Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Z.K. Γιούνκερ: / Z.K. Γιούνκερ: Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Z.K. Γιούνκερ: / Z.K. Γιούνκερ: Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει

«Ζήτω η Ευρώπη!». Με αυτήν την αναφώνηση κατέβηκε καταχειροκροτούμενος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου απηύθυνε χθες την τελευταία του ομιλία πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχείρησε μια αποτίμηση του έργου της τελευταίας πενταετίας κάνοντας λόγο για «επιτυχίες», αλλά και «αποτυχίες», δηλαδή φιλόδοξα σχέδια που προσπάθησε να περάσει η Επιτροπή αλλά «σκόνταψαν» στις αντιδράσεις των κυβερνήσεων.

Ως μια από τις επιτυχίες της Επιτροπής του ανέφερε την Ελλάδα σημειώνοντας ότι ήταν από τα θέματα που του είχαν προκαλέσει «ανησυχία». «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως για μεγάλο διάστημα είχε πληγεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και ως Επιτροπή ήθελε να δράσει «υπέρ της Ελλάδας». Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε μια ανασκόπηση στις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα».

«Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της Ε.Ε.» τόνισε και κατέληξε: «Και ήταν προς το συμφέρον της Ε.Ε. να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά τις αποτυχίες ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη μη επανένωση της Κύπρου και, μεταξύ άλλων, στην αδυναμία των κυβερνήσεων να πάρουν γενναίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Σχολιάζοντας τη θητεία Γιούνκερ η πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. τον ευχαρίστησαν για τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της μεταναστευτικής κρίσης, για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, για την αναβάθμιση των κοινωνικών θεμάτων και για την απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας.

Σκληρή κριτική δέχθηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ από τον εκπρόσωπο του Κόμματος Ταυτότητας και Δημοκρατίας της Μαρίν Λεπέν, ενώ εξ αριστερών σημειώθηκε η ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την επίλυση των κοινωνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL