Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Δεξιά, ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή αμφισβητούν τη νίκη του Μοράλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεξιά, ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή αμφισβητούν τη νίκη του Μοράλες

Ο Έβο Μοράλες φαίνεται ότι εκλέγεται Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διασφαλίζοντας το 46,86% με καταμετρημένο το 95,09% των ψήφων, μετά την άφιξη στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο των αποτελεσμάτων από τις περιοχές των ιθαγενών πληθυσμών που υποστηρίζουν στην τεράστια πλειονότητά τους τον επίσης ιθαγενή Πρόεδρο της χώρας. Σε αρκετές πόλεις οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ δεν έλειψε η άμεση αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών των δύο υποψηφίων. Στο Σούκρες, τη συνταγματική πρωτεύουσα της χώρας, οι οπαδοί του Μέσα έκαψαν τα τοπικά εκλογικά γραφεία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην Πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μέσα, που φαίνεται να παίρνει το 36,73%, δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα, γιατί με τη διαφορά να ξεπερνά το 10% ο Μοράλες εκλέγεται Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Ο ίδιος και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε κινητοποιήσεις εναντίον του Μοράλες. Οι οπαδοί του Μέσα είχαν αρχίσει από την ημέρα των εκλογών να καταφεύγουν στη βία, με την επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών έξω από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε και της φραστικές επιθέσεις εναντίον του αντιπροέδρου της χώρας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα.

Οι αντιπαραθέσεις φαίνεται ότι έχουν έντονα κοινωνικά και ταξικά στοιχεία, γιατί στις εύπορες συνοικίες της πρωτεύουσας Λα Πας οι οπαδοί της αντιπολίτευσης επιτίθενται σε οτιδήποτε έχει σχέσεις με το ΜAS, το κόμμα - κίνημα του Προέδρου Μοράλες, τον οποίο χαρακτηρίζουν «τύραννο», «ιθαγενή», «αμόρφωτο». Οι καθυστερήσεις πάντως στην καταμέτρηση των ψήφων οφειλόταν σε ορισμένες περιπτώσεις και στην πολιορκία των οπαδών του Μέσα στα εκλογικά δικαστήρια της περιφέρειας και τις προσπάθειες κατάληψής τους με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσπαθεί να τους απομακρύνει με δακρυγόνα καθυστερώντας περαιτέρω την καταμέτρηση.

Ο Μέσα με εμπρηστικές του δηλώσεις κατάγγειλε «νοθεία» και παρομοίασε τον Μοράλες με τον «δικτάτορα Μαδούρο». Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να αποτελούν το βασικό σενάριο εναντίον του Μοράλες βάσει του οποίου θα κινηθούν η Δεξιά αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιέγκο Πάρι τόνισε ότι «οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή ζήτησαν να έχουν πρόσβαση στον έλεγχο της καταμέτρησης». Η Επιτροπή των Παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών εξέφρασε την έκπληξή της για τα αποτελέσματα του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου που ανακοίνωσε την νίκη του Μοράλες από τον πρώτο γύρο, αναγνωρίζοντας ότι «οι πολίτες ψήφισαν με τάξη και ειρηνικά».

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την «προσπάθεια συνωμοσίας εναντίον της δημοκρατίας από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο» με τον υπεύθυνο του υπουργείου Εξωτερικών για το δυτικό ημισφαίριο Κότσακ να ζητά στην πράξη από την εκλογική επιτροπή να ξαναμετρήσει αμέσως τις ψήφους και να βγάλει ένα αποτέλεσμα αρεστό στην... Ουάσιγκτον, καλώντας πάντως σε μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος.

Η Βολιβία πάντως παραμένει ένα παράδειγμα για τη Λατινική Αμερική, γιατί, όταν ανέλαβε ο Μοράλες το 2005, το 65% των κατοίκων είχαν χαμηλά εισοδήματα ενώ σήμερα το 62% ανήκει στη μεσαία τάξη. Ο πρώην πρόεδρος Μέσα, που ευθύνεται για την κοινωνική έκρηξη για το φυσικό αέριο το 2003, δεν είχε αναγνωρίσει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL