι «κακή για τους Αργεντινούς». Ο Φερνάντες ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο, που συνεχάρη «τον ηρωικό λαό της Αργεντινής που κέρδισε τον νεοφιλελευθερισμό του ΔΝΤ», τονίζοντας ότι «η Λατινική Αμερική θα πρέπει να εργαστεί ενωμένη για να ξεπεράσουμε τη φτώχεια και τις ανισότητες». Από την πλευρά της, η Κίρτσνερ το βράδυ των εκλογών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Κούβα. Με πιο απλά λόγια, ο Φερνάντες και η Κίρτσνερ κατέστησαν σαφές ότι η Αργεντινή δεν θα αλλάξει μόνο εσωτερική, αλλά και εξωτερική πολιτική.

Γενική απεργία στη Χιλή

Στη Χιλή θα πραγματοποιηθεί σήμερα εθνική γενική απεργία, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και έχουν περιοριστεί οι λεηλασίες και οι καταστροφές δημοσίων κτηρίων. Πάνω από 100 συνδικάτα και οργανώσεις ζητούν την παραίτηση του Πινιέρα, εκλογές και ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος Πινιέρα παρουσίασε τη νέα του κυβέρνηση, προσπαθώντας να κάνει μια στροφή προς το Κέντρο, ενώ οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας ζήτησαν τη συνάντηση των αρμοδίων επιτροπών του Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Ο Πινιέρα, από την πλευρά του, τόνισε ότι θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα για να συζητήσει για την έξοδο από την κρίση.

Το «Πλατύ Μέτωπο» και το ΚΚ της Χιλής ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να καταθέσουν προσφυγή εναντίον του Πινιέρα και του πρώην υπουργού των Εσωτερικών, εκτιμώντας ότι παραβίασαν το σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγελία την οποία ξεκίνησε να ερευνά ο ΟΗΕ και το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (INDH), το οποίο κατέθεσε ήδη 101 μηνύσεις, 5 εκ των οποίων για τον θάνατο ατόμων και 18 για σεξουαλική βία από δυνάμεις ασφαλείας. Το INDH κατέγραψε 1.132 τραυματίες, πολλούς από τους οποίους με πυροβόλα όπλα, ενώ κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων και τη συμπεριφορά των αρχών. Σύμφωνα με το INDH, 126 άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα μάτια, κυρίως από πλαστικές σφαίρες, 27 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες και 272 από σκάγια διασποράς. Η αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών αποτέλεσε ίσως ένα από πλέον θετικά στοιχεία του ανασχηματισμού.

Βολιβία: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Μοράλες

Στη Βολιβία, ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες κάλεσε τον δεξιό αντίπαλό του Κάρλος Μέσα να συμμετάσχει στον ανεξάρτητο έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας και να εγκαταλείψει τις πραξικοπηματικές προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει μια ταξική ένταση με καταστροφές δημοσίων κτηρίων και 30 τραυματίες. «Ή θα με συλλάβουν ή θα γίνω Πρόεδρος της χώρας» απάντησε ο Μέσα.

Η δεξιά αντιπολίτευση διαδηλώνει βίαια στα πλούσια κέντρα και τις πλούσιες συνοικίες των μεγάλων πόλεων, ενώ οι ιθαγενείς πληθυσμοί, οι μεταλλωρύχοι και άλλες κατηγορίες εργαζομένων διαδηλώνουν υπέρ της κυβέρνησης και μπλοκάρουν την πρόσβαση προς τις πλούσιες συνοικίες της Δεξιάς. Ο Μοράλες κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία και ευχαρίστησε τον Μαραντόνα για το συγχαρητήριο βίντεο που του έστειλε.

Ουρουγουάη: Μέτωπο Δεξιάς και Ακροδεξιάς στον β' γύρο

Στην Ουρουγουάη, το κεντροαριστερό «Πλατύ Μέτωπο» του Προέδρου Ντανιέλ Μαρτίνες ήρθε πρώτο στις προεδρικές εκλογές με 38%, το δεξιό Εθνικό Κόμμα του Λουίς Λακάγιε Πόου δεύτερο με 30%, τα άλλα δύο κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς πήραν 23% και τα υπόλοιπα κόμματα το 5%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, ενώ η επανεκλογή του Μαρτίνες θεωρείται δύσκολη γιατί οι υποψήφιοι των δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων ανακοίνωσαν ήδη ότι θα στηρίξουν τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος εναντίον της Αριστεράς. Η συμμετοχή έφτασε στο 89% των 2,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι πολίτες της χώρας απέρριψαν με 56% σε δημοψήφισμα την πρόταση δεξιού γερουσιαστή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας από τις ένοπλες δυνάμεις.

Συγχαρητήρια Τρίπρα στον Φερνάντες

Πριν από τέσσερα χρόνια, με τη στήριξη των συστημικών μέσων ενημέρωσης της χώρας του και τις ευλογίες του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, ο εκλεκτός της Δεξιάς εξελέγη Πρόεδρος της Αργεντινής.

Βασική του υπόσχεση, με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις να στηρίξει τη μεσαία τάξη, να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων και να να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, καθότι η Αριστερά δεν μπορούσε «λόγω ιδεοληψιών».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο εκλεχτός του συστήματος, αφού τα έκανε θάλασσα σε όλους τους στόχους, αφού γύρισε τη χώρα πίσω στα νύχια του ΔΝΤ έχασε πανηγυρικά τις εκλογές.

Συγχαρητήρια στον Αλμπέρτο Φερνάντες για τη μεγάλη του εκλογική νίκη. Για ακόμη μία φορά, μια προοδευτική κυβέρνηση καλείται να μαζέψει τα σπασμένα των νεοφιλελεύθερων προκατόχων της. Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL