Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ο "Πινισιέτ" βρήκε τα λεφτά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Πινισιέτ" βρήκε τα λεφτά...

«Δεν είναι τα 30 λεπτά στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, είναι τα 30 χρόνια που κλέβουν τη ζωή μας» έγραφε το πλακάτ ενός συνταξιούχου που συμμετείχε σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ιταλίας στο κέντρο του Σαντιάγκο χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης γενικής απεργίας. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που τώρα προσπαθεί να κατευνάσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία με μέτρα 1,2 δισ. δολαρίων, αποδεικνύοντας απλά ότι... λεφτά υπάρχουν. Στην απεργία συμμετέχουν και τα ισχυρά συνδικάτα των μεταλλωρύχων, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος παρενέβη ζητώντας «το τέλος της βίας και την έναρξη διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων».

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CUT, ο διάδοχος του ομόνυμου ιστορικού συνδικάτου που διέλυσε ο Πινοσέτ, και άλλες είκοσι οργανώσεις εργαζομένων και φοιτητών κήρυξαν την απεργία ζητώντας από τον Πινιέρα «να μαζέψει τον στρατό από τους δρόμους και να αποσύρει την κατάσταση έκτακτης ανάγης». «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη δημοκρατική νομιμότητα, που σημαίνει την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του στρατού στα στρατόπεδα» σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα εργαζομένων και φοιτητων. Το 67% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει «κουραστεί από τις κοινωνικές του συνθήκες στο οικονομικό επίπεδο», θεωρώντας ότι «είναι άδικες» σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ο «Πινιεσέτ» ανακάλυψε την κοινωνική πολιτική

Με το πακέτο μέτρων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για το 2020 η κυβέρνηση του Πινιέρα προσπαθεί να κατευνάσει την οργή της νεολαίας και ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 350.000 πέσος (περίπου 435 ευρώ) από τα 301.000 πέσος (περίπου 372 ευρώ), με τη διαφορά να την καταβάλλει το κράτος και όχι οι... εργοδότες. Καθιερώνεται επίσης το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπου το Δημόσιο θα καταβάλλει τη διαφορά στους εργαζόμενους που πληρώνονται με λιγότερα από 350.000 πέσος τον μήνα. Μόνο που και από αυτόν τον κατώτατο μισθό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες για την Υγεία και τις συντάξεις τους σύμφωνα με το ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Η Βασική Σύνταξη Αλληλεγγύης θα αυξηθεί αμέσως κατά 20% για 945.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λαμβάνουν απλώς ένα μεγαλύτερο... φιλοδώρημα, δεδομένου ότι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και αφορά κυρίως τους ένστολους. Το ασφαλιστικό σύστημα θα στηριχθεί με επιπλέον 500 εκατ. δολάρια σε σχέση με τα 3,5 δισ. δολάρια που έχει υποσχεθεί ήδη η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα καλύπτει τμήμα του κόστους των φαρμάκων για τους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, ακυρώθηκε η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 9,2% με την προοπτική να μειωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, θα αυξηθεί στο 40% η φορολογική πίεση για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 8 εκατ. τον μήνα, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα κατά 160 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη μείωση του ωραρίου εργασίας στις σαράντα ώρες την εβδομάδα, ένα αίτημα 40 συνδικάτων και όλων των κομμάτων της Αριστεράς.

Στο πολιτικό και θεσμικό επίπεδο σχεδιάζεται να μειωθούν οι αποδοχές των αιρετών στο Κοινοβούλιο, με το αριστερό Πλατύ Μέτωπο να προτείνει μείωση κατά 50% σε σημαντικό ποσοστό των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών και θα τεθεί περιορισμός στην επανεκλογή τους.

Η ζωή επιστρέφει στο Σαντιάγκο

Στο Σαντιάγκο αποκαταστάθηκε ένα τμήμα των ζημιών στο δίκτυο του μετρό, με τη λειτουργία δύο γραμμών του πυκνού δικτύου της πόλης των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Βγήκαν πάλι στους δρόμους 5.000 λεωφορεία και ταξί, αλλά 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί ελέγχουν την τάξη. Οι νεκροί από τις ταραχές σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 17, οι τραυματίες από πυροβόλα όπλα τους 137, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.950 συλλήψεις.

Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες Χιλιανοί πολίτες πολιόρκησαν τις πρεσβείες και τα προξενεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL