Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Η Χιλή στους δρόμους, η Αργεντινή στις κάλπες, η Βολιβία με τον Έβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Η Χιλή στους δρόμους, η Αργεντινή στις κάλπες, η Βολιβία με τον Έβο

«Ήθελαν να μας πουλήσουν το μοντέλο της Χιλής για να το ακολουθήσουμε στην Αργεντινή» τόνισε η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και υποψήφια αντιπρόεδρος του Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναμένεται ότι θα σαρώσουν τον Μαουρίτσιο Μάκρι και το ΔΝΤ στις κάλπες των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ενώ από την άλλη πλευρά της Λατινικής Αμερικής εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί ζητούσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο του Σαντιάγκο την παραίτηση του προέδρου Πινιέρα και απαιτούσαν να αποσύρει τον στρατό από τους δρόμους.

«Ο Πινιέρα έφυγε ήδη» φώναζαν οι διαδηλωτές χτυπώντας κατσαρόλες, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις και τις λεηλασίες έφθασαν τους 19, μεταξύ των οποίων ένα τετράχρονο παιδί. Στους απεργούς διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μεγαλύτερου συνδικάτου CUT και δεκάδων άλλων δημοκρατικών και κοινωνικών οργανώσεων, ο Πινιέρα απάντησε με αντλίες, δακρυγόνα και... πολύ ξύλο δίνοντας τη δική του ερμηνεία για το "κοινωνικό συμβόλαιο" και τα «φιλολαϊκά» μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο ίδιος.

Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά μέτρα 1,2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Πινιέρα δεν συγκίνησαν σχεδόν κανένα γιατί κανείς δεν φαίνεται να συμβιβάζεται με... ψίχουλα.

Στις περιφερειακές γειτονιές του Σαντιάγκο οργανωμένοι πολίτες βγήκαν για να καθαρίσουν τα αποκαΐδια της προηγούμενης νύχτας και τους σταθμούς του μετρό, ενώ δεν έλειψαν οι χοροί και το εορταστικό κλίμα που εξέφραζε την προσδοκία για μια αποκλιμάκωση της έντασης που δεν φαίνεται να έρχεται σε μια χώρα όπου το 1% του πληθυσμού κατέχει το 26,5% του πλούτου και το 50% μόλις το 2,1%. Την Τρίτη έγιναν 42 μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα και την Τετάρτη 54, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από τη CUT περίμεναν ότι την Πέμπτη θα ξεπερνούσαν τις 60.

Νίκη Μοράλες και στην επανακαταμέτρηση

Στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες συνέτριψε τον δεξιό υποψήφιο και πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μέσα με διαφορά που έφθασε στο 10,13% (46,83% έναντι 36,7%), με τη δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων να έχει φθάσει στο 98,42% και αυτούς που υπολείπονται να προέρχονται από τις περιφερειακές περιοχές των ιθαγενών, οι οποίοι ψηφίζουν παραδοσιακά το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) του ιθαγενούς Προέδρου.

«Κερδίσαμε από τον πρώτο γύρο, υπολείπεται το 1,58% των ψήφων, που προέρχονται από αγροτικές περιοχές» τόνισε ικανοποιημένος ο Μοράλες επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση και πρόκληση προς τον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών «να μετρήσει μία προς μία τις ψήφους». «Λένε πως έγινε νοθεία, τότε να την αποδείξουν» υπογράμμισε ο Μοράλες ασκώντας κριτική και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Κολομβία, «που εξέφρασαν απόψεις για τη διεξαγωγή των εκλογών πριν βγούνε τα αποτελέσματα».

«Το 2002 ο Σάντσες και ο Μέσα μας κέρδισαν για μόλις 42.000 ψήφους και δεν αμφισβητήσαμε το αποτέλεσμα, ενώ τώρα κερδίζουμε με 600.000 ψήφους διαφορά. Όταν χάσαμε, δεν κάψαμε τα εκλογοδικεία και δεν αμφισβητήσαμε την εκλογική διαδικασία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι μας είχαν κλέψει ψήφους» τόνισε ο Μοράλες ζητώντας από την αντιπολίτευση να σταματήσει τις επιθέσεις σε δημόσια κτήρια και τους προπηλακισμούς.

Ο Μοράλες κατήγγειλε επίσης ότι δεξιοί τραμπούκοι «έφρασαν μέχρι το σπίτι μου». «Με έψαχναν καμιά εικοσαριά τύποι γνωρίζοντας ότι δεν έχω καμιά ασφάλεια» συμπλήρωσε ο Μοράλες προειδοποιώντας ότι οι τραμπούκοι της Δεξιάς απειλούν βουλευτές, γερουσιαστές και τις οικογένειές τους.

"Ανακωχή" στο Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ το μεγαλύτερο συνδικάτο FUT και οι περισσότερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και αγροτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν στους διαμεσολαβητές του ΟΗΕ, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και την Καθολική Εκκλησία ότι ακύρωσαν τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει για τις 30 Οκτωβρίου, προσφέροντας στον Πρόεδρο Λένιν Μορένα μια ευκαιρία για να προχωρήσει στον διάλογο για την αλλαγή πολιτικής.

Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, για να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια, ανησύχησε τα συνδικάτα για τους πραγματικούς στόχους του Μορένο.

Αργεντινή: Κινδυνολογία Μάκρι μπροστά στην ήττα

Στην Αργεντινή ο υποψήφιος Πρόεδρος του προοδευτικού περονισμού και της Αριστεράς Φερνάντες αντιμετωπίζει πλέον το τελευταίο χαρτί που παίζουν ο Μάκρι και το οικονομικό κατεστημένο μπροστά στην εκλογική ήττα που τους περιμένει. Ο Μάκρι προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους πολίτες λέγοντας ότι, εάν έρθουν ο Φερνάντες και η Κίρχνερ, θα χάσουν τις καταθέσεις τους.

«Τον λυπάμαι. Θα υποστεί μια βαριά ήττα. Με τη νίκη μας θα έρθουν όλοι οι Αργεντινοί στην κυβέρνηση και θα τελειώσουμε με τα προνόμια. Οι καταθέσεις του κόσμου είναι οι καταθέσεις του κόσμου. Σώσαμε μια φορά τη χώρα από το ΔΝΤ, θα το ξανακάνουμε και τώρα και όποτε χρειαστεί» απάντησε ο Φερνάντες στον Μάκρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL